Çarpıcı itiraf! Ankara'nın insafına kaldık!

Türkiye Akdeniz’deki hamleleri ve Libya’daki ateşkeste öncü rolüyle inisiyatifi ele alırken Avrupa denklem dışı kaldı. Akdeniz’deki jeopolitiğin hızla değiştiğine dikkat çeken Avrupalı siyasetçiler, uzmanlar ve medya, "Türkiye bölgesel süper güç statüsü kazandı" yorumunu yaptılar.

Çarpıcı itiraf! Ankara'nın insafına kaldık!
Çarpıcı itiraf! Ankara'nın insafına kaldık!
GİRİŞ 17.01.2020 10:27 GÜNCELLEME 17.01.2020 10:27
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Avrupalı siyasiler ve Batı medyası, Türkiye’nin bölgesel liderlik rolünün güçlendiğine ilişkin tespitlerini son günlerde sıklaştırdı. Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye’de etkin güç olarak sahada yer alan Türkiye’nin liderliği artık Batılılarca itiraf ediliyor.

Yunanistan’ın etkili gazetelerinden Ekathimerini son analizinde, Libya ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin Atina’nın istediği gibi gitmediğini ve Türkiye’nin bölgedeki gücünü Rusya ile birlikte konsolide ettiğini yazdı. Yunanistan’ın kendi çıkarları yerine genellikle iç kamuoyuna dönük, yetersiz adımlar attığını belirten gazete, "Basitçe ifade etmek gerekirse, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’deki jeopolitik değişimler arasında Erdoğan önemli bir oyuncu haline gelerek, Türkiye’ye bir bölgesel süper güç statüsü kazandırdı" itirafında bulundu

 

"YUNANİSTAN ANKARA'NIN İNSAFINA BIRAKILIYOR"

Analizin devamında Ekathimerini, "Daha da kötüsü, ABD ve Avrupa Birliği Yunanistan’ın Avrupa’ya değil, Orta Doğu’ya ait olduğu izlenimini yaratıyor. Ve böylece Yunanistan Ankara’nın insafına bırakılıyor" diye yazdı. "Erdoğan bir şekilde her şeye müdahil olmayı başarıyor" diyen Yunan gazetesi, Erdoğan’ın attığı adımlarla Libya’da kritik jeopolitik bir güç elde ettiği ve bölgede etkisini genişlettiği tespitini yaptı. Gazete "Muhtemelen yakın gelecekte Erdoğan’ın koruduğu Serrac ayakta kalacak ve bu da deniz sınır anlaşmasının yürürlülükte kalacağı anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

 

AVRUPANIN LİBYA’DA AĞIRLIĞI YOK

Türkiye’nin artan etkisine dair bir yorum da İtalya Haber Ajansı’na (AKI) konuşan Avrupa Parlamentosu Anayasa İşleri Komisyonu Başkanı Antonio Tajani’den geldi. İtalya haricinde Avrupa’nın Libya’da "hiçbir ağırlığının olmadığını" söyleyen Tajani, "Pazar günü Libya üzerine yapılacak olan Berlin Konferansı’nı bekliyoruz. Ama, Avrupa maalesef tamamıyla bölünmüş durumda ve Libya’da hiç ağırlığı yok. Almanya’daki girişimde ise İtalya tamamen denklem dışı kaldı" tespitinde bulundu.

YUNAN DIŞARIDA KALDI

Libya’da Hafter çetesinin yanında saf tutan Yunanistan’a bir darbe de Berlin’den geldi. Yunanistan, Berlin’de 19 Ocak Pazar günü düzenlenecek Libya Konferansı’na davet edilmedi. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu duruma şaşırdıklarını belirterek "Yunanistan’ın neden bu sürecin parçası olmadığını anlamıyoruz" dedi. Devlet televizyonu ERT’ye konuşan Yunan bakan, "Organizatörlere en iyi dileklerimizi sunuyoruz" şeklinde kinayesiyle kızgınlığını belli etti. Ülkenin ana muhalefeti olan sol koalisyon ise Atina’nın düştüğü durumu şöyle eleştirdi: "Konferansa Kongo bile çağrıldı ama Yunanistan davet edilmedi. Hükümet, Türkiye’nin uluslararası alanda tek başına kaldığını söylüyor, ama pek öyle olmadığı görülüyor."

"6 AY ÖNCESİNE KADAR YOKLARDI, ŞİMDİ ÖNDERLİĞİ ALDILAR"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strazburg’daki genel kurul oturumunda Libya krizine ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin rolüne dikkat çekti. Berlin sürecine destek veren Borrell, "6 ay öncesine kadar bu iki aktör (Türkiye ve Rusya) orta Akdeniz’de yoklardı, şimdi önderliği almış durumdalar" dedi. Gayrimeşrû silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in Moskova’dan ateşkesi imzalamadan ayrıldığını hatırlatan Borell, "Libya’da ateşkesin sağlanacağını garanti edebilirim" iddiasında bulundu.

"STRATEJİK KAHRAMAN"

Bir diğer mesaj ise Avrupa Ekonomik İşler Komiseri ve İtalya eski Başbakanı Paolo Gentiloni’den geldi. La Republica’ya konuşan Gentiloni, Libya krizini "sürüncemede bıraktığı" için ABD ve AB’yi eleştirirken, oluşan güç boşluğunu diğer aktörlerin (Rusya ve Türkiye) doldurduğunu söyledi. Fransızlar da Türkiye’nin rolünün artmasından duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor. La Figaro gazetesinde yayınlanan bir analizin satır aralarında Türkiye ile ilgili ilginç tespitlere yer verildi. Türkiye ve Rusya’dan "stratejik düellonun iki kahramanı" olarak bahsedilen analizde, ABD ve Avrupa eleştirildi. ABD’nin Orta Doğu’ya eskisi gibi ilgi duymadığı, Avrupa’nın da etkisiz kaldığı vurgulanarak, Türkiye’nin bölgenin ağabeyliğine soyunduğu iddia edildi.


TÜRKİYE ŞİMDİ OYUN KURUCU

Anadolu Ajansı (AA), Libya’nın başkenti Trablus’ta ateşkes öncesi şiddetli çatışmaların yaşandığı Remle bölgesini havadan görüntüledi. Başkentin güneyindeki eski havalimanı civarında yer alan Remle bölgesi, ateşkes sağlanmadan önce Libya’nın meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçler ile ülkenin doğusundaki gayrimeşrû silahlı güçlerin lideri Hafter’e bağlı milisler arasında yoğun çatışmalara sahne oluyordu. Türkiye ve Rusya’nın çağrısıyla 12 Ocak’ta uygulamaya giren ateşkesin ardından bölgedeki güçlü patlama sesleri kesildi. Çatışmalar sırasında can tehlikesiyle karşı karşıya kalan sivillerin kaçtığı Remle, artık hayalet kasabayı andırıyor. Bir dönem Trablus’un işlek mahallelerinden biri olan bölgede hareketsizlik göze çarpıyor. Hafter’in ateşkes anlaşmasını imzalamamasına rağmen Libya’da 12 Ocak’tan bu yana çatışmasızlık hali büyük ölçüde geçerliliğini koruyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 29
  • Esas 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim hakkımız Akdeniz. Fakat sömürüye alisanlar tabiı ki Libya gibi bizim de haklarımızı gaspetmeye yeltendi. Sonuç dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oldular. Libya yi da kaçırdılar ellerinden. Ve buz uluslararası hukuka göre hareket edince sadece somurememenin bogurtusu gelir oldu. Türkiye eski somurdukleri kukla hukumetlerden değil. Malum eskiden bir gazete patronu başbakanı pijamayla karsiliyor ve koltuğundan bakan alan adamım diye böbürleniyordu. Onu da gönderdiler . İç piyonlar düşüyor dış güçler ise içten saldiramadigi için gerçek gücümüzle karşılaşıyor.
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Strateji hatasiz yapilmasi gereken cok acaip bir sava$ oyunudur üniveristete ögrenmek asla yetmiyor o oyuna kabilyetinizinde olmasi $art.Mesela kilicdaroglunun strateji bilgisi ve akli olsa idi Libyaya "BM askeri yollansin bizim orda ne i$imiz var"demezdi..Biz okuyucu olarak bildigimiz strateji akil ile asla kilicdaroglunun hatalarina dü$meyelim..anliyamiycagimiz sacma yorumlar´dan kacinmak lazim.
    Cevapla
  • hacer 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardım ediyor Allah yardım etsin. Mazlumlara sahip çıkan haksızlığa haksızlık diyen muhtaçlara yardım eden, güçlü diye zalime boyun eğmeyen bu devletin Allah yardımcısı olsun. Amin. Var mı böyle başka bir devlet şu anda dünyada. Hepsi güçlünün eteğini öpüyor.
    Cevapla
  • yunus 4 yıl önce Şikayet Et
    Bölgesel güç olmak için önce ekonomik olarak güçlenmeliyiz şu anda Amerika ve Rusya'nın izin verdiği müddetçe hak arayabiliyoruz kendimizi kandırmayalım.Libya'nın kaynaklarından Rusya ve Avrupa zaten sömürerek yararlanıyorlar yani bizden önce Rusya oraya paralı asker göndermiş el altından destek veriyor Hafter oluşacak hükümete gireceğine göre Rusya istediğini alacak,Avrupa desen zaten Kaddafi döneminden bağlantı yapmış bize de umarım bir şeyler düşer yoksa kuru kuruya ümmet aşkı olmaz geleceğimiz var çocuklarımız var ülkemize para da lazım.
    Cevapla
  • Kayserili 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunan'a mi inanak k.k oğluna mi
    Cevapla
  • GÖKTÜRK 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanırım yunanistan k.k.oğlundan daha aklı başında.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak