Dünya Mısır'daki gelişmeleri endişe ile izliyor

Mısır'da meydanların Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı harekete geçmesi ve Ordu birliklerinin meydanlara çıkmasından sonra dünyadan açıklamalar gelmeye başladı.

Dünya Mısır'daki gelişmeleri endişe ile izliyor
Dünya Mısır'daki gelişmeleri endişe ile izliyor
GİRİŞ 03.07.2013 20:26 GÜNCELLEME 04.07.2013 00:53
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  Mısır'daki gelişmelerle ilgili ABD, Almanya, Fransa ve Katar Dışişleri Bakanları ile görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Singapur'dan ayrılmadan önce ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Katar dışişleri bakanları ile telefonda görüştü.

Görüşmelerde Mısır'daki son gelişmelerin değerlendirildiği öğrenildi.

Obama: Demokrasilerde herşeyin seçimlerden ibaret olmadığını halkın sesine kulak verilmesi gerektiğni belirtirken benzer açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı  Mısır'da tarafları itidalli olmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da oluşan şartlardan büyük endişe duyduklarını açıkladı. Washington yönetimi, ülkede darbe yapıldığına dair bilgileri doğrulamadı.

Bakanlıkta yapılan açıklamada, Mısır'daki tüm tarafların müzakere ve şiddetin azlatılması için adım atmaları istendi. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ise Mısır halkının endişelerine karşı daha duyarlı olması talep edildi. Barışçı siyasi çözümün Mısır için en iyi seçenek olduğu kaydedildi.

Filistin lideri Mahmud Abbas, Filistinlilerin Arap ülkelerinin içişlerine karışmamalarını istedi.

Mahmud Abbas, her zaman tarafsız olduklarını ve diğer Arap ülkelerinin iç meselelerine karışmama prensibine sahip olduklarını dile getirdi. Abbas, Mısır'ın son krizden daha güçlü çıkacağına inandığını ve Mısır halkının seçimine Filistinlilerin saygı duyacağını vurguladı.

Avrupa Birliği'nden Mısır için endişeli açıklama

Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır'daki gelişmeleri yakından kaygıyla izlediklerini belirtti.
Mısır'daki olayların iyice gerginleşmesi sonrasında yazılı açıklama yayınlayan AB Yüksek Temsilcisi Ashton şu ifadeleri kullandı:
"Mısır'daki olayları son derece yakından kaygıyla takip ediyorum. Şimdiye kadar barış içerisinde yapılan tüm gösterileri memnuniyetle karşılasam da kadınlara yönelik yaşanan taciz vakalarını son derece sıkıntılı buluyorum. Tüm taraflara çağrım sağduyu ve şiddet içermeyen barışçıl gösteri ve hak arayışına saygı gösterilmesidir."
Zıtlaşmanın ve karşı karşıya gelmenin sorunları çözmeyeceğini ifade eden Ashton, sorunların ancak siyasi olarak Mısır halkının da talep ettiği demokratik prensipler çerçevesinde, insan haklarına saygılı bir diyalog ile çözülebileceğini kaydetti. Demokratik geçiş süreci ve çözüm bulma konusunda Mısır'ın yanında olduklarını yineleyen Ashton, gösterilerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da taziye dileklerini iletti.

ABD, İngiltere ve Kanada, Mısır'daki vatandaşlarını tahliye edecek
ABD, İngiltere ve Kanada'nın Mısır'a gidilmemesi için seyahat uyarısı yayınladığı belirtildi. El Ahram sitesinin haberinde, söz konusu ülkelerin Mısır'daki vatandaşlarını tahliye etmek için uçak göndereceği belirtildi.

Beyaz Saray'da acil toplantı

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili olarak ekibiyle acil toplantı yapıyor.

Obama'nın gelişmelerle ilgili olarak ulusal güvenlik ekibinden gün boyu brifingler aldığı belirtildi.

En son gelen haberlere göre de Obama, Beyaz Saray'da Savunma Bakanı Chuck Hagel, CIA Başkanı John Brennan, Adalet Bakanı Eric Holder gibi üst düzey yönetim yetkilileriyle toplantı yapıyor.

Kamuoyunda ABD yönetiminin, Mısır'daki gelişmeleri nasıl göreceği, "darbe" olarak nitelendirip nitenlendirmeyeceği ve bu noktada ABD'nin Mısır'a yönelik askeri yardımlarını askıya alıp almayacağı tartışılıyor. Amerikan madyasında, Beyaz Saray'ın bu konuda bir açıklama yapması yönünde beklenti mevcut.

 

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 6
  • ahmet demircan 10 yıl önce Şikayet Et
    timsah gözyaşları . abd istedi mısır ordusu darbe yaptı.abd nin her yıl 4 milyar dolar hibe verdiği ordu abd nin istemi dışında darbe yapacak ha gülerim hemde katıla katıla gülerim buna.mısırın çapulcu generalleri emirerleri oldukları abd den aldıkları emir gereğince gerekeni yaptılar.abd nin ve onun peykleri olan suudi arabistan,katar ve körfezin dandik çakma devletleri ile acem oyuncusu iranın endişesi müslüman kardeşler silahlı direnişe geçerlerse bir de ordunun içindeki ihvan da bunlara katılıp karşı bir darbe ile tekrar yönetimi alılarsa biz ne yaparız endişesidir. bundan sonra mısır hiçbir zaman eski mısır olmayacaktır.mısır halkı bir gün mutlaka musa'sını bulacaktır. necip,nasır,enver sedat ve mübarek gibi çağdaş firavunların temsilcileride bir gün mutlaka kızıldenizde helak olacaktır.
    Cevapla
  • ester malik 10 yıl önce Şikayet Et
    "Dünya Mısırdaki gelişmeleri büyük bir keyifle izliyor"olmalıydı haberin başlığı. "Dünya Mısırdaki gelişmeleri büyük bir keyifle izliyor"olmalıydı haberin başlığı
    Cevapla
  • Erkan Cetiner 10 yıl önce Şikayet Et
    Manset yanlis !. Misirda bu zemini hazirlayanlar mi endişe ile izliyomus ? Resmen resmen soytarılık.
    Cevapla
  • hasan yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    türkiye dışında endişe ile izleyen başka hangi ülke var. ben göremiyorum
    Cevapla
  • fbfbfb 10 yıl önce Şikayet Et
    abbas. mahmud abbas başkalarının içişlerine karışmayın onlarda bizimkisine karışmasın diyor kısaca...çok seviyor filistinlileri çoooookkk...!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar duyurdu! Türkiye ve ABD arasında dev LNG anlaşması imzalandı
Avrupa'yı sallayan Türkiye açıklaması: Kendimizi bir Türk milleti olarak görüyoruz