Alman istihbarat servisinde izleme krizi! AYM'ye taşındı

Almanya'da Anayasa Mahkemesi, dış istihbarat servisi BND’nin yurtdışındaki izleme faaliyetleri nedeniyle gazetecilerin ve hak örgütlerinin yaptığı dava başvurusunu gündemine alıyor.

Alman istihbarat servisinde izleme krizi! AYM'ye taşındı
Alman istihbarat servisinde izleme krizi! AYM'ye taşındı
GİRİŞ 14.01.2020 11:23 GÜNCELLEME 14.01.2020 11:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Alman Anayasa Mahkemesi, dış istihbarat servisi BND'nin yurtdışındaki izleme faaliyetleri nedeniyle gazetecilerin ve hak örgütlerinin yaptığı dava başvurusunu incelemeye alıyor. Başvuru 2017 yılında yeniden düzenlenen BND yasasının Alman Anayasası ile çeliştiği iddiası üzerine dayanıyor. Anayasa Mahkemesi Birinci Senato hâkimleri Salı ve Çarşamba günü yapılacak sözlü duruşmada yasanın anayasaya uygun olup olmadığına dair leyhte ve aleyhte görüşleri dinleyecek. Mahkemenin prensip kararını ise birkaç ay içinde vermesi bekleniyor.

 

 

Anayasa'nın 5 ve 10'uncu maddelerine atıf

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün yanı sıra birçok yabancı gazeteci BND yasasında yer alan ve yurtdışındaki yabancıların telekomünikasyonunun izlenmesine ilişkin düzenlemeye karşı çıkıyor. Başvuruculara Alman Özgürlük Hakları Cemiyeti (GFF) de destek veriyor. Dava başvurusunda BND yasasının Alman Anayasası'nın iletişimin gizliliğini düzenleyen 10'uncu maddesi ve basın özgürlüğünü düzenleyen 5'inci maddesi ile çeliştiği ileri sürülüyor.

 

 

BND yasasında 2017 yılında yapılan değişikliklerle Alman dış istihbaratına yurtdışındaki yabancı ülke vatandaşlarının telekomünikasyonunun da izlenmesi imkanı tanınmış, muhalefet partileri dayanak olmaksızın kitlesel izlemeye imkân tanıyacağı gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkmıştı. Düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin şikâyet ise 2017 yılı sonunda Anayasa Mahkemesi'ne yapılmıştı.

Almanya'da en yüksek yargı mercii olan Anayasa Mahkemesi duruşmada, "Anayasa'nın Alman devlet otoritesini yurtdışında ne kadar bağladığı" gibi temel soruların yanı sıra BND'nin veri toplaması ve yabancı istihbarat servisleriyle işbirliği gibi detaya dair çok sayıda soruya da yanıt arayacak.

KAYNAK: DW TÜRKÇE
YORUMLAR 1
  • Okan DUMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da hukukun üstünlüğünü gösteriyor, güzel haber..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim