İranlı muhalif lider açıkladı! Protestoların sebebi...

İran'da ev hapsindeki muhalif liderlerden Mehdi Kerrubi, benzin zammı sonrası patlak veren protestoların, ülkedeki "yolsuzluk, ayrımcılık, halkı küçümseme ve eşitsizlikten" kaynaklandığını söyledi.

İranlı muhalif lider açıkladı! Protestoların sebebi...
İranlı muhalif lider açıkladı! Protestoların sebebi...
GİRİŞ 29.11.2019 12:07 GÜNCELLEME 29.11.2019 12:07

Kerrubi, kendisine yakınlığıyla bilinen "sahamnews" haber sitesinde yayımlanan açıklamasında, benzin zammı sonrası ülke genelinde düzenlenen gösterilere ve güvenlik güçlerinin müdahalelerine değindi.

Güvenlik güçlerinin gösterilerde ölümlere yol açan müdahalelerini "facia" olarak nitelendiren Kerrubi, "Halkın üzerine doğrudan ateş açan kişilerin tespit edilip cezalandırılması dahil, bu facianın çeşitli boyutlarının ortaya çıkarılması için bağımsız bir soruşturma komitesine ihtiyaç vardır. Bu komite kimin kamu mallarını tahrip ettiğini de belirleyecektir." dedi.

Protesto gösterileri için "savaş" ifadesini kullanan Devrim Muhafızları Genel Komutanı Hüseyin Selami ve diğer yetkililerin açıklamalarını "ahmakça" diyerek eleştiren Kerrubi, protestoların sebeplerinin ülkedeki "yolsuzluk, ayrımcılık, halkı küçümseme ve eşitsizlikten" kaynaklandığını ifade etti.

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım'da benzine 3 kat zam yapıldığının açıklanmasının ardından protestolara başlamıştı.

Ülkenin birçok kentinde 3 gün süren gösterilerde kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları tahrip edilmiş, marketler yağmalanmıştı. Gösterilerle ilgili olduğu öne sürülen 7 bin kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, Uluslararası Af Örgütü de gösterilerde en az 143 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu