2023 Hicri yılbaşı ne zaman? Müslümanların yılbaşı hangi ay ile başlar?

Müslümanlar için oldukça önemli bir ay olan ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) 'Allah’ın ayı' diye buyurduğu Muharrem ayının ne zaman olduğu ve 2023 hicri yılbaşının hangi ay ile başladığı araştırılanlar arasında yerini aldı.

2023 Hicri yılbaşı ne zaman? Müslümanların yılbaşı hangi ay ile başlar?
2023 Hicri yılbaşı ne zaman? Müslümanların yılbaşı hangi ay ile başlar?
GİRİŞ 19.07.2023 08:15 GÜNCELLEME 19.07.2023 08:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed’in (s.a.v.) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği gün olarak kabul edilen Hicri yılbaşının ne zaman olduğu Müslümanlar tarafından araştırılmaya başlandı. Müslüman alemi için kutsal aylardan biri sayılan Muharrem ayının 1. günü Hicri yılbaşı olarak kabul ediliyor. Peki, 2023 Hicri yılbaşı ne zaman?

2023 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

2023 yılında Muharrem ayı, 19 Temmuz Çarşamba gününe tekabül ediyor. 19 Temmuz aynı zamanda Hicri yılının ilk günü olarak kabul ediliyor.

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmanın faziletleri oldukça fazladır.

HİCRİ YILBAŞI NEDİR? MUHARREM AYINDA NE OLDU?

12 ay ve 355 gün süren kameri yılın ilk ayı Muharrem ayı olarak kabul edilir. İsminden de anlaşılacağı üzere, kameri yılda, güneş değil ayın hareketleri esas alınır. Hicrî tarih, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye göç edişi ile başlar. Hicretin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesi, Hz. Ömer devrinde meydana gelmiştir. Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl (Miladi 622), İslâmî takvimin başlangıç yılı Hicri 1 olarak, Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak kabul edilmiştir.

Kur’an-ı Kerim’de Muharrem kelimesi ay olarak geçmemekle birlikte saldırıya uğrama durumu hariç, savaşın haram olduğu aylardan söz edilerek bu aylara saygı gösterilmesi emredilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) haram ayları; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb olarak açıklamıştır. Muharrem ayının faziletlerine dair pek çok hadis-i şerif bulunmaktadır.

Hz. Muhammed (s.a.v.), Muharrem ayını ‘Allah’ın ayı’ olarak nitelendirmiştir ve Ramazan ayından sonra tutulacak en faziletli orucun Muharrem ayında tutulan oruç olduğunu buyurmuştur.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • 10burçin 9 ay önce Şikayet Et
    hicri yılbaşımız mübarek olsun inşAllah
    Cevapla
  • M. Ali 9 ay önce Şikayet Et
    Hayırlara vesile olsun inşallah...
    Cevapla
  • VATANSEVER 9 ay önce Şikayet Et
    Hicri Yılbaşımız Mübarek olsun.
    Cevapla
  • VATANSEVER 9 ay önce Şikayet Et
    Hicri Yılbaşımız Mübarek olsun.
    Cevapla
  • VATANSEVER 9 ay önce Şikayet Et
    Hicri Yılbaşımız Mübarek olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!