ABD'nin Maduro kararı dünyayı karıştırdı! Destekleyen ve karşı çıkanlar

ABD'nin, Venezuela'da hükümet karşıtı gösteriler sırasında devlet başkanlığı yemini eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici başkan" olarak tanımasının ardından, bazı ülkeler destek verip Guaido'yu başkan olarak tanırken, bazı ülkeler ise bu karara karşı çıkıp seçimle iktidara gelen Maduro'ya destek verdi.

GİRİŞ 24.01.2019 15:27 GÜNCELLEME 25.12.2019 16:38
Bu Habere 272 Yorum Yapılmış

Haber7 / Dış Haberler Servisi

Venezuela'da muhalefetin yeni yüzü Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkenin başkenti Caracas'ta düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde başkanlık yemini ederek kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etti.

Başta ABD Başakanı Donald Trump olmak üzere, bölgeden birçok ülke Guaido'nun geçici devlet başkanlığını resmi olarak tanırken, uluslararası çevrelerden de Venezuela muhalefetine destek geldi.

BM: TANSİYONU, ŞİDDETİ VE GERGİNLİĞİ DÜŞÜRÜN

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Venezuela'da taraflara tansiyonu düşürme, şiddeti ve gerginliği önleme çağrısında bulundu.

İŞTE ABD'NİN KARARINA DESTEK VEREN ÜLKELER

 

 

Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika, Guatemala, İngiltere, Fransa, Portekiz, İspanya ve AB...

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabı Twitter'dan bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Mayıs 2018'de Nicolas Maduro'nun gayri meşru olarak seçilmesinden sonra, Avrupa demokrasinin yeniden restorasyonunu destekliyor. Özgürlükleri için yürüyen yüz binlerce Venezuelalı'nın cesaretini selamlıyorum" dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May'ın sözcüsü, "Venezuela'da 2018 yılında yapılan seçimler bağımsız ve adil değildi. Şu anki başkan kusurlu o yüzden Guaido'yu destekliyoruz. Venezuela'nın ABD ile ilişkisini kesmesi kabul edilemez. Bu krizin çözümü, kovmalarda değil, barışçıl ve diplomatik bir yol bulma çabasında yatmaktadır" dedi.

Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva "Maduro'nun zamanının dolduğunu anlaması için özgür seçime gidilmesi çağrısı yapıyoruz" derken, İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, "Şu anda öncelik, Venezuela'da durumun daha da kötüye gitmesini önlemek. Bu yüzden özgür, demokratik ve garanti edilmiş bir seçime gidilmesi için AB'nin bir müdahalesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ABD'NİN KARARINA KARŞI ÇIKAN ÜLKELER

Bu karara rağmen bazı ülkeler, seçimle başa gelmiş Maduro'nun yanından duruyor.

Türkiye, Rusya, Meksika, İran, Çin, Küba, Uruguay, Nikaragua, Bolivya...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Maduro'yu telefonla arayarak, "Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi tarafından yapılan açıklamada, "İran, Venezuela'nın iç işlerine yönelik her türlü dış müdahaleye ve yasalara aykırı, meşru olmayan adımlara karşıdır. İran, darbe girişimleri ve halka karşı yürütülen politikalarda Venezuela hükümeti ve halkını desteklemektedir" denildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'nın stratejik ortakları olduğunu, geçmişte desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini duyurdu. Açıklamada "Rusya, ABD'yi Venezuela'ya askeri müdahale konusunda uyarıyor. Yoksa sonu felaket olur" diyerek ABD'nin kanun tanımaz davranışlarının kan dökülmesine yol açabileceği uyarısını yaptı. Kremlin'den yapılan açıklama da ise, Maduro için "ülkenin meşru lideri" yorumu yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çunying, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin, ülkenin ulusal egemenlik ve istikrarını korumaya yönelik çabalarını desteklerini belirterek, "Çin, Venezuela'ya dış müdahaleye karşı çıkıyor" dedi.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 272
  • alper 5 yıl önce Şikayet Et
    ben dünya ülkelerine bir akıl vereyim.derhal bm fes edilmeli .daha seffaf ve dürüst bir yapı olusturlumalı
    Cevapla
  • reşit 5 yıl önce Şikayet Et
    amerika bunu kabu ettirirse bundan sonra tüm dünyada ülkelerin yönetimine başkan atayacağını garantiliyecek . bu durumda hangi siyasetçi amerikaya yalaka olursa seçim falan hikaye başkan o placak .
    Cevapla
  • Son Osmanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    Bana öyle geliyor ki Abd nin sonu siz gerçekten bunların karın ağrısının Demokrasi mi oldugunu düşünüyprsunuz
    Cevapla
  • yalnız kurt 5 yıl önce Şikayet Et
    Madura Venezuela nın seçilmiş Başkanıdır kendi adıma Madura yı destekliyorum
    Cevapla
  • birlikten kuvvet 5 yıl önce Şikayet Et
    MADURON'un YANINDAYIZ
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi