Hedefe Trump'ı koydu! ABD'ye açık tehdit

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD Başkanı Donald Trump'a hitaben, "Dostlarınızın kıymetini bilin, neticede çok fazla dostunuz yok" dedi.

GİRİŞ 10.07.2018 13:34 GÜNCELLEME 10.07.2018 15:34
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel'de yapılacak NATO zirvesi öncesi ABD Başkanı Donald Trump'a hitaben sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

TUSK: BİZDEN DAHA İYİ DOSTUNUZ YOK

 

 

Trump'ı hedef alan açıklamasından Tusk, "Lütfen müttefiklerinize saygı gösterin. Dostlarınızın kıymetini bilin, neticede çok fazla dostunuz yok" dedi.

Trump'ın AB ülkelerinin "savunmaya para harcamadığı" ve bu sebeple ABD'ye "borçlu olduğu" yönündeki iddialarını yanıtlayan Tusk, sosyal medya hesabı Twitter'dan şu ifadelerle Trump'a yüklendi: "Uzun süredir ortak savunma kabiliyetine yetersiz katkı sunduğu iddiasıyla neredeyse her gün Avrupa'yı doğrudan eleştiren Trump'a seslenmek istiyorum. Sevgili Donald Trump, ABD'nin AB'den daha iyi bir müttefiki yok ve olmayacak. Biz savunmaya Rusya'dan daha fazla ve Çin'le eşit miktarda para harcıyoruz. Umarım bunun bizim güvenliğimiz için harcandığına şüpheniz yoktur."

TRUMP DAKİKALAR SONRA AÇIKLAMA YAPTI

Donald Tusk'un açıklamasından dakikalar sonra ABD Başkanı Trump Twitter üzerinden "NATO ülkeleri daha çok ödemeli, ABD daha az ödemeli, hiç adil değil!" dedi.

TRUMP SAATLER ÖNCESİNDE AB'Yİ ELEŞTİREN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Donald Trump, bugün sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Avrupa'ya gitmeye hazırlanıyorum. İlk önce NATO görüşmesi olacak. ABD onları korumak için başka ülkelerden kat kat fazla harcıyor. Vergi ödeyen ABD'liler için adil değil. Buna ek olarak Avrupa Birliği ile ticarette 151 milyar dolar kaybediyoruz. Bize büyük gümrük vergileri koyuyorlar" demişti.

AB VE NATO'DAN İŞ BİRLİĞİNE YÖNELİK ORTAK BİLDİRİ 

Brüksel'deki AB Konseyi binasındaki imza törenine AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katıldı.

Ortak bildirinin altına Tusk, Juncker ve Stoltenberg imza attı.

İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Juncker, 2016'da imzalanan ilk bildiriden bu yana AB ile NATO arasındaki iş birliğinin derinleştiğine dikkati çekti. AB Komisyonu Başkanı, "Ortaklığımızın önemli bir dönüm noktası olan bugünün bildirgesini memnuniyetle karşılıyorum. Bu bildiri son iki yılda birlikte attığımız adımlara dayanıyor ve birbirimize olan taahhütlerimizi güçlendiriyor." dedi.

Son yıllarda AB'nin savunma alanında büyük ilerleme kaydettiğine işaret eden Juncker, "Yeni bütçe tekliflerimizin bir parçası olarak, AB Komisyonu, savunma harcamalarını 22 kat artırmayı ve toplam savunma harcamalarını 2021-2027 arasında 27,5 milyar avroya çıkarmayı teklif etti." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg ise "NATO ve AB'nin söz konusu yeni ortak bildirisi iş birliğimizi derinleştirmek istediğimizin bir göstergesidir. Karmaşık ve öngörülemez güvenlik durumuyla karşı karşıya olduğumuz bu zamanda halklarımızı güvende tutmak için beraber çalışmalıyız." dedi.

ORTAK BİLDİRİ 

İmzalanan ortak bildiride NATO ve AB’nin iki yıl önce Varşova Zirvesi’nde alınan kararların uygulamaya koyulduğu belirtilerek, bu çerçevede iş birliği alanları "Akdeniz’de sığınmacı kaçakçılığıyla mücadele için yürütülen iş birliği, hibrit tehditler, siber saldırılar, krizlere hazırlık seviyesi, ortak tatbikatlar, güvenlik ve savunma" şeklinde sıralandı.

Sürekli değişen ve daha karmaşık hale gelen güvenlik sınamaları karşısında NATO ve AB’nin iş birliğini sürdürmesinin kilit öneme sahip olduğu belirtilen bildiride, tarafların iş birliğini derinleştirme konusunda kararlı olduğu aktarılarak, özellikle alınan kararların uygulamaya konulmasının önemli olduğu ifade edildi.

Bu çerçevede NATO ve AB’nin “hızlı ve görülür şekilde” ilerleme kaydetmeyi planladığı alanlar "askeri hareketlilik, terörle mücadele, nükleer, kimyasal, biyolojik ve radyolojik tehditlere karşı dayanıklılığı artırma, güvenlik ve barış gündeminde kadının rolünü artırma" olarak sıralandı.

Bildiride, NATO ve AB’nin ortaklaşa geliştirdiği savunma kabiliyetlerinin uyumlu, tamamlayıcı ve birlikte çalışabilir olması gerektiği kaydedilirken, “Bu kabiliyetleri geliştiren ülkelerin egemen kararları göz önünde bulundurulmak kaydıyla, kabiliyetler iki örgütün de kullanımına açık olmalı.” vurgusu yapıldı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • Hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar karıştırmak ıstedikleri ülkeleri karistiramadikca birbirlerini yiyorlar yesinler daha öldürdükleri milyonlarca insanın hesabını verecekler katiller kan emiciler
    Cevapla
  • ism@il 5 yıl önce Şikayet Et
    aslında rusya ab yı koruyor abd den nato adı altında müftetık adı altında ab yı asker yıgarak ve askerı sahalarını kullanarak hem kara hem deniz lerş işgal edşyor rusya sayesınde ab nın gozu acılıyor yavas yavas
    Cevapla
  • aslı 5 yıl önce Şikayet Et
    doğru it iti ısarmaz diye bir söz var
    Cevapla
  • mübarekinsan 5 yıl önce Şikayet Et
    la oğlum adam sömürge için harcamıyorsunuz demek istiyor şifreyi anlamıyormusun saffff
    Cevapla
  • kemal 5 yıl önce Şikayet Et
    doğru söylemiştir abd nin pekte dostu kalmamıştır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!