Katar'a karşı hamlenin asıl nedeni!

SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, Katar konusundaki gelişmelere ilişkin, 'Temel hedef, İhvan'ın bölgeden sökülüp atılması. Türkiye'nin izole edilmesi' dedi.

Katar'a karşı hamlenin asıl nedeni!
Katar'a karşı hamlenin asıl nedeni!
GİRİŞ 07.06.2017 13:40 GÜNCELLEME 07.06.2017 13:43
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, "Burada temel hedef, İhvan'ın tamamen bölgeden sökülüp atılması. Hamas'ın tamamen etkisizleştirilmesi, mümkünse Gazze'nin kontrolünün tekrardan Fetih hareketinin kontrolüne geçirilmesi. Türkiye'nin izole edilmesi ve İran'a karşı yapılacak hamleler" dedi.

KATAR'A KARŞI HAMLENİN ASIL HEDEFİ 'İHVAN'

Türkiye'nin son dönemde Suudi Arabistan’la da ilişkilerinde bir normalleşme süreci yaşandığını ifade eden Can Acun, Türkiye'nin doğrudan veya başka bir sebeple Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerini karşısına alacağını zannetmediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama daha dengeli bir şekilde yaklaşarak ve Katar’la olan iyi ilişkilerini devam ettirerek mümkünse bir ara bulucu rolü oynamaya çalışabilir. İran ise bu meseleden en fazla karlı çıkan ülke konumunda. Aslında körfez ülkeleri böyle hamle yaparak, Katar’ı daha fazla İran’a itmiş oluyorlar. Jeopolitik açıdan meseleye baktığımızda Katar’ın kuzeye doğru açılabilmesi Türkiye ve Avrupa’ya açılabilmesi için İran’ın hava sahasına ihtiyacı olduğu görülüyor. Nitekim İran ve İran güdümünde hareket eden ülkeler de bu anlamda Katar’a yönelik açıklama yapmaya başladılar. Bu durumu Katar’ın kendilerine yaklaşması için bir fırsat olarak gördüklerini şu an da görüyoruz."

SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, Katar'a yönelik bu diplomatik yaptırımın ne anlama geldiğini konusunda ise şunları kaydetti:

"Burada temel hedef şu; İhvan'ın tamamen bölgeden sökülüp atılması. İki, Hamas'ın tamamen etkisizleştirilmesi. Mümkünse Gazze’nin kontrolünün tekrardan Fetih hareketinin kontrolüne geçirilmesi. Türkiye’nin izole edilmesi ve İran’a karşı yapılacak hamleler. Suriye meselesi de burada önemli aslında. Suudi Arabistan, Suriye’de artık önemli bir aktör konumunda değildi. Ama Katar’ın bir şekilde elimine edilme çabası, Katar’ın ve Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalifleri de daha zayıflatacak bir rol oynayabilir diye düşünüyorum. Ama tabii Katar’ın bu hamleye karşı ne yapacağı nasıl bir siyaset izleyeceği de burada önemli."

İHVAN HİÇ BİR TERÖR OLAYINA BULAŞMADI

Mısır’da İhvan hareketi yıllarca çok önemli bir direniş sergiledi. İslam'ı sahih akide platformuna yeniden oturtmak amacıyla başlatılan siyasi hareketin bugüne kadar hiçbir terör bağlantısı olmadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • anladık 6 yıl önce Şikayet Et
    bize dost olan katara yaptırım yapan abd bizim baş düşmanımızdır.pkk yetmiyor ekonomik sıkıştıtıyor.biz karşı hamleyi natodan çıkmakla yaparız hak ile batıl ne zaman ayrılacak.
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    türkiye yi bölgede yalnızlaştırmak ticaretini ekonomik ilşikilerini bozmak ve en sonunda türkiye yi ekonomik olarak içten çökertmek diğer ülkelere olan insanı vicdani yardımlarını kesmek . katar operasyonu ile türkiye nin önü kesilmek durdurulmak isteniyor
    Cevapla
  • Alemdar 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar hep Abd nin uşağı haline gelen suudların başının altından çıkıyor. Adamlar sisiyle bile kanka. Korkarım bu blok abd ve batının kışkırtmasıyle Türkiye yeyide dışlarlar. Çünkü şuanda sırada Pakistan var. Allah sonumuzu hayr eylesin.
    Cevapla
  • ANALİZ 6 yıl önce Şikayet Et
    İnsanın tabiatı keyif, rahat ister. Halbuki Cenâb-ı Hakk'ın emirleri, ibadetler, taatler hep birer külfettir, mihnettir, meşakkattir. Biraz gayret istiyor, fedakârlık istiyor böyle şeyleri yapmak... Onun için iman zordur, küfür kolaydır. Kâfir olmak, şeytanın yolunda gitmek çok kolaydır, çok rahattır, çok keyiflidir, zevklidir. Çalgılı, içkili, zinalı, fuhuşlu, paralı, pullu... Oraya kolayca ayağı kayar insanların. Bu sıkıntılar bizim imanımıza delildir. Boşa değil. Üç günlük dünya.. Varsın kafirler eğleşsinler... Biz ahiret için dua edelim.
    Cevapla
  • sorti 6 yıl önce Şikayet Et
    abdnin dönme dolabı arabistanı terçrist niteledi sonra arabistana milyarlarca silah sat anlaşması yaptı birtaşla üçbeş kuşvurma hevesi birincisi borcu silahla bloke 2. si katartürk ittifakını çökertme 3.sü katarı abdye muhtaç hale getirme ouyunuile üskurma irana da baskıabd blöfü kuzeykoreye çine tutmadı araba tuttu ingiliz abd oyunu hedefte türkiye var bloke etmek ortadoğuyu kafirleştırmek parçacıklar yapmak sömürmek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı