İslam tarihinin en kanlı olaylarından! Kabe baskını hala sırlarla dolu

Müslümanların kutsal mabedi Kabe, bundan 40 yıl önce silahlı bir grup isyancının işgal girişimine sahne oldu.

İslam tarihinin en kanlı olaylarından! Kabe baskını hala sırlarla dolu
İslam tarihinin en kanlı olaylarından! Kabe baskını hala sırlarla dolu
GİRİŞ 21.11.2019 11:07 GÜNCELLEME 21.11.2019 11:08
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İsyancıların lideri Cuheyman el-Uteybi, 1936'da Suudi Arabistan'ın Necid bölgesinde doğmuştu. 18 yıl boyunca Suud Kraliyet ordusunda görev aldıktan sonra rejime tepkisi nedeniyle 1973'te istifa etti. Cuheyman, Suud rejiminin "yozlaşmış, batılı ülkelerle fazla içli-dışlı ve artık İslamiyeti temsil etmediğini" düşünüyordu.

Medine'de üniversite gençleriyle tanışan Cuheyman, onları etrafında toplayarak Yeni İhvan adından bir grup kurdu.

Yeni İhvan, Hicri takvime göre 15. yüzyılın ilk günü olan 20 Kasım 1979'da sabah namazında Kabe'ye baskın düzenledi. İsyancılar, kraliyetin yönetimi bırakması, Suudi Arabistan'ın batılı süper güçlerle olan ilişkilerini sonlandırması, batı ülkelerine petrol satışının durdurulması ve yabancı askeri üslerin kapatılmasını da içeren bir dizi siyasi talebi dile getirdi.

Suudi Arabistan'ın en önemli resmi kurumlarından Yüksek Alimler Heyeti, Suud rejimine, isyancılara karşı silahlı müdahale fetvası verdi. Yaklaşık 15 gün boyunca devam eden baskın, Fransa'dan gelen özel bir timin yardımıyla sona erdirildi. Fransız askerlerinin, gayrimüslimlerin alınmadığı Mekke'ye, alimlerin fetvası üzerine kelime-i şehadet getirerek girdiği iddia edildi.

İki haftalık sürecin sonunda, 127 Suud askeri, 117 Yeni İhvan grubu üyesi ve olay sırasında çevrede bulunan 26 kişi hayatını kaybetti. Cuheyman da dahil ele geçirilen 63 Yeni ihvan üyesi idam edildi. İran Devrimi'nden Sovyetler'in Afganistan'ı işgaline, Usame Bin Ladin'den radikal ideolojilerin çıkışına kadar birçok olaya sahne olan 1979 yılı, bölge için oldukça önemli bir dönüm noktası olarak tarihe geçti.

Kabe baskını, özellikle kendisinden sonra ortaya çıkan El-Kaide, DEAŞ gibi terör örgütleri için örnek teşkil etti. Öyle ki, baskını gerçekleştiren Cuheyman, 1980'lerden itibaren aktif olarak sahada bulunan pek çok radikal grup için ilham kaynağı oldu.

Anadolu Ajansı, Kabe Baskınının 40. yıldönümünde, baskına tanıklık eden Prof. Dr. Faruk Beşer ve konu hakkında önemli araştırmalara imza atarak, "Geçmişten Günümüze Kabe'nin İşgali" isimli bir eser kaleme alan Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara ile görüştü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Kisai 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet etsin.. çok doğru isteklerde bulunmuş. Başkaldırı da haklı gerekçeler ile yapılmış. Hâlâ suudi arabistan'ı amerikalılar yönetiyor ve koruyor. Trump şu hususta doğru söylüyordu; "biz (ben) olmasak 15 günde krallığın yıkılır'".. kaşıkçı olayında da gördük. Suudi arabistan değil; suudi amerika ifadesi doğru bir ifadedir.
    Cevapla
  • Bilal k 4 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed ali buyukkara SuudiArabistan ve vehhabilik Adli eseri çok güzel hazırlanmış ilahiyat ta okumuştum tavsiye ederim
    Cevapla
  • Hümmet çiftçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Acaba işgal mi kurtarma harekati mı? Artık yeni kahramanımız Cuheyman. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. islamin kahramanı ve şehidi bitmez.
    Cevapla
  • IHL 4 yıl önce Şikayet Et
    adamlar arabistanı suud işgalinden kurtarmak istemiş. isteklerine bakilirsa adamlar işgalci değil arap milliyetçisiymiş. mekke ve medine özerk olup tum müslümanlarin olmasi lazım. ingiliz abd beslemesi suudlara bırakılamaz
    Cevapla
  • ... 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunu daha önce okumuştum, bari suudların amerikalı conileri yardıma çağırıp arap kılığına sokup, conilerin düzenlediği operasyonla durum aslında olduğu düzene geri döndü diyede belirtseydiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleymancıların hedefindeki Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti!
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor