Türkiye'nin eylem planı ülkelerin ilgisini çekti

G20 Zirvesi’nin ikinci gününde birçok liderle biraraya gelen Başbakan Davutoğlu, ABD Başkanı Obama ile Irak ve Suriye meselesini görüştü.

Türkiye'nin eylem planı ülkelerin ilgisini çekti
Türkiye'nin eylem planı ülkelerin ilgisini çekti
GİRİŞ 16.11.2014 03:53 GÜNCELLEME 16.11.2014 04:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Obama’nın da Esed’in gitmesinden yana olduğunun altını çizen Davutoğlu, ''ABD-Türkiye arasında görüş ayrılığı yok'' dedi.

Davutoğlu toplantıda açıkladığı, Türkiye'nin 1250 maddelik eylem planının diğer ülke liderlerinin oldukça dikkatini çektiğini de söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak için gittiği Avustralya’nın Brisbane kentinde, kendisini takip eden medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ile sohbet etti. 

İşte Başbakan Davutoğlu'nun gazetecilere yaptığı açıklamalardan satır başları;

ABD Başkanı Obama'ya Myanmar ile ilgili açıklamasından dolayı teşekkür ettim. O da ''Müslümanların haklarının verilmesi konusunu yakından takip ediyorum'' dedi. Myanmar Cumhurbaşkanı ile de uzun bir görüşme yaptım. Diğer liderlerle de yemekte görüştük.

ABD İLE TÜRKİYE ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK

Askerden askere eğit donat konuşmaları da yapıldı. Halep’e yönelik baskı ABD’nin görüşünü etkiledi. Esas itibarıyla Esed’in ve IŞİD’in gitmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında bir görüş ayrılığı yok. Obama da Esed’in gitmesi gerektiğini söyledi. 

YÖN DEĞİŞTİRMESİ VAKİT ALIYOR

Amerikan sisteminin yön değiştirmesi vakit alıyor. Ben yönün değişmekte olduğunu gördüm. Tespitlerde farklılık yok, aslında sahaya yansımaya da başladı. Suriye halkı arasında, Şam'da, Halep’te Selefilik zemin bulmadı. IŞİD ile 'şehir İslamı'nı yok eden bir baskı uyglandı.

Ne kadar geç kalırsak riskler o kadar büyüyecek, bunu anlatmaya çalışıyoruz. Tehlikeyi yakından hissettiğimizden ''hemen çözelim'' diyoruz. ABD ise Irak’ta yeni bir savaştan çıktığı için tereddüt ediyordu.

OBAMA DA ESED'İN GİTMESİNDEN YANA

Bugün açık yüreklilikle rejimin IŞİD’i istismar ettiğini, Halep’e yönelik rejimin saldırılarını ABD de görüyor. Obama da, toptan bir dönüşüm olmadan IŞİD’e karşı çözüm olmayacağını, Esed’in gitmesi gerektiğini söylüyor. 

KOBANİ BÜYÜK RESMİN GÖRÜLMESİNİ ENGELLEDİ

Daha önce ABD, ‘önce Irak’ diyordu. Biz ise Irak ve Suriye birlikte ele alınmazsa, bir yerden çıkan IŞİD’in diğerine gireceğini söylüyorduk. Şimdi nüanslar daralıyor. Gelinen noktada, ilk sırada ÖSO ve ılımlı güçler hızlı bir şekilde desteklenecek. Esed ve IŞİD dışında üçüncü bir güç, alternatif olmadan, Suriye krizinden çıkılamaz. Kobani, büyük resmin görülmesini engelledi.

3 ÜLKE GRUBU MEVCUT

Sabah oturumundaki duruma bakıldığında, farklı bakış açılarına sahip 3 ülke grubu göze çarpıyor. Biri ABD ve İngiltere’nin başını çektiği genişlemeci, liberal ve talebi artırmaya yönelik eğilimi olan grup... Fransa, İtalya bile bu gruba yakındı. Buna karşı antienflasyonist tutumları öne çıkaran, sıkı para politikalarını ve mali disiplini benimseyen, özellikle Almanya’nın başını çektiği bir grup... Biri de Japonya ve Çin gibi dış ticaret fazlası olan ülkeler.

BU TÜR ZITLAŞMALAR UYGUN DEĞİL

ABD, Çin ile çevre konusundaki anlaşmazlıklarını çözerek gelmişti. Asya ile ilişkileri toparlamış görünüyorlardı. Enerji fiyatlarındaki düşüş Çin’in lehine, Rusya’nın aleyhine bir durum yaratıyor. Temel tartışma konusu talebin artırılmasıyla ilgili oldu.
Obama, Merkel ve Cameron konuştuktan sonra, söz aldım ve bu tür bir zıtlaşmanın uygun olmadığını söyledim. Herkes kendi ülkesinde kriz karşısında ne yaptığını anlatıyor.

Türkiye’nin 12 yıllık reform sürecine bakıldığındaysa, üç ekseni var: 

İLGİ ÇEKEN EYLEM PLANI

1* Siyasi istikrar; Türkiye dışında benzer bir siyasi istikrar yok. 
2* Makro ekonomik istikrar ve mali disiplini koruma.
3* Büyürken enflasyonu kontrol ederek, reformlar geliştirme, kalkınma ve büyümeyi sağlama.

İlkine dönersek; 2014 sınamalarla karşı karşıya olduğumuz bir yıldı. 30 Mart ve 10 Ağustos’ta iki seçimin siyasi istikrarı destekleyecek şekilde sonuçlanması, elimizi güçlendirdi. G20’de, 62. Hükümet’in programı 8 aylık değil 9 yıllık bir perspektifle hazırlanmış bir programdı, bunu anlattım.

BAŞKA ÜLKELERDE BİR BENZERİ YOK

Makro-ekonomik istikrar bağlamında da Orta Vadeli Programı açıkladık ve seçim popülizmi yapılmayacağını deklare ettik. Üçüncü alanda da reel sektörün dönüşümü üzerinden yapısal reformlar tanımladık. 1250 maddelik eylem planı çok ilgi çekti.

Bu ve 25 sektörde yapısal dönüşüm öngören programımızın başka ülkelerde benzeri yok. Dolayısıyla, hem mali disiplinin devamlılığı hem de yapısal reformları birarada gerçekleştirmek mümkün; kutuplaşmaya lüzum yok.

SADAKATE ÇAĞIRDIM

Avrupa ile ABD arasında TTIP imzalanırsa ve Türkiye dışında kalırsa, çok adaletsiz bir durum oluşur. Cameron sesli olarak, OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, IMF Başkanı Lagarde bu görüşümüze hak verdi. Türkiye’nin zarar görmemesi için ABD de Avrupa da bu konuda adım atabilir; AB ''Beraber yapalım'' derse de, ABD ''Türkiye’siz başlamam'' derse de olur... ''AB’yi bizimle yaptığı anlaşmalarla ilgili sadakate çağırıyorum'' dedim. 

YORUMLAR 6
  • Bilge Adam 9 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet ne zaman anlayacaksınız? Musul, Kerkük, Halep bizim iç meselemizdir. Bizim içimizdeki hainler tarafından İngiliz oyunu ile ingilize teslim edilmiştir. Şu olmasa Irak, Surüye olurduk kafasındasınız, hayır 2.Abdulhamid Han olmadığı için Musul, Kerkük, Halep kaybedildi, O olmadığı için bugün oralar kan gölü. Zaten petrol bölgeleri İngilize satıldığı için Anadolu'ya sıkıştırılmış, batılılaştırılmış, petrolü olmayan, başına bela edilen pkk ile Güneydoğusu bölünme noktasına getirilmiş, sanayisi montaj sanayine dönüştürülmüş bir Tükirye, Irak Surüye gibi değildide ne idi???1923 den sonra yapılanlara bakınız, bu ülkeyi İngiliz alsaydı senin herşeyin batılılaşır adın mesela Meryem yerine mary olurdu. İngiliz almadı adın Meryem ama herşeyin Mary olmuş. Allah Allah diye kurtuluş savaşını kazanan bir Milletin lideri Sarıklıları sarıklarından asacağım diyor, Cumhuriyet gazetesinde Müslümanları süpürürken karikatürleri yapılıyor. Uyanın millet çok fena kandırıldınız
    Cevapla
  • gece 9 yıl önce Şikayet Et
    daha birleşmiş milletler geçici üyeliğini yeni İspanya'ya kaptırmışsın. Afrika, güney amerika falan açılımların işe yaramamış, iflas etmiş. sıfır sorun yerine sıfır dost elinde kalmış. Başbakan çıksın, şu kıbrıs meselesine el atsın. Avrupa Birliği'nde ilerlemeler ne oldu neden durdu onu açıklasın. Hamaset nutuklarına karnımız tok.
    Cevapla
  • uyduruk bakış açıları 9 yıl önce Şikayet Et
    doğrucu davutmusun dıye bır halk tabırı vardır bence bırak akıl vermeyı neden her seyı anlatırsın kardeşim merak etme senin planını senden daha iyi yaparlar sende şaşarsın sonra
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    başka devletlerin iç içlerine karışan kişiler türkiyede milyonlarca mülteci yarattı atatürk haklı yurta braış dünyada barış kitap okusa bunlar iyi olur
    Cevapla
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    yurtta sulh dünyada sulh diye diye 80 yıldır kabuğuna sinmiş pısırık bir türkiye oluşturdunuz bi musul kerküğü bile alamadık
    Cevapla
  • samet akcan 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı sömüren güçler ile dünyayı kurtarma planı yapmak ne kadar uzun vadeli olabilir? Ayrıca Cumhurbaşkanımıza duyrulur. ağırlayacağı papa hilafete hastalık demiştir. ve Türkiye vatandaşları hakkında üzcü konuşmalar yapmıştır. kendisi bu ırkcı yaklaşıma bir tepki vermelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!