Taliban ateşkesi reddetti!

Barış görüşmelerinde, çabaların olumsuz sonuçlandığı ve Taliban'ın ateşkes çağrısını reddettiği bildirildi.

Taliban ateşkesi reddetti!
Taliban ateşkesi reddetti!
GİRİŞ 28.04.2016 22:00 GÜNCELLEME 28.04.2016 22:09

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Afganistanlı yetkililer ile Taliban arasında gerçekleştirilmeye çalışılan barış görüşmelerinde, çabaların olumsuz sonuçlandığı ve Taliban'ın ateşkes çağrısını reddettiği bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zekeriya: - "Afgan Talibanı'nı masaya getirmek sadece bizim sorumluluğumuz değil"

İslamabad'da, Afganistan hükümeti ile Taliban arasında gizli gerçekleştirilmeye çalışılan barış görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığı bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisinin, İslamabad'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Afgan Talibanı'nın Katar ofisinde bulunan Şahabuddin Dilaver önderliğindeki 3 kişilik heyet ile barış görüşmeleri için Taliban'ı ikna etmeye çalıştık ancak çabalar olumlu sonuç vermedi." dedi.

Afgan Talibanı'nın ateşkes çağrısını reddettiğini belirten yetkili, "Biz ateşkese ikna etmeye çalıştık ancak olumlu yanıt alamadık. Bize, 'Molla Mansur, Kabil hükümeti ile görüşmek istemiyor çünkü karşılığında alacağı bir şey yokmuş' dediler." ifadesini kullandı.

Afgan Talibanı heyetinin Pakistan ziyareti esnasında, ABD'nin Pakistan - Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Jonathan Carpenter'in de burada olduğu belirtildi. ABD'nin İslamabad Büyükelçiliği'nin yaptığı basın açıklamasında, "ABD'nin Pakistan - Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Jonathan Carpenter Pakistanlı ve elçilik yetkililer ile görüşmeler için burada bulunuyordu, geri dönmüştür." denildi.

Heyetin ziyaretini doğrulayan Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, "Bu ziyaret gizli diplomasinin bir parçası." dedi.

Barış görüşmelerin başlaması olanağının kalıp kalmadığına yönelik soruya yanıt veren Aziz, "Bu konuda bir şey söylenemez, buna Afgan hükümeti karar vermeli." ifadesini kullandı.

Diplomatik kaynaklar, barış görüşmelerinin yakın zamanda yapılması olanağının az olduğunu belirtti.

Şahabuddin Dilaver önderliğindeki heyette Can Muhammet ve Molla Abbas'ın da bulunduğu ve heyetin Katar'a geri döndüğü belirtildi. Çarşamba günü Katar'ın başkenti Doha'da basın açıklama yapan Taliban'ın Katar Ofisi Sözcüsü Muhammed Naim, heyetin Pakistan ziyaretini, Molla Akhtar Mansur'un talimatı üzerine yapıldığını ancak barış görüşmelerine katılmayı amaçlamadığını belirtmişti.

Öte yandan Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nafiz Zekeriya, ülkesinin terörizmin her şeklini kınadığını belirterek, "Pakistan, Afganistan'da huzur için ciddi çabalar sarf ediyor ancak Afgan Talibanı'nı diyalog için masaya oturtmak sadece Pakistan'ın sorumluluğu değil. Dörtlü grubu Afganistan'ın huzuru için yapılan çabaların koordinesini amaçlıyordu, dolayısıyla başarısızlığın tek sorumlusu Pakistan değildir." ifadesini kullandı.

Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu temmuz ayında Pakistan'da yapılmıştı ancak ikinci tur Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberinin ortaya çıkmasından sonra süresiz ertelenmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!