Türkiye'nin terk ettiği toplantıda önemli gelişme

İtalya Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin terk ettiği Libya Konferansına ilişkin önemli bir gelişme yaşandığını açıkladı. İtalyan Bakan, Libya'nın önümüzdeki baharda seçime gidebileceğini açıkladı.

GİRİŞ 14.11.2018 11:09 GÜNCELLEME 14.11.2018 12:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Libya'daki 7 yıllık kaosa çözüm için, İtalya'nın Palermo kentinde Libya Konferansı düzenlenmiş, ancak "uluslararası toplumun tek vücut olamayışını" belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktav, dün itibariyle Türkiye'nin derin hayal kırıklığı ile toplantıyı terk ettiğini açıklamıştı.

 

 

Türkiye'nin terk ettiği toplantıya ilişkini bugün yeni bir gelişme yaşandı. İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero, Kuzey Afrika ülkesinin istikrara kavuşması kapsamında önümüzdeki ilkbaharda seçime gidilebileceğini açıkladı.

Konferansta gerginlik! Türkiye masadan kalktı

LİBYA'DA YAŞAYAN SİYASİ KRİZİN ARKA PLANI

 

 

Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'da 42 yıllık Kaddafi dönemi, 17 Şubat 2011'de başlayan ayaklanmaların ardından NATO müdahalesiyle sona erdi. Ancak rakip siyasi otoritelerin neden olduğu istikrarsızlık, geçiş dönemindeki başarısızlıklar ve silahlı grupların yol açtığı şiddet nedeniyle ülke 7 yıldır huzura kavuşamadı.

Libya'da 2014'te gerçekleşen tartışmalı seçimlerin ardından başkent Trablus ile doğuda Tobruk kentinde rakip siyasi otoriteler ortaya çıktı.

BM aracılığıyla Fas'ın Suheyrat kentinde Aralık 2015'te imzalanan anlaşmanın sonucunda göreve gelen UMH, uluslararası meşruiyete sahip olarak başkentte bulunuyor. Ancak UMH, kendi güvenliği için iş birliği yaptığı milislerin üzerinde otorite sağlayamıyor ve zaman zaman güvenlik krizi sarmalına giriyor.

Doğuda ise Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı gruba liderlik eden Halife Hafter ve Tobruk Temsilciler Meclisi yer alıyor. Hafter, tüm ülkenin kontrolünü eline alacağı bir yönetim arzuladığını saklamıyor.

Trablus-Tobruk ayrımı ülkenin kurumları arasında çekişmeye yol açıyor. İki ayrı merkezin meşruiyet için yarıştığı, rakip ulusal petrol şirketleri ve rakip merkez bankaları gibi kurumlar, güvenlik yönünden sıkıntıdaki ülkenin istikrarını daha da zora sokuyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    En dogrusunu devletimiz bilir. InsaAllah devletimiz ajanlarini aralarina yerlestirmistir Abdulhamithan taktigi.
    Cevapla
  • AVRUPA BİRLİĞİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Avrupa birliğinden Çekilme bu Suriye yüzünden Turkiyede Doların yükselmesini istiyorlar
    Cevapla
  • Pinochio US 5 yıl önce Şikayet Et
    Italya Almanya ingiltere ve Fransa'nın tek isteği = Dogalgaz ve Petrol'ün kontrolü
    Cevapla
  • Ali Veysel 5 yıl önce Şikayet Et
    İtalya şimdiden seçim sonuçlarını biliyordur.
    Cevapla
  • tanerrrrr 5 yıl önce Şikayet Et
    Toplantının terk edilince sorun çözülmüyor. sadece söz hakkımız kalmıyor. sonuna kadar toplantıda kalıp söz hakkımızı kullanmalıydık
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti