Notre Dame Katedrali yandı! Macron: Yeniden inşa edeceğiz

Fransa'nın başkenti Paris'te 850 yıllık tarihi Notre Dame Katedrali yandı. Katedralin çatısının tamamı çöktüğü ve kulenin yıkıldığı açıklandı. Fransa İçişleri Bakanlığı, yangını kontrol altına alındığını ve soğutma işlemlerinin devam ettiğini, ana yapısı ile kuzey çan kulesinin kurtarıldığı belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Notre Dame Katedrali'ni yeniden inşa edeceklerini açıkladı.

GİRİŞ 16.04.2019 00:55 GÜNCELLEME 16.04.2019 15:27
Bu Habere 414 Yorum Yapılmış

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan 850 yıllık Notre Dame Katedrali'nde büyük çapta yangın çıktı. Saatler süren müdahalenin ardından kontrol altına alınan yangında, Kadetralin kulesi alevlere yenik düşerek yıkılırken, çatının ise tamamen çöktüğü kaydedildi.




Fransa'nın başkenti Paris'te Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın yaklaşık 8,5 saat sonra söndürüldü.

ANA YAPISI KURTARILDI

Fransız İtfaiyesinden yapılan açıklamada da Notre Dame Katedrali'nin ana yapısının "kurtarıldığı ve korunduğu" belirtildi.

 

Paris Savcılığından yapılan açıklamada ise katedralin, "yangınla istemsiz şekilde yıkılması" gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı, soruşturmanın adli polis tarafından yürütüleceği bildirildi.


MACRON: YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Macron, Notre Dame Katedrali'nin önünde yangına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Macron, konuyla ilişkin "Bu korkunç bir trajedi. Notre Dame Katedrali'ni hep birlikte yeniden inşa edeceğiz. Bunun için uluslararası bir bağış kampanyası yapılacak" dedi.



KAMPANYA BAŞLATILACAK

Katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacak
Fransa'da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfından yapılan açıklamada, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı belirtildi.



Çatının çökme anı;

 

 

TRUMP: İZLEMEK KORKUNÇ

ABD Başkanı Trump da yaptığı açıklamada, "Notre Dame Katedrali'ndeki yangını izlemek çok korkunç" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Belki yangını söndürmek için uçan su tankerleri kullanılabilirdi. Hızlı hareket edilmeli." şeklindeki açıklaması üzerine, itfaiye de havadan bırakılabilecek su tankerlerinin yapıyı tamamen çökertebileceğine işaret ederek, kullanılmasının mümkün olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

MACRON TOPLANTIYI İPTAL ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Sarı Yelekliler ile ilgili konuşmasını iptal etti.Macron'un bölgeye gittiği ifade edildi.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

Yangını söndürme çalışmaları sürerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan bir açıklama geldi. Macron yaptığı açıklamada, "Ülkemin her vatandaşı gibi bu akşam bir parçamızın yandığını gördüğüm için üzgünüm" dedi.

Notre Dame hakkında!

Fransa'nın başkenti Paris'te yangına teslim olan Notre Dame Katedrali, 850 yılı aşkın tarihiyle Hristiyanlığın bu ülkedeki sembolü olarak gösteriliyor.

Notre Dame'ın temeli, 1163’de iki kilisenin harabesini katedrale çevirme kararı aldıktan sonra Papa Alexander III tarafından atıldı.

Özellikle Fransız Devrimi döneminde ciddi zarar gören katedralde birçok kez restorasyon çalışması yapıldı.

Paris’teki Seine Nehri'nin kıyısındaki Ille de la Cite Adası'nda bulunan ve Meryem Ana’ya ithafen isimlendirilen Notre Dame Katedrali, işlemeli camları, heykelcikleri ve kemerli payandasıyla en çok turist ağırlayan mekanlardan biri olarak tanınıyor.

Her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği katedralde "Meryem Ana" heykelinin yanı sıra, "Gül Pencereler", çeşitli sanat eserleri, dev çanlar, kalıntılar ve Orta Çağ'dan kalma mobilyalar bulunuyor.

"Notre Dame'ın Kamburu"yla ölümsüzleşti

Victor Hugo'nun 1831 tarihli "Notre Dame’ın Kamburu" eseriyle ünü ölümsüzleştirilen katedral, 5 bin 500 metrekarelik alanı kapsıyor.

Vatikan'ın "Hristiyanlığın Fransa'daki sembolü" olarak tanımladığı yapı, Paris Başpiskoposluğuna da ev sahipliği yapıyor.

Katedral, aynı zamanda Napolyon'un imparator ilan edilmesi gibi tarihi olaylara da tanıklık etti.

YORUMLAR 414
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim içimizdeki bu kadar Camiye ne gerek var diyen yediği kaba pisleten Din ve Devlet düşmanları örnek alın elin gavuru yanan Katedral için ağlıyor ve bir günde 600 milyon EURO yardım toplanıyor!
    Cevapla
  • Erkut 5 yıl önce Şikayet Et
    Yardımcı olalım hazır çan kulesi yanmışken yerine bir kubbe etrafına 4 minare bizden olsun..
    Cevapla
  • çavuş 5 yıl önce Şikayet Et
    Fransa'nın kökü yansa vah denmez,birazda dönüp orta doğuya bakın, böyle yangın her gün var,Beter olsunlar.
    Cevapla
  • ThE TüRk 5 yıl önce Şikayet Et
    Yardım çağrısına muhtemelen bizim ülkemizden de epey yardım edecek olanlar vardır.Kimler mi?taksimdeki camiden tutunda çamlıcada ki camiye gereksiz yapıldı diyenle,Ayasofyayı müze olarak görenler,suriyeden tutunda tüm islam coğrafyasında yanan yıkılan camileri gülerek seyredenler.. Bosna Savaşı sırasında Sırp askerler tarafından dinamitlenerek temeline kadar yıkılan tarihi Alaca Camiine seyirci kalanlar ve en önemlisi de mescidi aksanın altını oyan zalim israili bile bile seyredip sessiz kalanlar..
    Cevapla
  • fransız 5 yıl önce Şikayet Et
    itfaiyesi yangına fransız kalmış. saatlerce şehrin göbeğine müdahale yetersiz kalınmış. ne iş yaparlar dünya mirasının yanmasına helikopter söndürme sistemleri yokmudur acaba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü