Son dakika: Libya mutabakatında önemli gelişme: Kabul edildi!

Son dakika haberi: Doğu Akdeniz'de Türkiye adına büyük bir stratejik önem arz eden Libya ile imzalanan askeri ve güvenlik işbirliği muhtırası, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda oy çokluğu ile kabul edildi. Rum kesiminin ve Yunanistan'ın AB'yi kışkırtmalarına rağmen Türkiye, bölgedeki kararlı duruşunu devam ettiriyor.

GİRİŞ 16.12.2019 17:12 GÜNCELLEME 16.12.2019 17:12
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Libya ile imzalanan askeri ve güvenlik işbirliği muhtırası, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda 4 saat süren görüşme sonrasında oy çokluğu ile kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Libya isterse asker göndeririz" sözleriyle gündeme gelen anlaşma 2012'de imzalanmıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, söz konusu anlaşmanın güncellenebileceğini ifade etmişti.

 

ERDOĞAN: GEREKİRSE ASKER GÖNDERİRİZ

Libya ile imzalanan Akdeniz Mutabakatı da TBMM'den geçmiş, Birleşmiş Milletler'e sunulmuştu. Mutabakatın imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya'ya asker gönderir misiniz" sorusuna şu yanıtı vermişti:

Asker gönderme konusunda biliyorsunuz şu anda Rusya'dan bir güvenlik şirketi söz konusu. Bu şirket, oraya güvenlikçilerini göndermiş vaziyette. Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, o zaman Libya'ya da aynı şekilde elemanlarımızı gönderebiliriz. Bunlar bizimle böyle bir güvenlik anlaşmasını imzaladıktan sonra zaten önümüzde de herhangi bir engel söz konusu değildir. 

ANLAŞMA TARİHE GEÇMİŞTİ

Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat zaptı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kıyı komşusu olan bir ülkeyle bölgedeki stratejik haklarını korumak amacıyla imzaladığı ilk Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması olarak tarihe geçti.

Akdeniz Mutabakatı ile Türkiye'nin kara sularındaki sınırları değişmişti.

4 PARTİNİN DESTEĞİYLE KABUL EDİLMİŞTİ

Türkiye-Libya anlaşması Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. İki ülke arasındaki Doğu Akdeniz mutabakatı ile, deniz yetki alanlarının sınırları çiziliyor. Anlaşma, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Partili milletvekillerinin desteğini aldı.

Bu adımla, belirlenen alanda balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar pek çok faaliyette söz hakkı Libya ve Türkiye'de olacak. Türkiye bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondaji için ruhsatlandırma da yapabilecek.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 24
  • Nedim 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence zamanında rahmetli Ecevit ve erbakan yaptığı gibi ansızın gitmek hiç kimseye söylememek.biz davul zurna duyurusu yapıyoruz ona görede düşmam kendini hazırlıyor.bu bizi zararımıza,ve artık bir şey diyorsak onuda sonuna kadar yapmak gibi.
    Cevapla
  • atacan 4 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadığın o türden bi savaş yok.. . Davul zurnayla yapıldı fırat kalkanı, afrin Barış pınarı,PKK operasyonları , hepsinde kazanan taraf olduk şukur. burda ince akıl ve korku büyüklük kararlılık algısı yaymak rakiplere ya yanlış hamle yapmasını sağlıyor yada geri çekiliyor elindeki kozlar belli oluyor...akdenizde olduğu gibi kazanan da belli . Burda Önemli olan Liderimiz Büyük lider olduğu muddet Allahın izniyle Yükseleceğiz....
    Cevapla
  • Türküngücü 4 yıl önce Şikayet Et
    işte strateji buna denir işte 100 yılın projesi
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya abd'yi istemiyor, Türkiyeyi istiyor, bu kadar basit.
    Cevapla
  • nimet 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun inşallah.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan Tarih yazıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi