Son dakika haberi: ABD İran destekli tugayları vurdu! Tehdit gibi açıklama!

Son dakika haberi: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'a yakınlığıyla bilinen Ketaib Hizbullah (KH) örgütüne ait Irak ve Suriye'deki 5 hedefi vurduğunu duyurdu. Bölgelerden gelen haberlere göre çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtildi. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Jonathan Hoffman, yaptığı açıklamada misilleme yaptıklarını açıkladı. Saldırının ardından peş peşe çok sert tepkiler geldi.

GİRİŞ 30.12.2019 02:39 GÜNCELLEME 30.12.2019 02:39
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: ABD Savunma Bakan Yardımcısı Jonathan Hoffman, yapılan hava saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

 

 

KH örgütünün Irak'taki Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Görev Gücü'nün (CJTF-OIR) bulunduğu üslere düzenlediği saldırıya misilleme yaptıklarını belirten Hoffman, şu ifadeleri kullandı:

'ÇOK SAYIDA KRİTİK BÖLGE VURULDU'

"ABD kuvvetleri, Irak ve Suriye'deki beş KH tesisine karşı, örgütün saldırı düzenleme yeteneğini azaltacak hassas savunma saldırıları gerçekleştirdi. Bu tesisler arasında, silah depoları ve KH'nin OIR koalisyon güçlerine saldırı planlamak ve yürütmek için kullandığı komuta ve kontrol merkezleri de vardı."


 

 

 

KH örgütü, Irak'ın Kerkük bölgesinde bulunan koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırmış, atılan 30'un üzerinde roket sonucunda bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybederken, dört Amerikan askerinin yanı sıra iki Irak askeri de yaralanmıştı.



IRAK'TAN BÖLGEDEN İLK BİLGİLER

Irak'ın batısında Enbar vilayetinde Şii milis gücü Haşdi Şabi askeri üssüne düzenlenen hava saldırısında onlarca ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

ABD SİHA İLE VURDU

Haşdi Şabi'den yapılan yazılı açıklamada, Suriye sınırındaki Enbar'a bağlı el-Kaim'de Haşdi Şabi 45'inci Bölüğüne ABD'li silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendiği belirtildi.



Saldırıda onlarca ölü ve yaralı olduğu ve saldırının hala sürdüğü kaydedildi.
Irak'ta Haşdi Şabi'ye bağlı askeri noktalara daha önce de hava saldırıları düzenlenmişti.

Söz konusu 45'inci Bölük, ağustosta da benzer bir saldırının hedefi olmuştu.

HAŞDİ ŞABİ'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: EN AZ 19 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Haşdi Şabi Harekat Dairesi Başkanı Cevad Rubayavi, Haşdi Şabi Basın Ofisi'ne yaptığı açıklamada, Enbar'daki askeri üslerine düzenlenen saldırıda 19 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığını bildirdi.

Rubayavi, enkaz altında cesetlerin olduğunu ifade etti.

Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis de açıklamasında "ABD güçlerine karşı cevabımız çok sert olacak." ifadesini kullandı.

'ABD ASKERLERİ ÜLKEDEN ÇIKARILSIN' ÇAĞRISI

Irak'ta, ABD uçaklarının Şii milis gücü Haşdi Şabi 45'inci bölüğüne yaptığı saldırı sonrası milis güçlerden ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması çağrısı yapıldı.

Ketaib-i Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, saldırının ülke egemenliğini ihlal ettiği, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması istendi.

Haşdi Şabi'ye bağlı diğer milis gücü Asayib Ehlilhak da ABD askerlerinin Irak'tan gönderilmesi için meclise yasa çıkarması çağrısı yaptı.

SADR DA TEPKİ GÖSTERDİ

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın Askeri Yardımcısı Kazım İsavi de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırının Irak'ın egemenliğine ve Haşdi Şabi'ye karşı yapıldığını belirtti.

Haşdi Şabi, Enbar'da milis gücünün 45'inci bölüğüne ABD'li insansız hava araçları SİHA'lar tarafından yapıldığı, 4 ölü ve 30 yaralının olduğunu açıklamıştı.

IRAK'TAN ÇOK SERT TEPKİ

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, ABD'nin Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin 45'inci bölüğüne düzenlediği hava saldırısını "egemenlik ihlali" şeklinde nitelendirdi.  



'ASKERİ ANLAŞMAYA TERS DÜŞÜYOR'

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Salih, ABD savaş uçaklarının Haşdi Şabi'nin karargahlarından birini hedef almasının iki ülke arasındaki (askeri) anlaşmaya ters düştüğünü, bunun Irak'a zarar verdiğini kaydetti.

ABD'nin hava saldırısını kınayarak kabul edilemez olduğunu belirten Salih, Irak'ın egemenliğinin ihlal edildiğini bildirdi.  

Irak'taki gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da görevinden istifa eden Başbakan ve Başkomutan Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Abdulkerim Halef de saldırıyla ilgili Irak'ın resmi haber ajansına (INA) açıklamalarda bulundu.

Halef, Abdulmehdi'nin, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'e, Haşdi Şabi'nin üslerine yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu ve buna şiddetle karşı olduklarını tebliğ ettiğini bildirdi.

Halef, Abdulmehdi'nin, bu saldırıyla Irak'ın egemenliğinin ihlaliyle bölge ve Irak'ın güvenliğinin de tehdit edildiğini vurguladığını belirtti.

BAHREYN ABD'YE DESTEK VERDİ

Bahreyn, ABD'nin Irak ve Suriye'de İran'a yakınlığıyla bilinen Şii milis gücü Ketaib Hizbullah örgütü üslerine yönelik hava saldırılarını desteklediğini açıkladı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığının açıklamasında,  Ketaib Hizbullah'a yönelik Irak ve Suriye'de gerçekleştirilen hava saldırılarının desteklendiği kaydedildi.

Açıklamada hava saldırsının örgütün terörist faaliyetlerine bir yanıt olduğu belirtildi.

YORUMLAR 107
  • Laptop 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ,İSRAİL ,BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ kolkola valla helal olsun
    Cevapla
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    bu abd nin 50. bombalaması oldu,ve herzaman olduğu gibi iran tarafından sadece kuru tehdit tekrarı yapılıyor.Böyle devam edecek gibi...
    Cevapla
  • Bitlis li 4 yıl önce Şikayet Et
    İt iti isirmaz Amerika İsrail ve İran kardeştir oyun var Rusya ve Amerika silah satacak araplara
    Cevapla
  • Aystgn 4 yıl önce Şikayet Et
    bunlar numaraaa birbirlerine bişey yapmazlar...
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    İran abd den beter vurun gitsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adliyede büyük yüzleşme! Polat ve Banu Parlak karşı karşıya
Hasan Öztürk'ten dikkat çeken Cumhur İttifakı yazısı