Atina BM, AB ve NATO kapısından eli boş döndü

Libya ile Akdeniz anlaşması üzerine Libya’nın Atina Büyükelçisini deport eden Yunanistan, önceki gece itibariyle hava sahası ve hava limanlarını Libya’dan kalkan uçaklara kapattı.

Atina BM, AB ve NATO kapısından eli boş döndü
Atina BM, AB ve NATO kapısından eli boş döndü
GİRİŞ 14.12.2019 08:01 GÜNCELLEME 14.12.2019 08:01
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Dolmabahçe’deki deniz anlaşması sonrasında Libya’nın Atina Büyükelçisini deport eden Yunanistan, önceki gece itibariyle hava sahası ve hava limanlarını Libya’dan kalkan uçaklara kapattı. Uluslararası hukukta izah edilemez bu adımla Yunanlılar açık bir şekilde Libya’nın seyrüsefer hakkını ihlal etti. Bu son adımıyla diyaloğa kapalı duruşunu muhafaza eden Yunanistan bir yandan da Türkiye’ye karşı BM, AB ve NATO nezdinde girişimlerde bulunsa da istediğini bir türlü elde edemedi. Avrupa Birliği, Türkiye-Libya mutabakatının üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve deniz hukuku sözleşmesine aykırı olduğunu iddia etmekle yetindi. Atina’nın ‘yaptırım’ ve ‘ekonomik ambargo’ talepleri karşılık bulmadı. NATO da kurumsal olarak benzer şekilde pozisyon aldı.

FRANSIZLAR İMZALADI

Atina, meşrû Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ilişkilerini keserken AB ve NATO üyesi ülkelerin şirketleri ise UMH’yi muhatap alarak önemli anlaşmalar imzalıyor. Bunlardan biri Fransız Total. Total, Libya petrolüne ilişkin yatırımını büyük ölçüde artırdı. 10 Aralık salı günü Fransız Total şirketi ile UMH kontrolündeki Libya Petrol şirketi arasında 650 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Anlaşma uyarınca Total, 650 milyon dolarlık yatırım sözü verirken günlük petrol üretiminin 180 bin varil artırılacağı kaydedildi.

BM TARAFSIZ KALDI

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Birleşmiş Milletler’i de istediği şekilde kışkırtamadı. BM’den yapılan açıklamada, iki kara arasındaki genişliğin 400 milden az olmasından hareketle bu bölgede genel kuralların uygulanamayacağını vurguladı, BM’nin karar verici pozisyonda olamayacağı konunun taraflar arasında barışçıl yolla çözülmesi gerektiğini belirterek ‘tarafsızlığını’ ilan etti. BM ayrıca bölgedeki adalara da işaret ederek, kapalı veya yarı kapalı belirli alanlarda üçüncü tarafların çıkarlarının göz önünde bulundurulması gereğine işaret etti. Türkiye ile Libya arasında koordinatları uluslararası hukuk uyarınca titizlikle belirlenen anlaşma, sözkonusu özeni göstererek açık kapı bırakmıyor. Atina yönetimi, anlaşma dolayısıyla Türkiye’yi BM’ye şikayet etmiş ve BM Güvenlik Konseyini toplantıya çağırmıştı.

UYANDILAR

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın uluslararası hukuku hiçe sayarak bölgede yaptıkları MEB anlaşmalarında diğer ülkelerin haklarını işgal ettiklerinin ortaya çıkması, ittifakların tekrar gözden geçirilmesini sağladı. Bu doğrultuda en önemli gelişme, İsrail’in Afrodit sahasındaki yatırımları durdurduğu açıklaması oldu. Türkiye’nin, GKRY’nin İsrail deniz alanlarını işgal ettiğini bilimsel verilerle ortaya koymasının ardından İsrail, 12 numaralı parselden yüzde 10 daha pay almıştı. Ancak İsrail bununla da yetinmedi. İsrail Enerji Bakanı Udi Adiri, Afrodit-Yishai gaz sahasındaki sınır anlaşmazlığı nedeniyle Afrodit’teki yatırımları durdurduklarını duyurdu. Adiri, Afrodit sahasında faaliyet gösteren Shell, Noble Energy ve Delek Drilling firmalarının temsilcilerine gönderdiği mektupta, “İsrail devleti, Afrodit-Yishai doğalgaz rezervindeki haklarından vazgeçme niyetinde değil” ifadelerini kullandı ve GKRY ile gerekli adil paylaşımın yapılamadığına işaret etti. Yine Yunanistan’ın Mısır ile anlaşma hamlesi de boşa çıkarken Yunan basınında, “Mısır’ın bir Türk-Yunan çatışmasına taraf olmadığı, Atina’nın tezlerini reddettiği, Mısırlıların Türklerle anlaşma yaparlarsa daha karlı çıkacaklarını düşündükleri” kaydedildi.

Yeni Şafak

YORUMLAR 20
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    GKRY ve Yunanistan olayı gererlerse ne olur ? Kıbrıs adasının tamamını almalıydık diyen Erbakanın vasiyetini gerçekleştirirkenn, bırakın TSK'nın savaşa girmesini maçlara giden holiganlar ve fanatikler sandallara atlar, yakın ege adalarını bir bir alırr "Bu ada FENERBAHCE adası, Bu ada GALATASARAY adası, Bu ada BESIKTAS adası olsun derler..Ada ismi verirken sonra kendi aralarında tartışmasalar bari..!!))?
    Cevapla
  • Barış Johnson 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir yanlıslık yapıp saldırsalarda, Kıbrıs ın bir bölümünü aldıgımız gibi adaları alsak bence hic fena olmaz.
    Cevapla
  • Hamza 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ne yapabilecekki??? Sadece kınama okadar olsun RECEP TAYYIP ONLARADA HADLERINI BILDIRIR.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlar’ın anlamadığı şey; komşu komşunun külüne muhtaçtır. Bize her zaman ihanet ettiler, gerçek bir dost olsalardı sırtları yere gelmezdi. Biz de kazanırdık onlarda. Şimdi ise hem ahmak hem de şamar oğlanına dönmüş durumdalar, donlarına kadar kaybettiler hala kinlerinden ve kalleşliklerinden ne durumda olduklarının bile farkında değiller..
    Cevapla
  • Hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Ula Yunanistan, adam olaydın'da başında dost elini uzatsaydın, simdi durumun çok daha iyi olurdu. Ama maalesef sahiplerinin gazına gelip, Türkiye'ye karşı havladın. Ne oldu? Sahiplerinin gazına gelme. Adam ol, Türkiye'ye adam gibi dostca davran, Kazananlardan olursun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor