Tahrikçi Roth'tan rezil sözler!

Taksim Meydanı'nda Türk polisinin haddini bildirdiği Alman Yeşiller Partisi üyesi Claudia Roth, Türkiye'yi Fransız medyasına kötüledi. Türkiye'nin iç işlerine merakı ile ünlü Roth, Erdoğan'ın da cezalandırılmasını istedi.

Tahrikçi Roth'tan rezil sözler!
Tahrikçi Roth'tan rezil sözler!
GİRİŞ 17.06.2013 20:11 GÜNCELLEME 17.06.2013 20:11
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Alman milletvekili Roth, cumartesi günü polis müdahale sırasında da ne tesadüftür ki Taksim'deydi...

Bugün Fransız ARTE JOURNAL sitesine o gün yaşadıklarını anlatmış. Ama ne anlatma. Abartılar, yanlar, ithamlar... Sanırsınız Türkiye bir Mısır, Erdoğan da Mübarek...

Dünya'ya "dikta" söylemini "dikte" ettirme işini Roth üslenmiş görüyor. İşte Fransa'nın en çok okunan sitesindeki rezil açıklamaları;

BAŞBAKAN'IN DİKTA YÖNETİMİ

Ellen Hofmann, Arte Journal : Neden bu hafta sonu İstanbul'daydınız?

Claudia Roth: Çünkü Türkiye'de demokrasinin yanında olduğumuzu göstermek istedik. Avrupa'nın Türkiye'ye kapılarını kapatmasını istemiyoruz. Türkiye'nin Avrupa'ya her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı var. Bu ülkenin 80 bölgesinde bu harekete katılan insanlar bizim inandığımız değerleri taşıyorlar; Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, manifesto hakkı ve Başbakan'ın dikta yönetimi altında yaşamamak...

İNSANLARDA DEHŞET VERİCİ YARALAR VE YANIKLAR GÖRDÜM

Hoffmann: Cumartesi akşamı Gezi'de durum neydi?

Roth: Biz vardığımızda güzel bir ambiyans vardı ama etrafta polisler vardı ve boşaltılma söylentileri ortada dolaşıyordu. Taksim'de bir festival havası hakimdi. Bir grup müzik yapıyor, kadınlar lezzetli yiyecekler ikram ediyordu. Bu ortamda tek rahatsız edici konu, olası durum halinde yaralılara yardım edecek yeterli ortamın olmamasıydı. Ancak kimse Gezi'nin habersizce gelen bir gaz bombası altında kalacağını düşünmüyordu. Su arabaları da yerlerini almıştı ve belli ki içinde kimyasal maddeler bulunuyordu. İnsanlarda dehşet verici yaralar ve yanıklar gördüm.

OTELE GAZ LAKRİMOJEN ATTILAR

Hofmann: İnsanlar nereye kaçtılar?

Roth: Birçok kişiyle birlikte 'Divan Otel'deydim. İnsanları korumak için otel kapılarını açtı. Büyük balo salonunda acil yardım yerini almıştı. Burada doktorlar ilk müdahaleyi yaptılar. Daha sonra polis otele de lakrimojen gaz yağdırdı. Ben oradaydım ve korkunç bir durumdu. Tüm etrafımda ağır yaralı insanlar vardı. Hiç bir şey göremiyorduk, gözlerimiz yanıyordu. Nefes almak çok zordu. Bu gerçekten insanı korkutuyor.

KORKU DEVRİ

Hofmann: Bu anti-Erdogan hareketinin ilerisini nasıl görüyorsunuz?

Roth: Bence bu harekete destek olmak bizim sorumluluğumuzda ve bu Türkiye'de şimdiye kadar oluşan en önemli hareket. Biz Avrupalılar için yeni demoktatik Türkiye çok önemli. "Özgür ve bağımsız bir yaşam" istediğini belirten gençleri desteklemeliyiz.

Geleceğe bakınca, yorum yapmak zor. "Korku devri kapandı." diyenleri duyuyorum. 80 il manifesto yapma cesaretini buldu kendinde. Şiddet ve haksızlık deneyimi okadar büyük ki, Erdogan emir veren büyük müftileri oynayarak kendini memnun edemez.

ERDOĞAN NEFRETİ CANLANDIRIYOR
ALEVİLERE HAKARET ETTİ

Hofmann: İçten bir toplum için Türkiye'de baş kaldırı nasıl olmalı?

Roth: Heterogen ve demokratik olmalı. Kayda değer olan budur. Şimdi orda tek bir parti hakim değil. Taksim platformunda 130 grup var: Tıp komisyonundan mühendislere, sendikalara, Yeşilcilere, ekolojistlere, vs. Birçok grup ve geniş bir zincir var. Erdogan'ın bahsettiği dinci ve laik ayrımı söz konusu değil. Bence Erdogan'ın bu sözleri nefreti canlandırıyor ve bölücülük yaratıyor. Başbakan git gide sunnilere temsil eder halde. Türkiye'deki alevilere hakaret etti ve onların sayısı yaklaşık 15 milyon. Erdogan bir bölücü.

BUNLARIN DİNLE ALAKASI YOK

Hofmann: Erdogan'ın politikası hakkındaki analiziniz nedir?

Roth: Erdogan'ın partisi AKP, "hardcore" bir neoliberalizm istiyor. Çevre ya da tarihi değerler umrunda değil. Gezi parkı tıraşlanmalı, İstanbul'daki son yeşillik alandan biri tıraşlanmalı diyor(Gezi). İstanbul'un en eski bölümü, UNESCO dünya mirasında yer alan bir alan tahrip edilerek 3. bir köprü yapılacak, arka arkaya alışveriş merkezleri yapılıyor, deprem bölgesi bir alana nükleer santral inşa ediliniyor. Bunların dinle bir ilgisi yok. İslama gelince sağduyulu olmak gerekir. Çünkü birçok inançlı müslüman var ve Erdogan'In politikasını onaylamıyorlar. Bu politika git gide Erdogan'ın dostu Vladimir Poutine'in "Yönetilen demokrasi" kavramına benziyor.

ERDOĞAN CEZALANDIRILMALI

Hofmann: Sizce AB nasıl bir tutum sergilemeli?

Roth: Erdogan'In bu tutumunu cezalandırmalı. Ardında sivil toplum güçlendirilmeli. Şu an Almanya'da bulunan ikizleme kontratları arttırılmalı. Bu Türkiye'deki demokratları unutmadığımızı gösterecektir. AB'nin yapmaması gereken şey ise, "Türkiye AB'ye giremez" demektir. Bu şekilde Erdogan zaten aradığını bulacaktır.

YORUMLAR 21
  • Sanayimah 10 yıl önce Şikayet Et
    Claudia Roth ülkemizden eser kacirmak icin Provakasyon yapiyor!!!. Daha önce Anadoludan calinan ve Berline tasinan esi bulunmaz eserlerimiz o dönem ülkemizde cirit atan sözde arkeolog ve Alman konsolos vakif Büyükelciliklerinin koordinasyonu ile yapilmisti. Almanya her yil Berlinde bulunan Pergamon yani (Bergama) müzesini genisletiyor sebebi dünyanin her yerine dagilmis Alman Arkeologlarinin kazi adi altinda caldiklari eserlere yer bulma amacidir. Bu kadin Büyükelcilik ve Alman Devleti bilgisi dahilinde ordadir. Yangindan mal kacirma olayidir Amaci. Cünkü Berlin Turizm sehridir en büyük geliride müzeleridir. Müzelerindeki eserlerin cogusuda Islam eseridir. özellikle Selcuklu ve Osmanli dönemine ait Türkiyede olmayan ama olmasi gereken eserler buradadir. Hükümetimizin dikkatine sunulur!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Sanayimah 10 yıl önce Şikayet Et
    Provakatör Bayan önce ülkemden caldiginiz tarihi eserleri geri verin!. Ülkemi ve insanlarini sevmeyen bayan Roth Berlin Pergamon müzesinde bizden caldiklariniz islam eserleri sayesinde her yil Turistlerden milyonlarca Euro kazaniyorsunuz. Evvela caldiginiz eserlerin tamamini ülkeme iade edin. Sizin Istanbuldaki provakasyonunuzun amaci yoksa kargasa cikarip bu arada daha önce calip berline getiremediginiz diger eserlerimizi calip berline getirmekmi??????????
    Cevapla
  • Sanayimah 10 yıl önce Şikayet Et
    Provakatör pis ellerini ülkemden cek. Bizim icimizde bir problem varsa seni ilgilendirmez. sen les kargasimisin her an ülkemde kan dökmeye zemin hazirliyorsun. Senin benim dogu ve güneydogu illerimde geymenin amaci ne.Ülkemdeki bir insanin tinagina birak seni senin ülkeni medeniyetini degismem. Bu ülkede herkes kardestir. sen ve senin gibi provakatörler kallestir.
    Cevapla
  • Sanayimah 10 yıl önce Şikayet Et
    Aklina basina al. Savundugun fikirler dogru olsa Alman halki senin savundugun siyasi partiyi ve fikri iktidara getirir
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 10 yıl önce Şikayet Et
    bugüne kadar dağlarda teröristlerle demokrasiyi tesis ettiniz de sıra ovadaki demokrasiye mi geldi. senin haddine mi Sayın Başbakanımızı eleştirmek, bu ülkede demokrasi olmasaydı seni şimdiye kadar on defa dağa kaldırırlardı da korkunda daha ülkemize gelemezdin. Yine demokrasi olmasaydı sen bu ülkenin başbakanına dil uzattığın anda haddini bildirirlerdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şimdiye kadar yaşamış en zengin firavundu! İlk kez yüzü görüntülendi...
Çoban şans eseri buldu! Tam 470 metre uzunluğunda