Teşrik tekbiri ne demek ve nasıl getirilir? Teşrik tekbiri neden getirilir, okunuşu nasıldır?

Kurban Bayramı'nda milyonlarca Müslüman, Allah'ın rızasını kazanabilmek için kurban keserken aynı zaman da ibadetlerini de yerine getirecek. Bunlardan biri de Teşrik tekbirleri. Peki Teşrik tekbiri nasıl ve ne zaman yapılır, farz mıdır?

Teşrik tekbiri ne demek ve nasıl getirilir? Teşrik tekbiri neden getirilir, okunuşu nasıldır?
Teşrik tekbiri ne demek ve nasıl getirilir? Teşrik tekbiri neden getirilir, okunuşu nasıldır?
GİRİŞ 21.03.2024 13:05 GÜNCELLEME 21.03.2024 13:05

Kurban Bayramı'na gelinmesiyle teşrik tekbiri nasıl yapılır ve farz mı soruları araştırma konusu olmaya başladı. Kurban Bayramı öncesinde inananlar, beş vakit namazın ardından (farz namazların) getirilen Teşrik tekbirlerinin hangi günler aralığında yapılacağını merak ediyor. İşte Teşrik tekbiri ne zaman yapılır, farz mıdır ve teşrik tekbiri nasıl getirilir sorularının yanıtları!

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Teşrik, sözlükte doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek anlamına gelmektedir.

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra yerine getirlen tekbirlerdir. Kurban Bayramının ilk gününe "yevm-i nahr", diğer üç güne ise "eyyâmü't-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denmektedir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa

"Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denilmektedir.

Anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur." Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r. anhümâ)'ya dayanır.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN YAPILIR?

Hz. Peygamberin (s.a.v.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

TEŞRİK TEKBİRİ FARZ MI?

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu