Kadınların parfüm sürmesi caiz mi? Koku sürünmek ve parfüm sıkmak günah mı?

Hz. Peygamber (s.a.v.) güzel kokuyu sever ve ashabına da güzel kokmalarına tavsiye ederdi. Fakat bazı hususlar var ki başkaları tarafından duyulan kokuların hükmünü bilerek hareket etmeyi gerektiriyor. İşte, kadınların parfüm sıkmasına ilişkin dikkat edilmesi gerekenler...

Kadınların parfüm sürmesi caiz mi? Koku sürünmek ve parfüm sıkmak günah mı?
Kadınların parfüm sürmesi caiz mi? Koku sürünmek ve parfüm sıkmak günah mı?
GİRİŞ 31.03.2024 14:46 GÜNCELLEME 31.03.2024 14:46
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Kadınların fiziksel örtünmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da kendilerini muhafaza etmeleri gereken bir takım hususlar mevcut. Bunlar; yürüyüş şekli, konuşma adabı, hal ve hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Parfüm sıkmak günah mı?

Dinimizde akıl ve zekanın ilişkisi: İslam alimlerine göre akıl ve zeka arasındaki fark...Dinimizde akıl ve zekanın ilişkisi: İslam alimlerine göre akıl ve zeka arasındaki fark...

Dikkat etmeleri gereken davranışların içerisinde bir diğer merak edilense kadınların severek süründüğü kokular yani parfüm sıkmak. Evlerinden güzel kokular sürünerek ve parfüm sıkarak çıkan her kadının okuması gereken bu haberimize gelin şöyle devam edelim…

Regaip Kandili’nde ne yapılır? Regaip Kandili ibadetleri, okunacak dualar…Regaip Kandili’nde ne yapılır? Regaip Kandili ibadetleri, okunacak dualar…

PARFÜM KULLANILMASI CAİZ Mİ?

Birçok sahih rivayette hem erkekler hem de kadınlar için güzel kokunun Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edildiğini görürüz. Ancak onun ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hususu da birtakım kaidelerle sabitlenmiştir.

Erkeklerin cuma ve bayram günlerinde, ilim ve zikir meclislerinde güzel koku sürünmeleri müstehap kabul edilmiştir. Deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz. Ancak içilmesi haramdır.

Şafi mezhebine göre ise, üzümden imal edilen şarap ile diğer maddelerden elde edilen ve sarhoş edici nitelikte olan alkollü içkilerle kolonya arasında fark yoktur. Bunlar da şarap gibi hem necistir ve hem de içilmesi haram kılınmıştır. Bulaştıkları yerin yıkanması gerekir.

Esans, parfüm ve benzeri şeyleri kullanıma elverişli hale getirebilmek amacıyla, bunlara katılan az miktardaki katkı maddeleri, necis olsalar bile görmezden gelinebilecek ve affedilecek necasetlerden sayılmıştır. (Ceziri, 1/19; Mehmed Keskin, Büyük Şafi İlmihali, s. 504)

KADINLARIN KOKU SÜRÜNMESİ GÜNAH MI?

Kadınlar aile içinde veya kendi hemcinslerinin bulunduğu topluluklarda koku sürünebilirler. Fakat evden dışarı çıkarken, mescit veya yabancı erkeklerin bulunduğu yerlerde koku sürünmeleri dikkatlerin kadının üstüne çekilmesine yol açabilir. Bu durum mescitte meydana gelirse namazdaki huşunun önüne geçer.

Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Bir kadın koku sürünerek dışarı çıkar ve koku ulaşsın diye bir topluluğun yanına giderse zinaya bir adım atmış olur.”  (Tirmizî, Edeb, 35; Nesâî, Zine, 35)

 “Bir kadın koku (buhur) sürünürse, yatsı namazında bizimle birlikte bulunmasın.” (Müslim, Salât, 143; Ebû Dâvûd, Tercccül, 7; Nesâî, Zîne, 37, 38, 74; İbn Hanbel, II, 304.)

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) GÜZEL KOKUYU SEVERDİ

Güzel kokunun hoş karşılanmasının mazereti, hac ve umre esnasında ihramda olduğumuzda, mescit gibi kamuya açık ibadethanelerde veya kalabalıktaki herhangi bir mecliste ter ve ten kokusuyla herhangi bir rahatsızlığa sebep olunmaması içindir. Bununla birlikte de güzel koku ikramını reddetmek uygun görülmemiş, hatta mekruh kabul edilmiştir. İbni Ömer'den (r.a.) nakledildiğine göre Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: "Üç şey reddedilmez: Yastık, güzel koku ve süt." (Tirmizî, Edeb 37)

KAYNAK: İSLAM VE İHSAN
Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 24
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    Zalimler, kafirler müşrikler, münafıklar, fasıklar, fitnelik fesatlık yapanlar, zorbalar, bozguncular. Yapmayın etmeyin, yazıktır günahtır, bütün dünyada masum bebek çocuk ve masum insanların yakasını bir bırakın Artık.
    Cevapla
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    Zalimler, kafirler müşrikler, münafıklar, fasıklar, fitnelik fesatlık yapanlar, zorbalar, bozguncular. Yapmayın etmeyin, yazıktır günahtır, bütün dünyada masum bebek çocuk ve masum insanların yakasını bir bırakın Artık.
    Cevapla
  • Safa 1 ay önce Şikayet Et
    Kokunun her çeşidine karşıyım ! Sevmiyorum ! Aslolan temizliktir ! Sağlık yönüyle çok insan olumsuz etkileniyor ?!
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Kur'an-ı okursan Peygamberimize Sav. itaat etmemizi emrediyor.
    Cevapla
  • Alim 1 ay önce Şikayet Et
    bize, ALLAH YETER onun için KURANI KERİMDE, NE DENİYORSA, O , sakın, KURANI KERİMDEN sapmayın, cennete gitmek ve ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN RIZASINI KAZANMAK İÇİN HER ŞEY KURANI KERİMDE VAR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim günü: Kulislerde kimin ismi öne çıkıyor?
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti