Assange açıkladı: Teslim olabilirim

ABD'nin gizli bilgilerini sızdırmakla bilinen Wikileaks'in kurucusu Assange, BM vereceği kararın aleyhinde olursa teslim olacağını söyledi.

Assange açıkladı: Teslim olabilirim
Assange açıkladı: Teslim olabilirim
GİRİŞ 04.02.2016 11:57 GÜNCELLEME 04.02.2016 11:57

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, İngiltere'deki tutukluluk haliyle ilgili yarın Birleşmiş Milletler'in (BM) keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun vereceği kararın aleyhinde olması halinde İngiliz polisine teslim olacağını, lehinde bir karar çıkması halinde ise pasaportunun iadesini talep ettiğini bildirdi.Assange, İngiltere ve İsveç'i 2014 yılında şikayet ettiği BM'nin yarın vereceği karar öncesinde açıklamada bulundu.

Assange konuya ilişkin Twitter'daki Wikileaks heabından, "Eğer cuma günü BM aleyhimde karar verirse İngiliz polisinin beni tutuklamasını kabulleneceğim" yazdı.

Açıklamasında Assange, "BM yarın Birleşik Krallık ve İsveç’e açtığım davayı kaybettiğime hükmederse cuma günü öğlen elçilik binasından çıkıp İngiliz polisinin beni tutuklamasına izin vereceğim. Çünkü artık temyize gitmek için anlamlı bir sebep bulunmuyor. Ancak benim galip gelmem ve devlet tarafların (İngiltere ve İsveç) yasa dışı hareket ettikleri sonucuna varılması halinde ise,pasaportumun tarafıma derhal iadesi ile hakkımdaki tutuklama girişimlerine son verilmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

BM kararı

BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun, üç yıldan fazla Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde yaşayan ve büyükelçilikten çıkamayan Assange ile ilgili kararını yarın vermesi öngörülüyor. 

Assange, 2014 yılının eylül ayında İsveç ve İngiltere'yi BM'ye şikayet etmişti. Yasal uzmanlardan oluşan çalışma grubunun daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutulduğuna karar verilirse, BM'nin İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunması bekleniyor.

3 yıldan fazladır bir odada yaşıyor

Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı
Patnos'ta belediye araçlarının parçaları hurdacılarda aranıyor