'Ülkemizi örümcek ağı gibi sarıyorlar'

Kırgızistan’da yayın yapan Açık Söz gazetesinde yer alan bir analiz haberde, terör örgütü FETÖ/PDY anlatılarak devlet yetkilileri ve siyasilere uyarılarda bulunuldu.

'Ülkemizi örümcek ağı gibi sarıyorlar'
'Ülkemizi örümcek ağı gibi sarıyorlar'
GİRİŞ 12.04.2019 17:42 GÜNCELLEME 12.04.2019 17:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kırgızistan basını, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) dikkat çekerek devlet yetkililerine ve siyasilere bir dizi uyarılarda bulundu.

 

 

Kırgızistan’ın Açık Söz gazetesinde Eldivar Kalilov imzasıyla yayımlanan analiz haberde, FETÖ’nün Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da askeri darbe girişiminde bulunduğu, 143’ü general 8 bin 651 asker, 35 askeri uçak, 37 helikopter, 246 tank ve zırhlı araç, 3 gemi, 8 bin 651 silah kullanılarak iktidarın yıkılmaya çalışıldığı vurgulandı.

“FETÖ’NÜN KARANLIK SİSTEMİNE HİZMET EDEN ASKERLERE DÖNÜŞTÜRÜLDÜLER”

 

 

Eğitim bahanesiyle çocukların kandırılarak FETÖ’nün karanlık sistemine hizmet eden askerlere dönüştürüldüğü belirtilen analizde, “Anne babasından, akrabalarından uzak kalmış genç kızlar ve erkekler, kendini yetiştiren sisteme hizmet eden askerlere dönüştü” denildi.

Bakış açıları, davranışları ve hatta dış görünüşleri de birbirine benzeyen bu gençlerin örgütleşerek iş çevresi, eğitim ve din alanına girdiği anlatılan haberde, “Ama onların en önemli adımı, devlet iktidarına yerleşmeleri oldu. Polis, asker ve yargı içinde köklerini pekiştirdiler. (FETÖ elebaşı) Gülen’in civcivleri büyüyüp bazıları yasama ve yürütme organlarına kadar geldi” ifadelerine yer verildi.

“GÜLEN OKULLARI, ABD’NİN CIA YUVASINA DÖNÜŞTÜ”

Terör örgütü FETÖ/PDY’nin okulları üzerinden dünyaya açıldığı ifade edilen analizde, batı ülkelerinden de bu sürece destek geldiği vurgulandı. Söz konusu haberde “Gülen okulları, ABD’nin CIA yuvasına dönüştü” gibi çarpıcı değerlendirmelere yer verildi.

Rusya, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan gibi ülkelerin FETÖ tehdidini fark ederek önlem aldıkları belirtilen analizde, örgütün faaliyetlerinin bu ülkelerde yasaklandığı ve gerekli cezaların verildiği hatırlatıldı.

Bu ülkelerdeki FETÖ okullarının sadece gizli amaçlara sahip oldukları için değil, dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı suçlamaları dolayısıyla da kapatıldıkları bildirildi.

“FETÖ’NÜN OKULLARI ASLINDA İKİ İŞLEVE SAHİP”

Kırgızistan’daki gelişmeleri anlatan gazeteci Eldivar Kalilov, analizinde şu ifadelere yer verdi:

“Tüm ülkeler gibi Kırgızistan’da da Gülen örgütü birçok eğitim kurumları açtı. İlk olarak anne babalardan hiçbir ücret talep etmeyen “Sebat” ve “Sema” okulları, eğitim ücretini 30-40 dolar artırarak 13 bin dolara kadar yükseltti. Sıradan halk sıradan okullarda eğitim görürken, zengin ailelerin çocukları Gülencilerin okullarından yabancı dil ağırlıklı eğitim alma imkânına kavuşuyor. Bu sistem kreş, ortaokullar, kolejler ve üniversiteler aracılığıyla yönetim tabakasını hazırlıyor. Gülen okullarının çıkarı ve bu okullardan elde edilen geliri, çocukları orada okuyan “beyaz” anne babalar tarafından sağlanıyor.

Gülen’e ait olan söz konusu okullar aslında iki işleve sahip. İlki, bu okullar çok büyük gelir kaynağı olarak sayılıyor. Bundan önce bu eğitim kurumlarından mezun olan binlerce öğrenci bu örgüt için milyonlarca gelir getirmişti. Şu anda binlerce Kırgızistan vatandaşı bu okullara 5 bin dolardan 13 bin dolara kadar para gönderiyor. Bu okulların vergiden muaf edildiğini dikkate alırsak, gelirin miktarının çok büyük olduğunu tahmin etmek mümkündür.

"GÜLENİN REHİNİ OLDULAR"

Gülen örgütüne ait bu okulların ikinci işlevi, siyasi amaçlar için hizmet etmesidir. Kırgızistan’da çocukları (ya da torunları) Gülen okullarında eğitim görmeyen siyasetçilere veya yetkililere rastlamamak mümkün değil. Tüm siyasetçiler herhangi bir yerden bu örgüte bağlanmıştır. Açıkçası, bu örgütle hesaplaşmak veya bu örgütün çıkarlarına karşı herhangi bir eylemde bulunmak çok kolay değil. Buna “Gülen'in rehini” demek doğru olur. Sebebi, ilk dönemler eğitim vermeyi amaçlayan bir grup olarak tanınan Fetullah Gülen örgütü, şu anda iç ve dış siyasete, iş çevresine ve genel olarak sosyal hayata etki eden büyük bir güce dönüştü.

Sebat okullarının mezunları sadece kendilerinin mezun olduğu okulları değil, genel olarak Fetullah Gülen örgütünün çıkarlarını önceliyorlar. Dolayısıyla “Sebat” okulları sadece gelir kaynağı değil, Kırgız elitini hazırlayan büyük bir siyasi fabrika sayılıyor. İlk mezunları Kırgızistan’da Başbakanlık görevine kadar ulaşan bu sistemin gerekirse Roza Otunbayeva ve Almazbek Atambayev gibi ülke yöneticilerini de etkisine aldığı malum. Bunların Sooronbay Jeenbekov’un elini ne kadar “bağlamış olduğu” bilinmiyor.”

"SİYASİ ELİTİN DALINI KESMEK"

FETÖ tehdidinin Kırgızistan için geldiği noktayı değerlendiren gazeteci Kalilov, “Türkiye’deki darbe girişiminden sonra burada “Sapat” olarak değiştirilen bu okulları kapatmaya şu andaki iktidarın gücünün yetip yetmeyeceği belli değil. Siyasi elitin dalını kesmek, Kırgızistan’da büyük siyasi olaylara sebep olabilir.” dedi.

“KIRGIZİSTAN’I ÖRÜMCEK AĞI GİBİ SARIYORLAR”

FETÖ’nün bir yandan dini bir grup olarak gözükmesine karşın diğer yandan siyasete, siyasi partilere kıyasla daha çok etki ettiğini anlatan Kalilov, şu ifadeleri kullandı:

“Ya dini grup olduğunu ya da siyasi bir hareket olduğunu açıkça söylemeyen bu örgütün asıl amacı, mümkün olduğu kadar çok mal mülk toplamak ve mal varlığını korumak için iktidarı kullanmaktır. Başka bir deyişle, devlet organlarında çalışan Gülenciler kendi örgütünün çıkarları için devlet kaynaklarını kullanıyor. Dolayısıyla Gülen örgütünün Kırgızistan’daki gelir kaynaklarına ve siyasi lobisine yönelik bir tedbir almak cesaret ister.

Bu nedenle Gülen örgütü Kırgızistan’daki sosyal ve siyasi durumu gelecekte çok farklı yönde değiştirebilir. Gülencilerin bazı devlet organlarının çalışmalarını etkilemeye, siyasi kaynakları kendi amaçlarına göre kullanmaya başladığı, bakanlık ve diğer kurumlara yerleştirdiği kişiler aracılığıyla kendi çıkarlarını ileri sürüyor olduğu fark ediliyor. Karar alıcı Kırgız elitine şu anda Gülen’in meyveleri lezzetli gelebilir; ancak böylesi dini-siyasi grupların kendi çıkarlarını devlet çıkarlarından daima üstün tuttuğunu unutmamak lazım.”

YORUMLAR 2
  • aysen 4 yıl önce Şikayet Et
    Yarın öbürgün rusya buna el atar ve örgütü yok eder.
    Cevapla
  • Alperen 4 yıl önce Şikayet Et
    eeee Reis sizi zamanında uyarmıştı. Ama siz söz dinlemediniz. Bu bizim iç meselemiz demiştiniz. Ayıklayın bakalım ayıklayabilirseniz parazitleri.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!