Vietnam ile Çin arasında sular ısınıyor

Vietnam, Çin'in Haiyang Shiyou petrol platformunu Güney Çin Denizi'ne taşımasının gerginliğe neden olacağı uyarısında bulundu.

Vietnam ile Çin arasında sular ısınıyor
Vietnam ile Çin arasında sular ısınıyor
GİRİŞ 20.01.2016 11:02 GÜNCELLEME 20.01.2016 11:02

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Le Hai Binh, bakanlığın internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, Vietnam'ın, Çin'in petrol platformunu taşımasından ciddi endişe duyduğunu belirtti.

Ülkesinin uluslararası hukuka uygun olarak tüm yasal hak ve çıkarlarını muhafaza ettiğini vurgulayan Le açıklamasında, "Vietnam, Çin'den sondaj çalışmasını durdurmasını ve Hai Duong 981 petrol platformunu bu bölgeden geri çekmesini talep ediyor" ifadelerine yer verdi.

Çin, 1974'te Vietnam ile yaptığı Parcel Adaları savaşının ardından denetimini ele geçirdiği ve Şişa Adaları olarak adlandırdığı bölgenin yakınına 2 Mayıs 2014'te dev bir petrol platformu kurma çalışmalarına başlamıştı.

Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgede iki ülke gemileri arasında "tazyikli su savaşı" çıkmıştı. Vietnam'da Çin'in planlarına tepki gösteren gruplar, Çinli işçileri hedef alarak bir çelik fabrikasına saldırmış, olaylarda iki Çinli işçi hayatını kaybetmiş, 140 kişi yaralanmıştı. Çin gerilime sebep olan ihtilaflı bölgede sondaj faaliyetlerini 2014 temmuz ayı ortalarında tamamlamıştı.

Çin, 1948'de yayımlanan "Dokuz Çizgili Harita"ya dayanarak Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'inin kendi karasuları olduğunu ileri sürüyor. Tayvan ve Filipinler de aynı şekilde bölgenin kendilerine ait olduğunu savunuyor. ABD ise Pekin yönetimini bölgeyi askerileştirmekle suçluyor. 

Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor.

Muhabir : Zehra Ulucak

Yayınlayan : Nevbahar Kabaklı

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye, İsrail'e açılan davaya müdahillik için resmi başvuru hazırlığında
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama