ABD saldırısı sonrası peş peşe açıklamalar! Savaş çıkaracak sözler..

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak'taki koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırılmasının ardından yapılan ABD hava saldırılarını İran'a verilen 'net bir cevap' olarak nitelendirdi. Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu ve Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu ABD'nin saldırısı ile ilgili açıklamada bulundu.

GİRİŞ 30.12.2019 10:31 GÜNCELLEME 31.12.2019 12:50
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Irak'ın batısındaki Enbar vilayetinde konuşlanan Haşdi Şabi askeri üssüne ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında 25 kişi ölmüştü. 

Irak'taki gelişmeler üzerine Florida'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley, görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Pompeo, Ketaib Hizbullah (KH) örgütünün Irak'ın Kerkük bölgesindeki koalisyon güçlerine ait bir üsse düzenlediği saldırı ve sonrasında ABD kuvvetlerinin yaptığı hava saldırılarına değindi. 

POMPEO: ATTIĞIMIZ ADIM İRAN'A NET BİR CEVAP

Pompeo, "Bugün Irak'ta attığımız adım, Başkan Trump'ın da aylardır belirttiği gibi, İran'ın Amerikan askerinin hayatını tehlikeye atması durumunda kendilerine vereceğimiz net bir cevap konusundaki kararlılığımızı göstermektedir" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Öte yandan, benzer bir olayın tekrarlanması durumunda askeri olarak cevap vermekten kaçınmayacaklarını belirten Pompeo, ABD'nin bölgedeki çıkarları için 'ilave adımlar' atabileceklerini belirtti. 

ESPER: DİĞER SEÇENEKLERİ DE GÖRÜŞTÜK

Bununla beraber, yapılan saldırıya karşılık olarak KH örgütüne ait 5 tesisin "başarıyla" vurulduğunu belirten Savunma Bakanı Esper ise, "Başkan Trump ile, İran destekli kötü niyetli örgütlere karşı kendimizi savunmak için mevcut olan diğer seçenekleri de görüştük" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper

KH örgütü, Irak'ın Kerkük bölgesinde bulunan koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırmış, atılan 30'un üzerinde roket sonucunda bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybederken, dört Amerikan askerinin yanı sıra iki Irak askeri de yaralanmıştı.

Bunun üzerine, ABD Savunma Bakanlığı, örgüte ait Irak ve Suriye'deki 5 hedefi vurduklarını duyurmuştu. 

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA YAPILDI

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Jonathan Hoffman, yapılan hava saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

KH örgütünün Irak'taki Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Görev Gücü'nün (CJTF-OIR) bulunduğu üslere düzenlediği saldırıya misilleme yaptıklarını belirten Hoffman, şu ifadeleri kullandı:

"ABD kuvvetleri, Irak ve Suriye'deki beş KH tesisine karşı, örgütün saldırı düzenleme yeteneğini azaltacak hassas savunma saldırıları gerçekleştirdi. Bu tesisler arasında, silah depoları ve KH'nin OIR koalisyon güçlerine saldırı planlamak ve yürütmek için kullandığı komuta ve kontrol merkezleri de vardı."

KH örgütü, Irak'ın Kerkük bölgesinde bulunan koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırmış, atılan 30'un üzerinde roket sonucunda bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybederken, dört Amerikan askerinin yanı sıra iki Irak askeri de yaralanmıştı. 

IRAK CUMHURBAŞKANI BERHEM SALİH: EGEMENLİĞİMİZ İHLAL EDİLİYOR

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ABD'nin Haşdi Şabi'ye düzenlediği hava saldırısına tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Salih, ABD savaş uçaklarının Haşdi Şabi'nin karargahlarından birini hedef almasının iki ülke arasındaki (askeri) anlaşmaya ters düştüğünü, bunun Irak'a zarar verdiğini kaydetti. 

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih

ABD'nin hava saldırısını kınayarak kabul edilemez olduğunu belirten Salih, Irak'ın egemenliğinin ihlal edildiğini bildirdi. 

ADİL ABDULMEHDİ: KABUL EDİLEMEZ, ŞİDDETLE KARŞIYIZ

Irak'taki gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da görevinden istifa eden Başbakan ve Başkomutan Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Abdulkerim Halef de saldırıyla ilgili Irak'ın resmi haber ajansına (INA) açıklamalarda bulundu.

Halef, Abdulmehdi'nin, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'e, Haşdi Şabi'nin üslerine yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu ve buna şiddetle karşı olduklarını tebliğ ettiğini bildirdi. 

Adil Abdulmehdi

Halef, Abdulmehdi'nin, bu saldırıyla Irak'ın egemenliğinin ihlaliyle bölge ve Irak'ın güvenliğinin de tehdit edildiğini vurguladığını belirtti.

Haşdi Şabi Harekat Dairesi Başkanı Cevad Rubayavi, Haşdi Şabi Basın Ofisi'ne yaptığı açıklamada, Enbar'daki askeri üslerine düzenlenen saldırıda 19 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığını duyurmuştu. 

FETİH KOALİSYONU'NDAN KINAMA

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri liderliğinde ve meclisteki 2. parti konumundaki Fetih Koalisyonu, ABD'nin saldırısını kınadı.  

Fetih Koalisyonundan yapılan açıklamada, meclisteki tüm siyasi partilere ABD dahil olmak üzere Irak topraklarındaki tüm yabancı güçlerin çıkarılması için acil bir şekilde karar alınması çağrısında bulunuldu. 

 

 

HAYDAR EL-İBADİ LİDERLİĞİNDEKİ NASIR KOALİSYONU'NDAN AÇIKLAMA

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada böylesi saldırıların istikrar, güvenlik ve ikili ilişkilere zarar verdiği kaydedildi. 

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi

Açıklamada, Irak'ın bölgesel ve uluslararası çekişmelerin üssüne dönüşmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

 

 

DİĞER Şİİ PARTİ VE GRUPLAR DA TEPKİ VERMİŞTİ

Irak meclisinde en büyük parti konumundaki Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr'ın Askeri Yardımcısı Kazım İsavi, saldırının Irak'ın egemenliğine ve Haşdi Şabi'ye karşı yapıldığını belirtmişti.

Saldırıya maruz kalan ve bir komutanını kaybeden Ketaib-i Hizbullah da açıklamasında, saldırının ülke egemenliğini ihlal ettiği belirterek ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını istemişti. 

Mecliste 15 milletvekili bulunan ve Haşdi Şabi'ye bağlı diğer milis gücü Asayib Ehlilhak da ABD askerlerinin Irak'tan gönderilmesi için meclise yasa çıkarması çağrısı yapmıştı.

SÜNNİ VER KÜRT PARTİLERDEN HENÜZ AÇIKLAMA YOK

Irak meclisinde Sünniler ve Kürt partilerden ABD'nin Haşdi Şabi'nin üslerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin henüz açıklama yapılmadı. 

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi ise ABD'nin saldırını 'egemenlik ihlali' şeklinde nitelendirmişti. 

ABD Savunma Bakanlığı, dün Irak ve Suriye'de Ketaib Hizbullah örgütüne ait 5 hedefi vurduğunu duyurmuştu.

YORUMLAR 59
  • Tufan 4 yıl önce Şikayet Et
    İran abdye de israilede bir halt yapmaz yapamaz anca tırıvırı. Bunlara ver sabah akşam sünni kessinler ibadet sayarlar. İş kafire geldi mi gık yok. O kadar masumu suriyede katlettiler Allah abd ile başlarına belayı verdi. Daha çok çekerler. Allah ıslah etsin.
    Cevapla
  • Omer 4 yıl önce Şikayet Et
    Begenmedim
    Cevapla
  • vatandaş hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Maksat; silah satmak, fitne atmak, bu bölgeyi karıştırmak, Müslüman öldürmek, Allah kahretsin kafirleri.
    Cevapla
  • Kasn 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran demek abd israil ingiltere fransa demek hic korkmayin it iti isirmaz sadece havlarlar bir birine
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    İran yetkili kişi yine çıkıp söyleyeceği şey ve yıllardır söylediği lafı söyleyecek ; “ füzelerimizle bir düğmeye basarak israili abd üslerini istersek yok edebiliriz.”
    Cevapla
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    hep danışıklı bunlar birbirine kim bağırıyorsa birlikte hareket ediyordur....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü