Çin üretimi savaş uçaklarına Türkiye pençesi

Çin üretimi Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan savaş uçaklarına, ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER Güdüm Kiti entegre edilecek. Geçtiğimiz günlerde de, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'ne (RSAF) ait F-15SA tipi savaş uçaklarına, ROKETSAN tarafından geliştirilen yerli güdüm kiti entegre edildiği iddia edilmiş, anlaşmanın ise an meselesi olduğu kaydedilmişti.

GİRİŞ 08.11.2019 17:27 GÜNCELLEME 08.11.2019 17:27
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Konuyla ilgili olarak SavunmaSanayiST tarafından edinilen bilgiye göre; Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan Chengdu F-7BG savaş uçaklarına, Türkiye'nin önde gelen roket ve füze sistemleri üreticisi şirketi olan ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER Güdüm Kiti entegre edilecek.

TEST ATIŞI PLANLAMASI VAR

Ağustos 2019'da başlatılan entegrasyon faaliyetleri, Çin merkezli Chengdu Aircraft tarafından üretilen F-7BG savaş uçağında akıllı bombayı bırakacak bir kabiliyet olmadığı için farklı bir şekilde yürütülecek. Bu kapsamda, ROKETSAN tarafından geliştirilen ve uçağa takılı mühimmatı akıllı olarak ayırt edebilen S-KİT de Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan Chengdu F-7BG uçaklarına entegre edilecek. F-7BG savaş uçaklarından, 2019 yılı sonuna kadar 1 veya 2 adet TEBER mühimmatının test atışının yapılması planlanıyor.

Bangladeş Hava Kuvvetleri envanterinde, 30 adetten fazla F/T-7BG savaş uçağı bulunmakta.

Türkiye yaptı Suudi Arabistan başarıyla test etti! İmza an meselesi

TEBER GÜDÜM KİTİ

ROKETSAN TEBER, MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarının vuruş kabiliyetinin artırılması amacıyla tasarlanmış; havadan karaya Ataletsel Ölçü Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve/veya Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB) ile desteklenmiş hassas CEP (sapma) değerine sahip lazer güdüm kitidir.

TEBER kuyruk bölümü, hassas güdüm sağlayacak Ataletsel Ölçü Birimi (AÖB) ve Küresel Konumlama Sisteminden (KKS) oluşmakta olup, sahada kullanıcı tarafından çok hızlı bir şekilde bombaya entegre edilebilmektedir. Bomba gövdesi üzerinde bulunan gömlekler, stabilite ve kaldırma kuvveti sağlamasının yanı sıra, terminal güdüm fazında da yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır.

Bombaların burun kısmına istenildiği zaman takılabilen yarı aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB), silah sistemine hareketli hedefler karşısında hassas vuruş kabiliyeti kazandırmaktadır. Lazer Arayıcı Başlık (LAB) bölümüne ayrıca yaklaşma sensörü ekleme seçeneği de mevcut olup bu sayede hedef tiplerine ve kullanıcı isteğine göre bombanın infilak edeceği yükseklik ayarlanarak, harp başlığının etkin olarak kullanılabilmesine olanak sağlanacaktır. Ayrıca, kuyruk bölümü, entegre edildiği bombaları tanıyabilme özelliği ile lojistik açıdan kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.

Ayrıca TEBER, 3 metrenin altındaki sapma değeriyle Türkiye'nin ve dünyanın en hassas güdüm kitlerinin başında gelmektedir.

YORUMLAR 17
  • Ezan 4 yıl önce Şikayet Et
    5 nesil savas ucagi yerli seri uretime baslanmali 6 ay icinde
    Cevapla
  • Abdulkerim 4 yıl önce Şikayet Et
    Suud yonetimine vermemek lazim.
    Cevapla
  • Ordulu 4 yıl önce Şikayet Et
    Araplara belli şartlar ile silah satın ! Düşmanlarımıza silah satışı yasaklansın kanun çıksın ! Mesela israil amerika ingiltere fransa. Nezaman ki adam olurlar ise fikrimiz değişebilir !
    Cevapla
  • blade 4 yıl önce Şikayet Et
    çok harika bır yorum sen bız israil amerika ingiltere fransa sılahmı satıyoruz sanıyorsun
    Cevapla
  • Tarih 4 yıl önce Şikayet Et
    suudilere daha çok silah satmamız lazım..paralarını çarçur etmesinler ABD ve AB ye !
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca tebrik ediyorum, ancak bu işi hakkınca yapanlar gerçek Mücahittir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'