Esed rejiminin PKK hamlesi operasyonu etkiler mi?

Esed rejimine bağlı silahlı güçler, PKK terör örgütünün işgalindeki Münbiç’in batısında yer alan Arima beldesine girdi. PKK teröristlerinin çekilmesiyle bölgeye rejimin girmesi neyi ifade ediyor?

GİRİŞ 25.12.2018 17:47 GÜNCELLEME 25.12.2018 18:28
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Haber7 / Taha Dağlı

 

 

ESED REJİMİ İLE PKK ARASINDAKİ İTTİFAK

Münbiç’teki hareketliliğin temelinde iki önemli gelişme var. Biri Türkiye'nin Fırat'ın batısına yönelik operasyon ilanı diğeri de Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme kararı.
Peş peşe meydana gelen bu gelişmeler sonrası PKK terör örgütü Esed rejimiyle temasa geçti. Bir dizi görüşmeler yapıldı. 

 

 

ÖSO TAM MÜNBİÇ'E İLERLERKEN REJİM ASKERLERİ ORTAYA ÇIKTI

Türkiye’nin operasyondaki ilk hedefi Münbiç. Münbiç tam Fırat'ın batısında kalan son nokta. Özgür Suriye Ordusu son 24 saatte Münbiç'i kuşatmaya yönelik büyük bir harekat başlattı. İşte tam bu sırada PKK-Esed rejimi arasındaki anlaşma sahaya sürüldü. PKK teröristleri Münbiç’in batısındaki Arima beldesinden çekildi, buraya rejim askerleri giriş yaptı. 

REJİMİN BU MÜDAHALESİ NE ANLAMA GELİYOR?

PKK'ın kaçıp rejime bıraktığı yer Fırat'ın doğusu değil batı yakasında kalıyor. Rejimin buraya girmesi ÖSO’ya karşı bir ön alma hazırlığı olarak dikkat çekiyor. Rejim Münbiç’in batısında yer alan bir beldeyi ele geçirmiş olabilir ama bu rejimin Münbiç’i alması anlamına gelmiyor.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

PKK terör örgütü Münbiç'in merkezini değil batısındaki kırsalda yer alan bir beldeyi rejime bıraktı. Bölge Münbiç yolu üzerinde yer alıyor. Terör örgütü burada ÖSO ile rejimin karşı karşıya gelme ihtimalini hesaplamış olabilir. 

REJİM İLERLERLERSE NE OLUR?

Esed'e bağlı güçler Münbiç'in batısıyla yetinmeyip, PKK'nın da boşaltmasıyla Münbiç'e kadar ilerlerse Türkiye'nin operasyonu ne olur? Bu çok sorulan bir soru. PKK’nın önceliği Münbiç’i bırakmak değil Münbiç’in etrafını rejime bırakıp, ÖSO ile rejimi karşı karşıya getirmek. Eğer bu olmaz da PKK Münbiç’i de bırakmak zorunda kalırsa rejim burada PKK’nın yardımına gidebilir.

AFRİN'DE DE BENZERİ OLMUŞTU

PKK-rejim arasındaki bu işbirliği geçtiğimiz Ocak ayındaki Zeytin Dalı harekatında da yaşanmıştı. Öso Afrin’de PKK’yı köşeye sıkıştırınca terör örgütü rejimden yardım istemiş, Esed’e bağlı silahlı gruplar güneyden Afrin’e girmeye kalkmış daha ilk teşebbüslerinde Türk askerinin havan toplu müdahalesiyle kaçmak zorunda kalmışlardı. Hatta rejime yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Al Mayaden televizyonu o anları canlı olarak yayınlamıştı. 

AFRİN'DE DE DESTEK OLMUŞLARDI

Afrin'deki PKK'lı teröristlere yardıma gelen rejim askerleri böyle püskürtülmüştü; 

PKK'NIN BU HAMLELERİ UZUN ÖMÜRLÜ OLMAZ

Afrin’de ortaya çıkan tablo PKK’nın medet umduğu rejimin aslında kendine bile faydası olmadığının göstergesiydi. Rejim yıllardır Fırat’ın doğusunda yok. Bu süreçte PKK Fırat’ın doğusunda Esed’le işbirliğine girse de kendileri adına olumlu bir sonuç almaları çok zor.

PKK-REJİM HEM İŞBİRLİĞİ YAPAR HEM ÇATIŞABİLİR

Kaldı ki Kamışlı, Haseki gibi bölgeler rejim tarafından 2011 sonrası PKK teröristlerine teslim edilmişti. Ve bu süreçte bir çok kez rejim askerleriyle PKK teröristleri arasında Kamışlı’da her iki taraftan onlarca kişinin öldüğü çatışmalar yaşanmıştı. Benzer durum Deyruzzor için de geçerli. İki taraf Deyruzzor’da da bir çok kez çatışmaya girdi halen o bölgedeki gerginlik devam etmekte.

YORUMLAR 24
  • Hacivat 5 yıl önce Şikayet Et
    Esad pkk ypg ye destege geliyorsa onlarda vurulmali pkk kacar menbici esada verirse operasyon menbice gerekmez ama pkk yi kacarken havadan bir tane kalmayacak sekilde vurulmali bizim savasimiz ne rejimle ne kürt halkiyla sadece teröristlerle kandil sincar menbic pkk destek olan kim varsa vurulmali
    Cevapla
  • Serdar Akdeniz 5 yıl önce Şikayet Et
    suriye rejimi ile masaya oturulmalı bence ve pkk pyd ypg gibi terör oluşumları tamamen bitirilmelidir. rejimle görüşmeye karşı çıkılıyor, hak veriyorum lakin daha çok masum insanın hayatını kaybetmesine engel olunabilir. suriyeye istikrar getirecekse, ülkemizdeki suriyeliler geri dönecekse rejimle anlaşma yapılmalı. katil esat bu dünyada olmasada elbet hesabını verecek... mühim olan Suriye halkının huzur ve güvenliğidir...
    Cevapla
  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    öso onlarıda temizlesin
    Cevapla
  • YasinBaba 5 yıl önce Şikayet Et
    Boşa oyalanıyoruz hadi girceksek girelim vakit kaçıyor
    Cevapla
  • S. KESKİN 5 yıl önce Şikayet Et
    Rejim askeri ve PYD/ PKK burada sinir harbi uygulamaya çalışıyor. Burada bizim yapacağımız askeri taktik olarak, rejim askerlerini nereye girdiklerini takip etmek değil. PYD/ PKK takip ederek bulundukları veya sığındıkları yerde yok etmektir. Rejim askeri Suriye coğrafyasının tamamına hakim değildir ve gücü yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!