Trump'tan son dakika 'nükleer' resti! İran'dan fotoğraflı soru!

Son dakika haberi: İran'ın bir anda dünya gündemine düşen nükleer kararının ardından Rusya ve ABD'den peş peşe açıklamalar geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Kellyanne Conway'ın ardından ABD Başkanı Donald Trump'tan da nükleer rest geldi. Dünya bu açıklamalara kilitlenirken İran'dan dikkat çeken fotoğraflı bir soru geldi.

Trump'tan son dakika 'nükleer' resti! İran'dan fotoğraflı soru!
Trump'tan son dakika 'nükleer' resti! İran'dan fotoğraflı soru!
GİRİŞ 06.01.2020 20:54 GÜNCELLEME 06.01.2020 21:46
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından yükselen gerilim sürüyor.

 

İRAN DÜNYAYA DUYURMUŞTU

İran, bu kapsamda nükleer anlaşmayla sınırlanan uranyum zenginleştirmesine herhangi bir sınır olmadan devam edeceklerini açıkladı. ABD anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti.

ABD'DEN AÇIKLAMA: TRUMP BU KONUDA İNANÇLI

İran'ın tarihi kararı sonrası Beyaz Saray'dan açıklama geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Kellyanne Conway, ABD Başkanı Donald Trump'ın halen İran'la nükleer anlaşma konusunu tekrar müzakere etme konusunda inançlı olduğunu bildirdi.



BİR AÇIKLAMADA TRUMP'TAN GELDİ

Trump sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran hiçbir zaman nükleer silah sahibi olamayacak'' açıklaması yaptı.



ZARİF'TEN ABD'YE FOTOĞRAFLI SORU: HALA İSTİYOR MUSUN?

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, resmi hesabından ABD Başkanı'na yönelik bir tweet attı.

Tahran'da bugün düzenlenen Kasım Süleyani'nin cenaze törenine katılan yüz binlerce insanın havadan çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak, "Daha önce böyle bir insan seli gördün mü Trump? Bölgemizle ilgili istişarelerde hala etrafındaki palyaçoları mı dinlemek istiyorsun? Ve hala bu büyük ulusun halkının iradesini kırabileceğini düşünüyor musun? ABD'nin Batı Asya'daki nifakçı varlığının sonu başladı.



RUHANİ'DEN '53 HEDEF' YANITI: 209'U DÜŞÜNMELERİ DAHA İYİ OLUR

Resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Deniz Kuvvetleri tarafından 3 Temmuz 1988’de Bender Abbas’tan Dubai’ye giderken vurulan ve içinde 290 kişinin bulunduğu IR 655 sefer sayılı uçağı hatırlatan Ruhani, Trump’a tepki gösterdi.

Trump’ın 4 Kasım 1979 yılında işgal edilen ABD’nin Tahran Büyükelçiliğindeki 52 diplomatın 444 gün boyunca rehin tutulmasına atıfla 52 hedefin vurulacağı yönündeki açıklamasını eleştiren Ruhani, şu ifadeleri kullandı:

"52 sayısına işaret edenlerin 290 sayısını düşünmeleri daha iyi olur. Hiçbir zaman büyük İran milletini tehdit etmeyin."

NE OLMUŞTU?

İran’ın Bender Abbas kentinden Dubai’ye uçmakta olan, Iran Air’e ait Airbus A300 tipi bir uçak, ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemisi USS Vincennes tarafından gönderilen güdümlü bir füzeyle düşürülmüştü.

IR 655 sefer sayılı uçakta bulunan 16 mürettebat ve 274 yolcudan kurtulan olmamıştı.

 


RUSYA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

İran'ın nükleer anlaşmayla sınırlanan uranyum zenginleştirme faaliyetlerine herhangi bir kısıtlama olmadan devam edeceklerini duyurmasına ilişkin açıklama yayınlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu adımın nükleer silahların yayılması tehdidi oluşturmayacağını belirtti.

Tahran'ın kararı hakkında yazılı açıklama yapan Rus Dışişleri, "Tahran'ın JCPOA'da öngörülen uranyum zenginleştirme konusundaki kısıtlamaları reddetmesi, nükleer silahların yayılması bakımından herhangi bir tehdit oluşturmaz. İran, tüm faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile yakın etkileşim içinde ve UAEK'nın sürekli kontrolü altında yürütüyor. İran yönetiminin UAEK'yla işbirliğine bağlı kaldığını, kapsamı ve derinliği açısından benzersiz olan denetimlerin seviyesini koruyacağını açıkladığına dikkat çekmek isteriz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA!

AK Parti Sözcüsü Çelik, İranlı Komutan Süleymani'nin öldürülmesi ile ilgili, "Orta Doğu coğrafyasındaki ve uluslararası ilişkiler denklemini doğrudan etkileyecek sonuçlar doğurdu." dedi.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA: İRAN ZORLANIYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı, İran'ın 2015 nükleer anlaşmasına bağlılığını azaltmaya "zorlandığına" inandıklarını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, düzenlediği basın toplantısında, "ABD'nin son günlerdeki askeri maceraları, uluslararası ilişkileri yöneten temel kuralları ihlal ediyor." dedi.

Geng, Pekin yönetiminin, İran'ın 2015 nükleer anlaşmasına bağlılığını azaltmaya "zorlandığına" inandığını belirtti.

'GÜÇ POLİTİKASI TUTULMUYOR'

Askeri yöntemlerle çıkış olmadığını ve aşırı baskının işe yaramayacağını vurgulayan Geng, "Güç politikası tutulmuyor ve sürdürülebilir değil." ifadesini kullandı.

Geng, İran'ın anlaşma çerçevesinde itidalli davrandığını ve yükümlülüklerini ihlal etmediğini söyledi.

ABD-İran ilişkilerinin 67 yıllık tarihçesi

KAYNAK: AJANSLAR / HABER7
YORUMLAR 62
  • Sevda 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd bütün ülkelerin basina bela.türkiye yerinde olsam natodan cikar abd askerinide def ederim gitsin zaten nato abd nin usagi..nene dedelerimiz dolar euroylami yasiyordu biz abd ye güvenipmi dünyaya geldik
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nüklüer işi ABD şeytanın elinde mı sadece? İsrail için serbest İran için yasak, öyle bir dünya yok. Terör devleti İsrail için serbest se herkes için serbest olmalı. İsrail ve uşağı ABD kadar insanlık düşmanı hiç bir ülke yok, bunu dünya alem biliyor...
    Cevapla
  • senol 4 yıl önce Şikayet Et
    Sonunda Türkiye var diyen arkadaşlar Türkiye her zaman oldu ve başaramadılar Allah ın izni ve inayeti ile yine başaramayacaklar
    Cevapla
  • Kağan 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd hiçbir yere tek başına gelmiyor arkasına yedi duveli de toplayıp geliyor. İran ABD ye rakip olamaz orası kesinde. Çıkacak bir patırtı kapımızda yeni bir göç dalgası olacak.
    Cevapla
  • Özgür 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu itler birbiriyle dalaşırlar söz konusu Türkiye olunca birlik olurlar inanmayın ve bunlara acımayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!