Son Dakika...Dünyaya duyurdular: Türk donanması İsrail gemisini engelledi

İsrail'in Kanal 13 adlı Televizyonu'nun geçtiği son dakika haberine göre Türk donanması Doğu Akdeniz'de arama çalışmalarını sürdüren bir İsrail gemisini engelledi. Geçtiğimiz günlerde Libya ile yapılan anlaşma sonrası Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bölgede başka ülkeler arama yapmaya kalkarsa engelleneceklerini söylemişti. Bu yaşananla birlikte Türkiye kararlılığını dünyaya ilan etmiş oldu.

GİRİŞ 15.12.2019 13:10 GÜNCELLEME 15.12.2019 13:10
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Türkiye geçtiğimiz günlerde Libya ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Doğu Akdeniz'de kontrol ettiği alanı genişletti. Anlaşmaya göre Türkiye'nin onayı olmadan bölgede başka ülke gemileri arama faaliyetinde bulunamayacak. İki ülke arasında yapılan anlaşma sonrası dün bir ilk yaşandı.

İsrail'in Kanal 13 adlı Televizyonu'nun geçtiği son dakika haberine göre Türk donanması Doğu Akdeniz'de arama çalışmalarını sürdüren bir İsrail gemisini engelledi. 

İsrail'in Kanal 13 televizyonu muhabirlerinden Barak Ravid Twitter hesabından paylaştığı mesajda, iki hafta önce ortak bir proje üzerinde çalışan İsrailli ve Güney Kıbrıslı araştırmacıları taşıyan İsrail'e ait "Bat Galim" isimli araştırma gemisinin, Türk Deniz Kuvvetlerine ait bir gemi tarafından Doğu Akdeniz'den çıkarıldığını öne sürdü. 

 

Ravid, adını açıklamadığı İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı mesajında, Türk Deniz Kuvvetlerine ait geminin Bat Galim'e telsiz yoluyla ulaşarak bölgeden ayrılması emrini verdiğini iddia etti.

Barak Ravid mesajında ayrıca olayın yaşandığı anda İsrail'e ait araştırma gemisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözde deniz yetki alanında olduğu iddiasında bulundu.

 

ANLAŞMA İMZALANDI BM'YE GÖNDERİLDİ

Türkiye, Libya ile 27 Kasım'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nı tescil için Birleşmiş Milletler'e (BM) gönderdi.

Anadolu Ajansı ve Reuters haber ajansının diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre 8 Aralık'ta yürürlüğe giren mutabakatın tescil edilmesi amacıyla BM'ye bildirimde bulunuldu.

Anlaşma, Türkiye ile Libya'nın zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip bölgede ortak arama çalışmaları yapmasına imkan tanıyor.

ÇAVUŞOĞLU "ENGELLERİZ" DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Kıta sahanlığımızda bizden izinsiz çalışma yapan olursa engelleriz" demiş, ardından Libya ile imzalanan anlaşmanın muharip güç göndermeyi kapsamadığını belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Libya'dan bu yönde bir talep gelmesi durumunda değerlendirilebileceği" yönündeki açıklamalarına işaret etmişti.

YUNANİSTAN TUTUŞTU, ŞİKAYET ETTİ

Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmanın devletler hukukuna aykırı olduğunu savunan Yunanistan ise BM'ye şikayet girişiminde bulunacağını açıklamıştı. Atina yönetimi Libya hükümetini "düzenbazlık"la suçlayarak Libya'nın Atina Büyükelçisini sınır dışı etme kararı almıştı. Yunanistan, anlaşmada Girit'e teğet geçen hattın kendi kıta sahanlığını ihlal ettiğini savunuyor.

TÜRKİYE LİBYA'YA ASKER GÖNDERECEK Mİ?

Türkiye ile Libya arasında deniz anlaşmasının yanısıra Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası da imzalanmıştı. Anlaşma, iki ülke arasında eğitim ve teknik destek konularında işbirliğini amaçlıyor ve Libya ile 2013’te akdedilen askeri eğitim anlaşmasının güncellenmesi olarak deklare ediliyor. TÜRK ASKERİ

Bu yönüyle de dost ve müttefik ülkelerle yapılmış benzer anlaşmalardan farklı değil. Ancak muhtıraya ‘güvenlik’ boyutunun eklenmiş olması, Akdeniz’de istikrarın tesisi kapsamında alınması gereken tedbirler ve Libya’nın Türk askerini davet etmesi halinde bölgeye asker gönderilmesinin altyapısını oluşturmuş durumda.

LİBYA İLE VİZE MUAFİYETİ

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki "deniz yetki alanı" ile askeri işbirliği anlaşmalarının ardından şimdi de sürpriz bir gelişme yaşandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararname dikkat çekti. PASAPORT-VİZE

"Libya Devleti’nin 16 Yaşından Küçük ve 55 Yaşından Büyük Umuma Mahsus Pasaport Hamili Vatandaşlarının Türkiye’ye Yapacakları Her 180 Gün İçinde Azami 90 Gün İkamet Süreli Turistik Amaçlı Seyahatlerinde Vize Muafiyeti Sağlanması Hakkında Karar" başlıklı kararnameye göre, 16 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük Libyalılara, Türkiye'ye yapacakları azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlanacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 62
  • mistoria 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'dan örnek alsınlar. Sınırlarımıza gireni vururuz...
    Cevapla
  • hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    israilin ve batının bütün ümidi chp yi iktidar yapıp. tekrar eski günlerine dönebilmekti.ülkemizde devletin her kademesi onların yerleştirdikleri adamlarla dolu idi . onların emrettiklerini yapıp istemediklerini yapamıyan , bürokratlarla doluyduk . cumhurbaşkanının yanına kadar adamlarını doldurmuştu bu emperyalistler. şimdi kendi kurdurdukları partinin yada partilerin iktidar olması için ellerinden geleni yapıyorlar.
    Cevapla
  • Hakikat 4 yıl önce Şikayet Et
    Mavi marmaraya benzemez vurdu mu indirir donanma
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrail ne arıyor bizim karasularda vuraydık görürdü
    Cevapla
  • Kesin hesap 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu israile bir kesin hesap çıkaracağız bakalım ne zaman asıl büyük fatura Osmanlıya yaptıkları nankörlük ve hainlik sonra mavi marmara bir de Türkiye aleyhine her işin içindeler Mescid-i Aksa 'yı da unutmadık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi