Hicri yılbaşında yapılacak ibadetler! Hicri Yılbaşında neler yapılır? 2 rekat namaz kılınırsa...

Müslüman aleminin asıl yılbaşı olan Hicri yılbaşı gecesi yapılacak ibadetler araştırma konusu oldu. Ramazan'dan sonraki en faziletli oruç olarak kabul edilen Hicri Yılbaşı orucunun ne zaman tutulması gerektiği de merak edildi. İşte konuyla ilgili tüm detaylar...

Hicri yılbaşında yapılacak ibadetler! Hicri Yılbaşında neler yapılır? 2 rekat namaz kılınırsa...
Hicri yılbaşında yapılacak ibadetler! Hicri Yılbaşında neler yapılır? 2 rekat namaz kılınırsa...
GİRİŞ 19.07.2023 09:08 GÜNCELLEME 19.07.2023 09:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanlar'ın yılbaşı olan (Kameri yılbaşı) Hicri yılbaşı'dır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V.) Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç olarak kabul eden Hicri Takvim'in ilk ayı da Muharrem ayıdır.

Bu yıl Hicri Yılbaşı, Türkiye'de uygulanan Miladi takvime göre 19 Temmuz Çarşamba'ya denk gelmektedir. Bu gecede yapılacak ibadetler ise oldukça büyük önem teşkil etmektedir. İşte, Hicri yılbaşında ve gecesinde yapılacak ibadeteler...

BOL BOL TÖVBE-İ İSTİĞFAR

Müslüman aleminin adıl yılbaşı olan Hicri yılbaşında her şeyden evvel küskünlüklerin ve kırgınlıkların son bulması tavsiye edilmiştir. Nafile ibadetler yapmadan önce, haram olan alışkanlıklardan vazgeçilip, Allah'ın yasakladıklarından sakınmak ve emirlerine biat etmek gerekmektedir. 

Ayrıca bu yılbaşı adeta bir bayram gibidir. Bugünlerde din kardeşleriyle tebrikleşip, selamlaşmak makbul sayılmaktadır. Diğer yandan bugünde Sıla-i Rahim yapmak oldukça önemlidir. Bol bol da tövbe edilmelidir. 

RAMAZAN'DAN SONRA EN FAZİLETLİ ORUÇ!

Muharrem ayına girilen bu günlerde oruç tutmak oldukça makbuldür. Öyle ki bu ayda tutulan oruç, Ramazan ayından sonraki en eftal olan zaman dilimidir. Konuya ilişkin Tirmizi'den nakledilen Hadis-i Şerif şöyle:

Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut, çünkü o, Allahü Teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allah'u Teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tövbesini kabul etti. Yine o gün tövbe edenlerin günahlarını da affeder.

GECEYE ÖZEL 2 REKAT NAMAZ!

Hicri yılbaşına özel Allah rızası için 2 rekatlık nafile namaz kılınmaktadır. Alimler bu namazın ve edilen duanın, kişinin işlerini kolaylaştıracağı yönünde bilgi vermektedir. İşte bu namazın kılınış şekli:

- Allah rızası için niyet edilir

- 2 rekat nafile namaz kılınır

- Ardından en az 7 kez, bu geceye özel dua edilir

- En sonunda tövbe edilir ve tüm istekler Allah'tan dilenir. 

HİCRİ YILBAŞINDA OKUNACAK DUA

Bu mübarek günde edilen dualar da oldukça kıymetli. Bol bol Allah-u Teala'ya verdiği nimetler için şükretmek, ve öteki dünya için bol bol dua etmek önemli kabul edilmektedir. Hicri yılbaşında bilhassa şua duayı okumak önerilmektedir...

Arapça Okunuşu

Latince okunuşu

Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü'l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es'elüke fîhe'l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

Türkçe anlamı

Ey Allah'ım sen ebedisin ve kadimsin. Varlığı, hayatı devamlı olan kullarına keremi ziyade, nimeti ve merhameti sonsuz yalnıza sensin Allah'ım. İşte, bu yeni yıldır ki, ben bu yıl boyunca huzurundan kovulmuş şeytandan korumanı, daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı sen isterim Ey Celal ve ikram sahibi olan Allah'ım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muamele eyle! 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 4
  • hak 9 ay önce Şikayet Et
    Allahın kitabındaki emirlere uy...Kurtuluş kitapta.
    Cevapla
  • ali 9 ay önce Şikayet Et
    Hicri yeni yılımız mubarek olsun .
    Cevapla
  • edy 9 ay önce Şikayet Et
    uyduruk takvimler , buna bağlı olarak uydurulan her derde deva ibadetler. muharrif olmayın.
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    sen de her derdini (bilimin ışığında+aklınca + mantğınca + youtueden yardım alarak = yani kafana göre ) çözebilir misin? ibadetsiz adam olunur mu?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu