İmparatorun ilk günü! Halk böyle karşıladı

Japonya’nın yeni imparatoru Naruhito tahtı resmi törenle devraldı. Naruhito’nun tahtı devralması ile birlikte Japonya’da Reiwa dönemi başladı.

İmparatorun ilk günü! Halk böyle karşıladı
İmparatorun ilk günü! Halk böyle karşıladı
GİRİŞ 01.05.2019 10:26 GÜNCELLEME 01.05.2019 13:38

Japonya’da düzenlenen özel bir törenle tahtı babası İmparator Akihito’dan devralan Prens Naruhito, ülkede başlayan "Reiwa" döneminin ilk gününde imparator sıfatıyla ilk kez taht değişim ritüelleri kapsamında düzenlenen bir dizi programa katıldı.

 

 

Ardından, aralarında Japonya alt ve üst meclis başkanları, yüksek yargı temsilcileri ve yerel hükümet liderlerinin de bulunduğu halk temsilcileri ile bir araya gelen İmparator Naruhito, İmparator olarak ilk kez Japon kamuoyuna hitap etti. Japonya Anayasası ve özel imparatorluk yasaları uyarınca tahtı devraldığını belirten İmparator Naruhito, ''Üstlendiğim önemli sorumluluğu düşündüğümde, ciddiyet duygusuyla doluyum" ifadelerini kullandı.

İmparator Akihito’nun tahtta bulunduğu 30 yıldan fazla süredir görevlerini yerine getirirken daima dünya barışı ve insanların mutluluğu için dua ettiğini ve insanların sevinç ve hüzünlerini paylaştığını kaydeden İmparator Naruhito, “İmparatorun, devletin ve Japonya halkının birliğinin sembolü olarak gösterdiği tutuma duyduğum derin saygı ve minneti belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

SORUMLULUK VURGUSU

 

 

İmparator Naruhito, tahtı devralırken İmparator Akihito’nun ve geçmiş imparatorların izlediği yolu derinlemesine takip edeceğini belirtti. İmparator olarak her zaman kendisini geliştirmeye çalışacağını söyleyen Naruhito, "Ayrıca, devletin ve Japon halkının birliğinin sembolü olarak anayasaya göre hareket edeceğime ve sorumluluklarımı yerine getireceğime, bunu yaparken her zaman düşüncelerimi insanlara yöneltip onlarla birlikte hareket edeceğime yemin ederim" dedi.

BAŞBAKAN ABE'DEN MESAJ

İmparator Naruhito’nun ardından söz alan Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise ülkenin ve Japonya halkının sembolü olarak yeni imparatora duyduğu saygıyı dile getirdi.
"Hızla değişen bir küresel dünyada, barışçıl, umut dolu ve gurur duyacağımız bir Japonya için şanlı bir geleceği sağlamaya kararlıyız" diyen Abe, "Ayrıca insanların yüreklerini birleştirdikleri ve kültürlerini geliştirdikleri bir çağ oluşturma konusunda da kararlıyız. Reiwa Döneminin barışçıl bir dönem olacağını ve imparatorluk ailesinin de bu döneme büyük katkı sunacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

İLKLERİN İMPARATORU

Uzmanlar, Japonya İmparatoru Akihito'nun 30 yıl oturduğu "krizantem tahtı" kendi isteğiyle oğlu Veliaht Prens Naruhito'ya bırakmasını sıra dışı olarak değerlendirdi.

Bugün itibariyle imparator sıfatıyla tahtı resmi olarak devralan 59 yaşındaki İmparator Naruhito, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğan ilk imparator unvanını da elinde bulunduruyor. 200 yıldan fazla bir süredir ilk kez bir imparator tahtı kendi isteğiyle devrederken, yine modern Japonya tarihinde ilk kez görevden ayrılan ve tahtta oturan iki imparator aynı dönemde Japonya’da bulunuyor. 

Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, tahtı bırakan Akihito'nun ilk Japon İmparatoru Jimmu'nun 125. kuşak torunu olduğuna inanıldığını söyledi.

Dündar, Akihito'nun, babası Hirohito'nun beşinci ve en büyük erkek çocuğu olan 85 yaşındaki Akihito'nun tahttan, sağlık durumu gerekçesiyle ayrılmasının anlaşılabilir olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Tüm imparatorluk ailelerinde olduğu gibi Japonya'da da imparatorlar, halka açık olmayan pek çok günlük törenle meşgul olmak zorunda. Sadece vakit değil, aynı zamanda fiziksel güç ve direnç gerektiren bu ritüeller şüphesiz uygulayıcının sağlıklı ve dinç olmasını gerektiriyor. 85 yaşındaki imparatorun bu ritüelleri gerçekleştirmede zorlanması önemli bir sebep olarak gösterilebilir."

Akihito'nun 55 yaşında tahta oturduğunu hatırlatan Dündar, "59 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Naruhito'nun dinç döneminde tahta çıkmasını sağlayarak uygulanması gereken dini ve geleneksel törenlerin sağlıklı bir şeklide sürdürülmesini de sağlıyor." dedi.

Dündar, Akihito'nun ilkleri gerçekleştirdiğini de dikkati çekerek, "Akihito, bin 500 yıllık bir geleneği yıkarak halktan bir Japon olan Shouda Miçiko ile evlendiği gibi, henüz hayattayken tahtan çekilerek bir kere daha sıra dışı bir impartor olduğunu göstermiştir." ifadelerini kullandı.

TRUMP ETKİSİ

Japonya Temple Üniversitesi Modern Asya Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Robert Dujarric de yeni dönemde Japon anayasasında yer alan ve "uluslararası anlaşmazlıkları çözümlemede savaşı kanun dışı görmek" ilkesine ilişkin konuştu. 

Bu maddenin, hanedanlıktaki yeni dönemle ilişkilendirilemeyeceğinin altını çizen Dujarric, "Anayasadaki 9. madde siyasi bir husus. İmparator bu hususa müdahil olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Dujarric, yeni imparatorun çoğunlukla sakin bir yaklaşım sergileyeceğini, sessiz ve gözden uzakta kalmayı tercih edeceğini söyledi. 

Ülkedeki nüfus yaşlanma hızının yeni dönemin ana problemlerinden biri olacağını kaydeden Dujarric, "Trump etkisinin" de yeni dönemin kilit noktaları arasında yer aldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Dünyanın geri kalanı gibi, Japonya'da da ABD Başkanı Trump'ın ve temsil ettiği yaklaşımın etkisi, yeni dönemin apaçık tartışma konusu. Japonya, uluslararası kamu hizmetleri tedariğinde ABD'ye bağlı ve Trump da bunu ortadan kaldırabilir."

KAYNAK: İHA, AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'nın dolar ve enflasyon tahmini değişti
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi