Obama'dan, muhtemel İran tasarısına veto

İranlı üst düzey yöneticilerin mal varlıklarına ilişkin adımların ABD tarafından ifşa edilmesini öngören yasa tasarısı veto edilecek.

Obama'dan, muhtemel İran tasarısına veto
Obama'dan, muhtemel İran tasarısına veto
GİRİŞ 21.09.2016 21:48 GÜNCELLEME 21.09.2016 22:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi'ne Maine eyaleti vekili Cumhuriyetçi  Bruce Poliquin tarafından sunulan ve İranlı yöneticilerin mal varlıklarını ifşa  edecek yasa tasarısının, Oval Ofis'e gelmesi halinde Obama tarafından veto  edileceğini açıkladı.
 
Cumhuriyetçi Poliquin tarafından "İranlı Liderler Varlık Şeffaflığı  Yasası" başlıklı yasa tasarısı, ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler  Meclisi'ne haziran ayında sunuldu.
 
Belli aşamalardan geçen yasa tasarısının Temsilciler Meclisi genel  kuruluna gelmesi bekleniyor ancak söz konusu yasa tasarısı burada kabul edilse  bile Kongre'nin diğer kanadı Senato'dan da geçmesi gerekiyor.
 
NÜKLEER ANLAŞMA ZEMİNİNE ZARAR VERİR
 
Beyaz Saray, ancak bu iki aşamadan sonra Obama'nın masasına gelmesi  muhtemel yasa tasarısının, İran'la nükleer anlaşma zeminine ve ABD'nin  taahhütlerine zarar verebileceği endişesiyle veto edileceğini bildirdi.
 
Açıklamada, "ABD yönetimi, Kongre'nin, terör finansmanı ve para  aklamayla mücadelede İran'ın uluslararası standartlara uyması ve şeffaflığın  artırılması amacını paylaşmaktadır ancak bu yasa tasarısı, ters tepki yapabilecek  niteliktedir." ifadelerine yer verildi.
 
Yasa tasarısıyla İranlı bazı üst düzey yöneticilerin mal  varlıklarındaki hareketliliklerin ABD yönetimince kamuya açık şekilde  paylaşılmasının öngörüldüğü hatırlatılan açıklamada, bu tür bilgilerin ifşa  edilmesinin İran'daki "finansal şeffaflık" seviyesini daha da azaltabileceği  belirtildi.
 
Beyaz Saray, özellikle İran Devrim Muhafızları Ordusu ile ilişkili  firmaların ve haklarında blokaj uygulanan İranlı firmaların ABD yönetimi  tarafından yakından takip edildiğini aktararak ve bunun dışında İranlı  yöneticilerin varlıklarını ifşa etmenin özellikle nükleer anlaşma zeminine ve  taahhütlerine karşı negatif bir algı oluşturacağını kaydetti.
 
İran'la nükleer anlaşma, geçen yıl temmuz ayında Avusturya'nın  başkenti Viyana'da aralarında ABD'nin de olduğu P5+1 ülkeleri ile İran arasında  imzalanmıştı.
 

YORUMLAR 2
  • kadir 7 yıl önce Şikayet Et
    edersin tabi, dünyaya irana ambargo uygultıp kendi uymayan bir devletin sırları ifşa olmasın diye veto edeceksin, eğer Dünya mutlu yarınlar istiyorsa büyük şeytan ve dünyadaki bütün sıkıntıların tek kaynağı abd den kurtulmak zorunda...
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    zenginin mali züğürdün çenesini yorarmış
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tele1'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öven Metropoll araştırma sahibi Özer Sencar'a müdahale
7 yıl sonra bir ilk! Türkiye'ye gelip kritik anlaşmalara imza atacak