Avrupalı liderden ezber bozan çıkış!

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Batı'yı "dünyayı Batılılaştırma" fikrinden vazgeçmeye ve Çin, Rusya ve bölgesel güçlerle ilişkilerde yeni, gerçekçi bir dış politika benimsemeye çağırdı.

Avrupalı liderden ezber bozan çıkış!
Avrupalı liderden ezber bozan çıkış!
GİRİŞ 15.02.2020 07:29 GÜNCELLEME 15.02.2020 07:29
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Almanya'da 56'ncısı düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier 2014 yılında Dışişleri Bakanı olarak konferansa katıldığını ve o günkü dünya ile bugünkü dünya arasında güvenlik anlamında farklılıklar bulunduğunu söyledi.

Steinmeier Batı'nın kendi imajıyla dünyayı şekillendiremeyeceğini vurgulayarak, ''Dış politikamızı fazla zorlamamalıyız. Özellikle Avrupa ve Almanya, dünyaya daha az misyoner bir yaklaşımla yaklaşırsa başarılı olurlar. Siyasi gündemimiz de dünyayı Batılılaştırmayı içermiyor.” dedi.

Batı ülkelerinin Rusya gibi ülkelerle daha iyi bir ilişkiye ihtiyaç duyduğunu belirten Steinmeier, bu ülkelere yönelik dış politikaların sadece kınama ifadeleri ve yaptırımlarla sınırlandırılmaması gerektiğini belirtti.

Steinmeier, ''İran ile nükleer bir anlaşma müzakere etmenin başka bir yolu yok ve Doğu Ukrayna'da da barış yok. Libya'da barış yapmak istiyorsanız sadece temiz olanları değil, birçok eli sıkmanız gerekir. Sahel'de terörizmle mücadele etmek istiyorsanız bunu 'Askeri çözüm olsun mu olmasın mı?' sorusuna indiremezsiniz. Ancak başarılı bir istikrar için öncelikle çatışmanın karmaşık nedenlerine odaklanmalıdır. Çatışma çözümlemesi farklıdır, yalnız anlayış elde edilemez.'' ifadesini kullandı.

BM'nin 75 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Steinmeier ancak bugün dünya siyasetinin gittikçe yıkıcı bir dinamiğine tanık olunduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

''Her yıl daha barışçıl bir dünya yaratmak için uluslararası iş birliği hedefinden uzaklaşıyoruz. 'Büyük güçlerle rekabet' fikri sadece günümüzün strateji belgelerini belirlemekle kalmıyor. Aynı zamanda dünyadaki gerçekliği yeniden şekillendiriyor. Bunun izleri Orta Doğu ve Libya'daki çatışmalar izliyor.''

Konuşmasında Rusya'yı da eleştiren Steinmeier, ''Haklı ya da haksız tartışmaları bir kenara, uluslararası hukuka bakılmaksızın Kırım'ı ilhak etti. Askeri şiddeti ve Avrupa kıtasındaki sınırları tekrar siyasi bir araç haline getirdi. Sonuç, belirsizlik ve öngörülemezlik, yüzleşme ve güven kaybıdır.'' dedi.

Çin'in uluslararası kurumlarda da önemli bir oyuncu haline geldiğini anlatan Steinmeier, Çin'in aynı zamanda uluslararası hukuku yalnızca kendi çıkarlarına ters düşmediği durumlarda kabul etmesini de eleştirdi.

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin bölgedeki komşuları rahatsız ettiğinin altını çizen Steinmeier, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki tutumuna da dikkati çekerek, ''Kendi ülkesindeki azınlıklara yönelik eylemleri de hepimizi rahatsız ediyor.'' diye konuştu.

Steinmeier, konuşmasında ABD yönetimini de eleştirerek, bu ülkenin alışılmadık bir şekilde uluslararası kurumların kararlarını hiçe saydığını, ticaret savaşları, iklim değişikliği gibi küresel sorunlara çözüm arayışında uluslararası toplumu zayıflattığını, bundan dolayı da uluslararası kurumların engellenmesinin endişeyle takip edildiğini vurguladı.

YORUMLAR 10
  • Ts29 4 yıl önce Şikayet Et
    Size çok güven olurya arayın bakalım inşallah belanizi Cin veya rustam bulursunuz
    Cevapla
  • Balta 4 yıl önce Şikayet Et
    İmana gel, ihtiyar kadayıf seni ...
    Cevapla
  • Abdurrahman SERDAR 4 yıl önce Şikayet Et
    Eğer samimi olarak gerçekleri dile getirdi ve doğruları söyledi ise, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, eger samimi ve dürüst ise, Dünyayı zorla ŞEKİLLENDİRMEĞİ ve BATILILAŞTIRMAYI bırakmak gerektiğine ınanıyorsa, müşahhas adımlar atmalı, hasbi adımlar atan TURKİYE ile de ciddi ve yakın İşbirliği yapmıya Ülkesini ve AB'yi zorlamalıdır. Buna da gücü yeter, Almanyanın. Bu suretle, Barış ve huzura BÜYÜK Katkıda bulunmuş ve Hz. İSA'yı da sevindirmiş olur. Bu yazıyı okuyan Almanya Elçiliğine duyursun
    Cevapla
  • Memo 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada çumhurbaşkanı tek sembolik olarak görevi var. Onların çumhurbaşkanlık sistemi yok. Angela merkel karar veriyor ve alman parlementosı
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Eger Sn. Cumhurbaskani Steinmeierin bu konusmasi yerinde gercekleri ortaya koymustur. Umarim bu konusmasini ülkesinin hükümetiyle basta AB ülkelerinde ve yetkili organlarinda sahaya yansimasinda öncülük ederler. Batinin dikte etme ve hegomonyasini sürdürme dönemi bitmistir. Bunu dile getiren Sn. Cumhurbaskani Steinmeier,e tesekkür etmek gerek. Artik Dünya ülkeleri ne ABD,AB,yi ne de onlarin bir dünya savasindan bu yani ellerine gecirip istedikleri gibi sevk ve idare ettikleri kurumlari dinlemektedir. Yenidünya düze esit bir cercevede kesinlikle yeniden insa edilmelidir. Tüm ülkeler artik bunu beklemektedirler. Artik sömürülen ülkelerde bati ülkelerindeki gibi yasamak istemektedirler.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz sadece temiz eli değil tüm elleri sıkacaksınız öylemi. Siz zaten teröre boyun eğmiş bir milletsiniz. Terörden korkan korktuğunuz için bana dokunmasın bin yıl yaşasın diyen ülkenizde ofisler açan legal bir örgüt olarak büyümesine destek veren korkak zavallı ihtiyar nüfuslu ülkesiniz. Az birazcık halsiyetiniz şerefiniz olsa Türkiye gibi mücadele ederdiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri