Son dakika: Türkiye'den 'biz hazırız' açıklaması

Son dakika haberi: Türkiye ile Libya arasında imzalanan Akdeniz Mutabakatı'nın ardından, bölgede yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Gerekirse asker göndeririz" sözlerinden sonra gündeme gelen seçenekle ilgili konuştu. Oktay, "Libyalı kardeşlerimizden talep gelmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti olarak gereğini değerlendirmeye hazırız" diye konuştu.

GİRİŞ 21.12.2019 17:02 GÜNCELLEME 21.12.2019 17:03
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Geçtiğimiz günlerde kabul edilen Libya mutabakatıyla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Gerekirse Libya'ya asker göndeririz" açıklamalarından sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, "Libyalı kardeşlerimizden talep gelmesi halinde gereğini değerlendirmeye hazırız" ifadelerini kullandı. Oktay'ın açıklamaları şöyle: 

"Libyalı kardeşlerimizden talep gelmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti olarak gereğini değerlendirmeye hazırız.

Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve KKTC'nin hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğiz.

Bölgemizde, Türkiye'yi dahil etmeyerek yapılan planlar, yazılan senaryolar, hak ve hakikatten yana net duruşumuzla birer birer bozulmaktadır. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları ile tüm yaptırım tehditlerine rağmen bölgede teröre önemli darbeler vurduk, vurmaya da devam ediyoruz."

 

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Akdeniz Mutabakatı.

MUTABAKAT MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, görüşülerek yasalaştı.

Teklif 125 ret oyuna karşı 269 oyla kabul edildi 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GEREKİRSE ASKER GÖNDERİRİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Libya ile imzalanan Akdeniz Mutabakatı'yla ilgili yaptığı açıklamada, "Gerekirse Libya'ya asker gönderebiliriz" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti:

Karşımızda birileri bütünleşmiş. Yunanistan, Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs. Biz ise Libya ile beraber olduk. Aslında Kaddafi döneminde başlayan bir süreçti bu. Kaddafi döneminde başlayan bu süreç, Kaddafi'nin ölümüyle sekteye uğramıştı. Bundan sonra yolumuzu almaya devam edeceğiz.

Kazan-kazan esasına dayalı olarak, biz Akdeniz'deki bütün kıyıdaş ülkelerde her türlü adımı beraber atabiliriz. Yoksa hepsi benim olsun, hayır bu mantıklı olmaz. Adil bir şekilde hak, hukuk, adalet. Burada birlikte kazanma noktasında bizim en ufak bir tereddüdümüz yok. Bu noktada biz kıyıdaş ülkelere bunların bilgilerini sürekli veriyoruz. 

Asker gönderme konusunda biliyorsunuz şu anda Rusya'dan bir güvenlik şirketi söz konusu. Bu şirket, oraya güvenlikçilerini göndermiş vaziyette. Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, o zaman Libya'ya da aynı şekilde elemanlarımızı gönderebiliriz. Bunlar bizimle böyle bir güvenlik anlaşmasını imzaladıktan sonra zaten önümüzde de herhangi bir engel söz konusu değildir. 

LİBYA MUTABAKATI KABUL EDİLMİŞTİ

Libya ile imzalanan askeri ve güvenlik işbirliği muhtırası, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda 4 saat süren görüşme sonrasında oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Libya ile imzalanan askeri işbirliği muhtırası.

4 PARTİNİN DESTEĞİYLE KABUL EDİLMİŞTİ

Türkiye-Libya anlaşması Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. İki ülke arasındaki Doğu Akdeniz mutabakatı ile, deniz yetki alanlarının sınırları çiziliyor. Anlaşma, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Partili milletvekillerinin desteğini aldı.

Bu adımla, belirlenen alanda balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar pek çok faaliyette söz hakkı Libya ve Türkiye'de olacak. Türkiye bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondaji için ruhsatlandırma da yapabilecek.

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 14
  • Orhan Gazi Yılmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sisi mi pisimi her ne haltsa orda silah var Mısır değil orası
    Cevapla
  • Çok acil 4 yıl önce Şikayet Et
    hala ne bekleniyor çok acil asker ve ekipman gönderelim mısır uyanmış işe asker tank top vs. dolduruyor Libyayı alan kaptırmayalım hakimiyeti ele alalım.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Libyada Önce halkı bekleyen emperyalist güçlerin tehlikelerini ve planlarını anlatmak bilgilendirmek gerekiyor. Kaddafi dönemindeki hatayı hafterı destekleyerek bir daha yapmayın demek gerekiyor. Sonra silah yardımı yaparak örgütlenmek daha doğru olacak. Ama önce arkana Halkı alacaksın.
    Cevapla
  • vatoz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu tarihi fırsat için ne gerekiyorsa yapmalıyız
    Cevapla
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    İnatta bir Murat, Libya’ya asker ve teçhizat göndermek hem bizim hem de Alemi İslamın yararına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası