Helen-İsrail ittifakı el sıkıştı: Türkiye'nin izin vermediği projede ilk imzalar atılıyor!
İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi IMEC projesi kapsamında enerji yolu projesini 2 ay içerisinde imzalayacaklarını duyurdu. Türkiye'nin karşı çıktığı projeye Netanyahu ısrar ederken Helen-İsrail ittifakı için toplantı planladığını duyurdu.

Helen- İsrail İttifakı yeni bir anlaşmaya daha imza attı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Cristodulides ile Kudüs’te bir araya geldi.
Heyet düzeyindeki görüşmelere İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Giorgos Papanastasiou ve Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos katıldı.
İSRAİL- GKRY ARASINDA IMEC PROJESİNE BAĞLI ENERJİ ANLAŞMASI
İki ülke arasında yapılan görüşmede Hindistan- Orta Doğu- Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) kapsamında GKRY, İsrail ve Yunanistan ile birbirine bağlayacak enerji projesinin anlaşmanın bu yıl içerisinde imzalanacağı duyuruldu.
YİSHAİ- AFRODİT ENERJİ PROJESİ 2 AY İÇERİSİNDE İMZALANACAK
Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Cristodulides ise projeye izin vermeyen komşu ülke diyerek Türkiye'nin ismini vermeden açıklama yaparak, "bölgesel gelişmeleri, Suriye ve Lübnan’daki durumu tartışmamız gerekiyor. Bölgemizde her zaman sorun çıkarmaya çalışan bir komşu vardır ve bu konuda da izlenimlerimizi paylaşacağız" ifadelerini kullandı.
İsrail’in Yishai gaz sahası sınırı ile GKRY’nin tek taraflı ilan ettiği bölgede yer alan Afrdoit gaz sahalarının paylaşılması için iki ay içinde anlaşmanın imzalanacağı kaydedildi.
NETANYAHU PROJE İÇİN ISRARCI
Hindistan’ı Avrupa’ya bağlama ve İsrail’in enerji alanında güvenliğini arttıracağı düşünülen projeye ilişkin Netanyahu anlaşmayı hayata geçirmekte ısrarcı olduğunu ve Hindistan Başbakanı Narenda Modi ile de görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, “İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasında üçlü bir toplantı yapmak istiyoruz” dedi.
IMEC PROJESİNE TÜRKİYE DAHİL EDİLMEMİŞTİ
IMEC projesinde Türkiye’nin de maliyet ve mesafe açısından uygunluğu sağlanmasına rağmen devre dışı bırakılması ise Yunanistan, İsrail, GKRY ve Hindistan ile arasındaki tutumu gözler önüne serdi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin ise elektrik kablosu projesine dâhil olmasının belirsiz olduğu vurgulandı.
"TÜRKİYESİZ BİR KORDİOR OLMAZ"
Türkiye’nin karşı çıktığı projeye daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiyesiz bir koridor olmaz. Doğu'dan Batı'ya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda” diyerek tavrını ortaya koymuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Türkiye’nin içinde yer almadığı projenin sürdürülemez olduğunu belirterek, “Türkiye'nin dahil olmadığı enerji ve ulaştırma koridorlarının etkin olması mümkün değildir” demişti.