ABD'ye görülmemiş tehdit: Savaşa hazırız! Bir açıklama da Rusya'dan

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), İran'a yakınlığıyla bilinen Irak Hizbullah'ını, Irak ve Suriye'de vurmasıyla artan gerilimde arka arkaya son dakika gelişmeleri yaşandı. Konu ile alakalı İran ve Irak Hizbullah'ından peş peşe "savaş" açıklamaları gelirken, BBC tarafından da hava saldırısının görüntüleri yayınlandı. ABD'den İran'a karşı sert sözlerin yer aldığı bir açıklama geldi. Bir açıklama da Rusya yaptı.

GİRİŞ 30.12.2019 14:35 GÜNCELLEME 31.12.2019 08:54
Bu Habere 167 Yorum Yapılmış

Gerginliğin hiç bitmediği Tahran-Washington hattında sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'a yakınlığıyla bilinen Ketaib Hizbullah (KH) örgütüne ait Irak ve Suriye'deki 5 hedefi vurduğunu duyurdu. 

 

Saldırılar sonucu şu ana kadar 25 kişi öldü, 51 kişi de yaralandı.

Hedefler vuruldu...

 

ABD'nin hava saldırı sonucu artan gerilimde yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı.

YENİ AÇIKLAMALAR GELDİ: SAVAŞA HAZIRIZ

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada saldırı kınanırken, bunun bir "terör eylemi" olduğu belirtildi. Dışişleri sözcüsü Abbas Mousavi, "Bu saldırılarla ABD terörizme güçlü bir destek verdi ve Irak ile Suriye'nin egemenliğini aldırmadı. Bu yasadışı bir eylemdir ve ABD sonuçları için sorumluluğu kabul etmelidir" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, ABD'nin kendisini savunmak adına bölgeyi kana buladığını söyleyerek, "Bunun son örneğini ABD'nin Irak'a gerçekleştirdiği saldırısında gördük" dedi.

Açıklama yapan Irak Hizbullahı ise, ABD ile savaşın olası bir seçenek olduğunu, ve buna hazırlıklı yaptıkları açıkladı.

BOMBALAMA GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

İngilizlerin saygın kanalı BBC'nin Nafiseh Kohnavar adlı muhabiri, ABD tarafından düzenlenen saldırının görüntülerini yayınladı.

ABD CEPHESİNDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak'taki koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırılmasının ardından yapılan ABD hava saldırılarını İran'a verilen "net bir cevap" olarak nitelendirdi. Pentagon lideri Esper ile ortak basın toplantısı düzenleyen Pompeo, "Bugün Irak'ta attığımız adım, Başkan Trump'ın da aylardır belirttiği gibi, İran'ın Amerikan askerinin hayatını tehlikeye atması durumunda kendilerine vereceğimiz net bir cevap konusundaki kararlılığımızı göstermektedir" derken, benzer bir olayın tekrarlanması durumunda askeri olarak cevap vermekten kaçınmayacaklarını belirtti.

Pompeo ayrıca, ABD'nin bölgedeki çıkarları için "ilave adımlar" atabileceğini söyledi.

Pompeo ve Esper ortak basın toplantısı düzenledi...

ESPER DE KONUŞTU

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise, 5 ayrı hedefe yönelik operasyon düzenlediklerini ve "operasyonların başarılı olduğunu" söyledi: "Operasyonda Irak'ın batısındaki üç hedef ve Suriye'nin doğusundaki iki hedef vuruldu. Saldırılar başarılı oldu. Pilotlar ve uçaklar güvenli bir şekilde üslerine geri döndü. Bugün Başkan'la görüştük, mümkün olan diğer seçenekleri de değerlendirdik. Kendimizi savunmak ve İran'dan ya da milis gruplardan gelen olumsuz davranışları engellemek için gereken her adımı atacağımızı, ek önlemler de atacağımızı belirtmek isterim. "

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Washington'ın Moskova'ya Irak ve Suriye'deki beş mevziiye yönelik saldırısı hakkında bilgi vermediğini söyledi. Gazetecilerin Washington'ın Moskova'ya Suriye ve Irak'taki saldırıları hakkında bilgi verip vermediği sorusunu yanıtlayan Peskov, "Hayır, bilgi vermedi" dedi. Peskov, saldırılarla ilgili "Teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik her türlü saldırı olumlu değerlendiriliyor. Ancak diğer taraftan durumun istikrarsızlaşmasına yol açan her türlü adım olumsuz değerlendirilebilir" yorumunda bulundu.

HİZBULLAH TUGAYLARI KİMDİR?

Ketaib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) ya da "Irak Hizbullah'ı" olarak bilinen İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin unsurlarından birini oluşturuyor. ABD, İran destekli Şii milislerden oluşan Hizbullah Tugayları'nı "terör örgütü" olarak kabul ediyor. 2007'de İran'ın desteğiyle kurulan grup, Irak'ta 2014'te DAEŞ'e karşı savaşmak üzere bir araya gelen Şii milis güçleri Haşdi Şabi'nin içindeki en güçlü yapılardandı. ABD, grubun asıl liderinin, İranlı Kudüs Güçleri'nin komutanı Kasım Süleymani olduğunu savunuyor. Washington'a göre Kudüs Güçleri, Ortadoğu'daki İran destekli gruplara para ve silah yardımı yapmak ve etkisini genişletmek için Lübnan'daki Hizbullah, Filistin'deki İslami Cihat hareketiyle birlikte Hizbullah Tugayları'nı da kullanıyor.

Gözdağı verdi: Şaka yapmıyoruz, vururuz

"ŞAKA YAPMIYORUZ, VURURUZ"

Rusya ve Çin ile Umman Körfezi ve Hint Okyanusu'nda ortak tatbikat düzenleyen İran, "Birçok ülke elbette tatbikatta neler olup bittiğini görmek istiyor. Ancak ortak tatbikatlar şaka değil, biz şaka yapmıyoruz. Tatbikat bölgesindeki her türlü deniz ve hava aracı vurulacak. Bunu daha önce göstermiştik" açıklaması yapmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 167
  • takavit 4 yıl önce Şikayet Et
    biz kendi kendimize hava atalm ama bari aramizda yabanci yokken kendi kendimize dogruyu soyleyelim kendi kendimizi kandirmayalim su anda muslumanlardan siyonizme karsi duran tek kisi iran osmanlinin misyonunu yüklenmis bizede osmanliyla yalniz ogunmek kalmis
    Cevapla
  • isbay 4 yıl önce Şikayet Et
    İranın müslüman lardan başka düşmanı yoktur.. Hiç israil veya batılılarla savaştığını gördünüz mü?
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    gördük. siz demiyor musunuz hizbullah iran menşeili örgüt diye işte o dediğiniz lübnan hizbullahı 99 ve 2006 yıllarında liderlerinin oğlu da israilk çatışmasında ölerek ama israil siyonizmini de geldiği yere göndererek savaşları kazanmıştır. biz israili ilk tanıyan müslüman ülkeyiz onlar için kullanılan üsler şirketler radar sistemleri içimizde. kendimize bakalım önce. tekfirciler gibi kendimizden olmayan herkesi kafir ilan etmeyelim.
    Cevapla
  • DİRİLİŞ.2023 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey ABD sen kimsin ya kim oluyorsun
    Cevapla
  • Yasin 4 yıl önce Şikayet Et
    altın ve petrol fiyatları uçar
    Cevapla
  • azxs 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi siz savaşın o zaman biz daha hazır değiliz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek