Erdoğan, İran'a 4 kritik dosya ile gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarınki İran ziyaretinde Yemen, Irak, Suriye ve enerji başlıkları masaya yatırılacak.

Erdoğan, İran'a 4 kritik dosya ile gidiyor
Erdoğan, İran'a 4 kritik dosya ile gidiyor
GİRİŞ 06.04.2015 02:14 GÜNCELLEME 06.04.2015 02:24
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan günü birlik ziyaret kapsamına yarın İran'a gidiyor. Erdoğan'ın Yemen'de yaşananlardan sonra yaptığı son çıkışın ardından ziyaretin önemi artarken, ilişkilerin gerilmesine neden olan tüm bölgesel konuların ele alınacağı öğrenildi.

'SORUMLU DAVRANIN' MESAJI

Yemen, Irak, Suriye ve enerji başlıklarının konuşulacağı toplantılarda İran'a ''Mezhep savaşına karşı sorumlu davranın'' mesajı verilecek. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı sebebiyle yapılacak ziyarette Erdoğan hem İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney hem de Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek.

Erdoğan, Yemen'de yaşanan son olaylara ve İran'ın bölgede izlediği politikalara karşı Türkiye'nin yaklaşımını vurgulayacak. İran'ı bölgede yaşanan gerilimlerin sona ermesi ve şiddetin mezhep savaşına dönüşmemesi için sorumluluk almaya davet edecek. Türkiye ile İran özellikle Suriye'deki gelişmelerden sonra ikili ilişkilerde bazı gerilmeler yaşamıştı.

ERDOĞAN UYARIDA BULUNACAK

Ancak iki ülke de Suriye politikalarını ikili ilişkilere karıştırmama kararı almıştı. Ancak İran'ın önce Irak, ardından Yemen'de izlediği mezhepsel politikalar yeniden gerilime neden olmuştu. Erdoğan, Tahran'da İran'ın politikalarının bölgede doğurabileceği tehlikeleri anlatacak. 

Tahran ziyareti boyunca Erdoğan'ın bir diğer önemli gündemi de ticaret olacak. İkili ilişkiler siyasi meselelerde sorun yaşasa da iki ülke arasındaki ticaret hız kesmedi. Yarın Tahran'da özellikle enerji alanındaki işbirliği ele alınırken, İran'ın P5+1 ülkeleri ile yaptığı mutabakatın sonuçları da değerlendirilecek. Türkiye, ABD'nin sert tutumuna rağmen nükleer konusunda İran'a yapılan yaptırımlara "Hayır" demişti.

Haziran ayında anlaşmaya dönüşecek mutabakat Ankara'da memnuniyetle karşılanırken, yeni dönemde başta teknoloji ve sanayi alanında ortaklıklar olmak üzere hangi alanlarda yeni işbirliklerinin yapılabileceği görüşülecek. 

YORUMLAR 6
  • hasan 9 yıl önce Şikayet Et
    Sünni şii ihtilafı basit birşey değil. İnşaAllah huzuru mahserde hakimi mutlak ALLAH cc tarafından karar verilecek. Bir taraf gülecek beri taraf üzülecek. Kişi sevdiğiyle beraberdir
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Fitneler fitnesi dünyanın en tehlikeli Yahudileri İRAN YAHUDİLERİDİR unutmayın. Bizleri Şimdiye kadar ters köşe yapan İNGİLTERE, İRAN ve İSRAİL bu üçlü dünyanın en büyük fitnesidir. Kudüs'ü hapseden ülkenin aslında İsrail değil de İran olduğunu fark edebildik mi? İslam düşmanı İRAN batının ve İngiliz Yahudi İtiifakının ve Papanın tasmalı köpeği FİTNE İRAN! Selahaddin Eyyubi ve Yavuz Sultan Selim Hanın Ordularının yani İSLAM ordularının Üç Kıta Yedi Denizin Başkomutanı Evladı OSMANLI Recep Tayyip Erdoğana hesap vereceksiniz !
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz Yahudi ittifakı ve aklı ile hareket eden İRAN eğer tek parça kalmak istiyorsa ki bu çok zor?Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Hanın Torunu Takvalı Namazlı Üç Kıta Yedi Denizin Başkomutanı Adam Gibi Adam Uzun Adam Evladı Osmanlı Recep Tayyip Erdoağanla mutlaka anlaşmak zorunda, aksi takdirde İRANI KRALİÇELİ PAPA bile kurtaramaz !
    Cevapla
  • ışık 9 yıl önce Şikayet Et
    kovulmasına rağmen yüzsüzlük yapıp hala gidiyorsa vardır büyük bir menfaati yoksa hilafet çalışmaları mı yapıyor
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz bunca meşakkate alkış uğruna katlanmadık, halis niyetimiz rızayı ilahidir. Yavuz Sultan Selim Han!. Dünya haritasını yeniden çizme vakti geldi. Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Hanın Torunu Üç Kıta Yedi Denizin Başkomutanı, Osmanlı Payitahtının Velihatı, Evladı Osmanlı,Yeni ve Tam Bağımsız Büyük Süper Güç Yeni Türkiye,nin Seçilmiş İlk Devlet Başkanı, Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğan,ı Anlamak Her Şeyi Anlamak Olacaktır !
    Cevapla
  • TÜRK-MÜCAHİD 9 yıl önce Şikayet Et
    "KARANLIK" zevat,RABBİM istemedikçe siz göremez,işitemez,anlayamazsınız...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şampiyonluk yarışı kızıştı! Düşme hattı alev aldı! Süper Lig'de son durum...
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi