Çin'de korkulan oldu, hayat durdu! Türkiye'den de açıklama geldi

Çin ve civar ülkelerde vaka sayısı artan ve bütün dünyayı alarma geçiren yeni tip koronavirüsü salgınıyla ilgili gelişmeler yaşanıyor. Dün Çinli yetkililer virüsün ortaya çıktığı Vuhan'dan ve kent içerisindeki ulaşımın durdurulacağını açıklamıştı. Çin Ulaştırma Bakanlığı, yaptığı açıklamada Vuhan ve Icou şehirlerinde toplu taşımanın durdurulduğunu duyurdu. Yayılan virüs, Singapur, Vietnam ve Arabistan'a da sıçradı.

GİRİŞ 23.01.2020 13:15 GÜNCELLEME 24.01.2020 08:46
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Çinli yetkililer dün yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgınının olduğu Vuhan kentinde önlem olarak havaalanı ve tren istasyonlarının kentten giden yolculara kapatılacağını ve kent içerisinde toplu ulaşımın askıya alınacağını duyurmuştu. Çin Ulaştırma Bakanlığının bugün yaptığı son dakika açıklamasına göre, Vuhan ve Icou şehirlerinde bütün toplu ulaşım durduruldu. Bakanlık, Vuhan'daki vatandaşların özel nedenleri olmadıkça kentten ayrılmamalarını istedi.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin'in Vuhan ve Icou şehirlerinde toplu taşıma durduruldu

AFRİKA DA ALARMDA

Çalışmak için her gün binlerce Çinlinin seyahat ettiği Afrika ülkeleri koronavirüse karşı önlemleri artırdı. Kenya, Ruanda, Nijerya ve Senegal’de ülkeye tüm giriş kapılarında ve havalimanlarında denetim hizmetleri sıkılaştırılırken virüsün bulaştığı ülkelere seyahat edecekler uyarıldı.

Çinlilerin sık seyahat ettiği Afrika’da 'koronavirüs' alarmı

Ayrıca, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), üye ülkelerle durum değerlendirme toplantısının yapıldığını açıkladı.

Afrika ülkeleri ve Çin arasında yapılan doğrudan uçuşlarla her gün binlerce Çinli işçi kıtaya ayak basıyor.

TÜRKİYE'NİN PEKİN BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN TÜRK VATANDAŞLARA UYARI

 

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği, Çin'de ortaya çıkan ve şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) ile benzerliği bulunan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) hakkında Türk vatandaşlarına uyarılarda bulundu. Büyükelçiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, virüsün, ülkenin Vuhan şehrinde ortaya çıktığına, Çin ve civar ülkelerde de vaka sayısının arttığına dikkat çekildi.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinden Çin'e seyahat edecek vatandaşlara uyarıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Çin resmi makamlarınca paylaşılan bilgilerde, yeni virüsün zatürreye yol açtığı, ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerinin bulunduğu, sağlık sorunu bulunan yaşlılara ve bağışıklık sistemi zayıf düşmüş kişilere daha ciddi tesir ettiğinin anımsatıldığı açıklamada, "Yeni virüsün nezle gibi olağan solunum yolu hastalıkları ile şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol açan koronavirüs ailesinden olduğu belirlenmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Çin’de ikamet eden ve buraya seyahat edecek Türk vatandaşlarına yönelik şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaları, açık havada koruyucu maske takmaları, ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtiler gösteren hastalarla temastan kaçınmaları, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kısımlarını kapatmaları ve kullandıkları mendilleri sık sık değiştirmeleri, canlı hayvanların bulunduğu çiftlik ve pazarlardan, kesimhanelerden uzak durmaları, canlı ya da ölü hayvanlarla temastan kaçınmaları, et, balık ve yumurta benzeri hayvansal ve su ürünlerini iyi pişmiş şekilde tüketmeleri, ellerini su ve sabunla sık sık ve özenle yıkamaları, seyahat sırasında yanlarında el temizleme jeli benzeri dezenfektan bulundurmaları, yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin görülmesi halinde acilen bir doktora başvurulması tavsiye edilmektedir."

"UYARILARI TAKİP EDİN"

Öte yandan açıklamada, Çin’de ikamet eden Türk vatandaşlarının, Çin ve DSÖ'nün resmi açıklama ve uyarılarını yakından takip etmelerinde yarar görüldüğü vurgulandı.

Açıklamada, Büyükelçiliğe, hafta içi "her gün mesai saatleri içerisinde (09.00-12.30 / 14.00-18.00) +86 10 65 32 17 15 numaralı telefonu arayarak""mesai saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde +86 152 01 30 94 12 numaralı nöbetçi telefonundan", ayrıca "embassy.beijing@mfa.gov.tr e-posta adresine mesaj göndererek" ulaşabileceği aktarıldı.

Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne de 7 gün 24 saat +90 312 292 29 29 numaralı telefondan ulaşılabileceği anımsatıldı.

BULAŞAN KİŞİ SAYISI 571'E ULAŞTI

Öte yandan, şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) ile yüzde 80 benzerlik taşıyan yeni tip koronavirüsün bulaştığı kişi sayısı 571’e yükseldi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülke genelindeki 25 farklı eyalet ve kentte yeni koronavirüs bulaşan kişilerden 95’inin durumunun ağır olduğunu bildirdi. Bugüne kadar virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 17’e ulaştı.

ÜÇ ÜLKEDE DAHA ORTAYA ÇIKTI

Gittikçe yayılan virüsün Singapur'da da görüldüğü açıklandı. Öte yandan, Suudi Arabistan'da da bir Hint hemşirede koronavirüs tespit edildi. Hemşire tedaviye alındı. Yapılan açıklamada, tedavi sürecinin olumlu geçtiği belirtildi. Vietnam Sağlık Bakanlığı da, ülkede bulunan 2 Çin vatandaşında koronavirüsü tespit edildiğini duyurdu.

Çin'de Wuhan, Zhejiang ve Macau'nun ardından Pekin Kültür ve Turizm Bürosu da Çin Yeni Yılı kutlamalarını iptal etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 83
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika'da ki beyazlar kızıl derilileri nası yok ettiyse Çinliler'ide öyle yok edebilir gerçi fırsat bulursa zaten her şey Çin'den çıkıyor...
    Cevapla
  • Zeki 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah çini ve Amerikalıları birbirine musallat etsin.
    Cevapla
  • Bozkurt 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin'e çekilen Türk setti zayıfladı Çinliler biran önce durdurulmassa dünyanın başına bela olur
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle tarihlerinde ilk defa o seddin dışına çıkmaya başladılar ve sadece ticaretle değil nüfuslarıyla da her yere çörekleniyorlar
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey Rabbim! Yeryüzünde zalimlerden hiç kimseyi bırakma!
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Büyük bela ABD nin üstesinden gelecek olan yine bir büyük bela olabilir. ABD müslüman dünyayı kan gölüne çevirdi. Allah büyük, bunların bütün hesaplarını başlarına geçirecektir.
    Cevapla
  • AHMET YANIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Her önüne geleni yiyip, temizliğe dikkat etmezsen bu gibi hastalıklar ve musibetler bitmez. Çok pis insanlar . Yenilmeyecek şeylerden dolayı virüs kapıp hastalandıkları söyleniyor. Bu ülkelerden ülkemize giriş ve çıkışlara denetimli ve sınırlı müsaade edilmeli.
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Alma mazlumun âhını çıkar aheste aheste
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!