Kerkük’ün kalbi Türk eliyle yeniden atacak

Kerkük’te kundaklanarak harabeye çevrilen Osmanlı yadigarı Kerkük Çarşısı’nı yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar başladı. Bağdat Büyükelçiliği ve TİKA’nın girişimleriyle başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

GİRİŞ 09.12.2018 07:39 GÜNCELLEME 09.12.2018 09:16
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Irak'ın Türkmen kenti Kerkük’te 26 Kasım'da kundaklanarak kullanılamaz hale getirilen tarihi Kerkük Çarşısı’nı kurtarmak için kollar sıvandı. Yangının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimatla Irak makamlarına nezdinde girişimde bulunan Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 10 gün sonra restorasyon çalışmalarını başlattı. Önceki gün uzmanlar eşliğindeki 30 kişilik ekip titiz bir temizliğe girişti.

 

 

TÜRKİYE’YE MİNNETTARIZ

Çarşıdaki toplam 4 bin 800 metre kare alanın elden geçirileceğini ifade eden Büyükelçi Yıldız, temizlik faaliyetinin tamamlanmasının ardından restorasyon süreci ile ilgili planlama yapılacağını söyledi. Çarşıda öncelikle enkaz kaldırma çalışması yürütüleceğini ifade eden TİKA Bağdat Program Koordinatörü Cüneyt Esmer de enkazın kaldırılmasının ardından çalışmada restorasyon sürecine geçileceğini kaydetti. Çalışmaların başlaması Türkmenleri sevindirdi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak, “Verdiği sözü tutan, Irak’taki soydaşlarının milli kültürüne sahip çıkan Türkiye’ye teşekkürler” dedi. Salihi, konuyla yakından ilgilenen Büyükelçi Yıldız’a da teşekkür etti.

 

 

1,5 YIL İÇİNDE TAMAMLARIZ

ITC Sözcüsü Ali Mehdi de çalışmaların çok hızlı ve başlayıp ilerlediğini ifade ederek, “Gayemiz çarşıda faaliyet gösteren esnafların bir an önce dükkanlarına dönmeleri ve bu eserin yerinde kalması. El ele vererek Kerkük’teki bütün eserleri ihya ederiz. Bu çalışma hayırlı olsun. İnşallah 1,5 yıl içinde çalışmaları tamamlanacak” dedi.

Kimse imar etmezdi

Çarşının on yıllardır kendileri için ekmek kapısı olduğunu aktaran esnaftan Ömer Hasan, ‘’Türkiye Cumhuriyeti ve tüm kuruluşlarına şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye olmasaydı buraları imar edecek kimse olmazdı.’’ şeklinde konuştu. Kerkük kent merkezinde bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi Kerkük Çarşısı’nda 26 Kasım’da güvenlik kameraları kapatıldıktan sonra kundaklanmıştı. Aynı anda 10’a yakın noktada çıkan yangında çarşı kullanılamaz hale gelmiş, çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu esnaflar milyonlarca dolar zarara uğramıştı.

Yeni Şafak

YORUMLAR 10
  • Levrok 5 yıl önce Şikayet Et
    nezaman türkiyeye baglanacak ?
    Cevapla
  • Ahmed 5 yıl önce Şikayet Et
    Imar edenlerden Rabimiz razi olsun. Eger bati kendi tarihi eserlerinin zarara ugradigini gorunce musluman kani dokmek icin buyuk firsat bulur.Suriyede isid tarafindan Palmera sehrinde Roma donemine ait iki tane tasi kirinca Bati bahane bulup muslumanlara bomba yagdirdilar. Ortadoguda tarihi camilere turbelere verilen zararlar insanin icini sizlatiyor.
    Cevapla
  • Gerçekler 5 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlının izlerini yakarak kundaklayarak yok etmeye çalışan haçlı köpeklerine inat, biz yeniden imar edeceğiz. Buralar Türklerin yurdu, unutulmasın.
    Cevapla
  • togrul bey selcuk 5 yıl önce Şikayet Et
    turkmen elinin topraklari.
    Cevapla
  • vatandas 5 yıl önce Şikayet Et
    Zaten Kerkük TÜRKÜNDÜR.. Kerkük Mondros mütarekesi sonrası İzmir'in ,İstanbul'un işgali gibi İngilizler tarafından işgal edilmişti.. Kerkük defteri tekrar açılmalıdır.
    Cevapla
  • kerimm 5 yıl önce Şikayet Et
    nerde o günler o defterler tekrar açılsa..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama