Dalaman'dan havalanan İHA KKTC'ye ulaştı! Rumlardan açıklama

Türkiye'den KKTC'de gönderilecek İHA'larla ilgili yeni bir gelişmesi yaşandı. Gece, Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda bir İHA, KKTC'deki Geçitkale Havaalanı'na gitmek üzere havalandı. Dalaman'dan havalanan İHA'nın görüntüsü basına servis edildi. İHA'nın KKTC'ye ulaştığı açıklandı. Bu karar ile birlikte bölgede faaliyet gösteren gemilerimiz 24 saat mesafe ve ikmal sıkıntısı yaşamadan izlenebilecek.

GİRİŞ 16.12.2019 10:07 GÜNCELLEME 17.12.2019 10:47
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin KKTC'ye gönderme kararı aldığı İHA'lardan ilki yola çıktı. KKTC'ye hareket eden  Bayraktar TB2 tipi İHA'nın, Türkiye saati ile 10.00'da KKTC'ye vardı. Doğu Akdeniz'de gerginliğin tırmandığı bu dönemde Türkiye, Libya'nın ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de önemli bir adımmış oldu.

 

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

KKTC Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla yürütülecek faaliyetler için kullanılmasına yönelik alınan kararın ardından başlatılan çalışmalar devam ediyor. 

 

05.00'DA KKTC'YE  HAREKET ETTİ

Bu kapsamda Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında bulunan Bayraktar TB2 tipi İHA, gerekli hazırlıklar sonrası saat 05.00'te Geçitkale Havaalanına uçtu. İHA yaklaşık 5 saatlik uçuşun ardından Geçitkale Havaalanı'na indi.

KKTC BAKANLAR KURULU KARARI ALMIŞTI

KKTC Bakanlar Kurulu, cuma günü, Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla yürütülecek faaliyetler için kullanılması kararı almıştı. KKTC hükümeti, Türkiye'nin talebi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına (KTBK) tahsis edilmesine onay vermişti.

KKTC'DEN AÇIKLAMA: BU KARAR TAMAMEN HUKUKİDİR

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, katıldığı canlı yayında konuya ilişkin şunları söyledi: "Teknik mahiyette bir ünitenin kurulması aşaması başlamış durumda. Aynı zamanda da Türkiye'den teknik bir heyet görüşmelerini yapıyor. Bunlar tabi teknik detaylar. Önemli olan burada KKTC ve Türk Hükümeti'nin bu yönde bir karar almış olmasıdır. Bundan sonra buraya kaç adet İHA'nın geldiğinin veya geleceğinin önemi yoktur. Bu karar hukuki bir karardır. Zaten bu bölgede devam eden İHA operasyonu mevcuttu. Bu karar ile birlikte Bölgede TPAO'nın faaliyetlerini takip eden İHA'ların mesafe ve ikmal sıkıntısı yaşamasının önüne geçilmiş oldu."

NATO STANDARTLARINDA BİR HAVAALANI

NTV Lefkoşa Temsilcisi Selim Sayarı, "Geçitkale Havalimanı'na bakacak olursak, burası sivil bir havalimanı olarak inşa edildi fakat, askeri amaçlar için de oldukça uygun hatta NATO standartlarında inşa edildi. Burada yüksek güvenlikli hangarlar, çok gelişmiş bir kule ve özellikle Geçitkale Havalimanı'nın uzun pisti hemen her tip askeri uçağın iniş ve kalkışına izin veriyor. Dolayısı ile İHA operasyonlarının yürütüleceği bir merkez haline gelecek. İleride gerek görülmesi halinde SİHA'lar da burada konuşlanacak. Hatta başka aşamalarda da bu havalimanı kullanılabilecek. Çünkü tam teşekküllü bir alt yapıya sahip bir havalimanından bahsediyoruz. Gözlemciler, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı mutabakat sonrası bir adım öne geçtiğini ifade ediyor. Türkiye hemen bunun ardından İHA hamlesi ile jeostratejik önemini pekiştirmiş oldu.

RUMLAR'DAN İLK DEĞERLENDİRME

Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Geçitkale Havaalanı'nı İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı Hava Aracı (SİHA) üssü yapma kararı Rumlar'da paniğe neden oldu.

Rum medyası, Dalaman'dan kalkan İHA'nın, Geçitkale'ye iniş haberini son dakika olarak geçerken Rum Hükümeti de ilk değerlendirmesini yaptı. Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Koushos konunun uluslararası alana taşınabileceğini söyledi.

"Bu, istikrar sorunu yaşayan bölgede Türkiye’nin çıkardığı başka bir istikrarsızlık hareketidir" iddiasında bulunan  Kyriakos Koushos, "Bu, hâlihazırda gergin olan bir bölgede durumu daha da kötüleştiriyor ve yatışmasına yardımcı olmuyor" dedi.

Konunun uluslararası alanda kınanıp kınamayacağı yönündeki bir soryuya Rum Sözcü, "Bu yeni bir gelişme olarak inceleyeceğimiz bir şeydir. Bu konu Dışişleri Bakanı’yla görüşülecek ve kararlar alınacaktır" cevabını verdi

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 29
  • Ergün 4 yıl önce Şikayet Et
    Kısacası onlar konuşur Erdoğan yapar.nokta.
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Her izlediğimde müthiş gururlanıyorum Allah razı olsun
    Cevapla
  • Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    ERDOĞAN büyük devletin büyük adamı... Allah (cc) seni ve senin gibi devletimize hizmet edenleri korusun, yolunuzu ve fikrinizi saptırmasın.
    Cevapla
  • Berk 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun emeği geçen herkesten.
    Cevapla
  • Tuncay KAYIKCI 4 yıl önce Şikayet Et
    İlk karşı çıkan CHP olur. Çünkü sahipleri öyle diyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?