Yemen'de BAE destekli ayrılıkçı konsey: Kendi devletimizi kuracağız

Dünya koronavirüsün pençesinde kıvranırken Yemen'deki iç savaştan "ayrı devlet kurma" açıklaması geldi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Konsey, ülkenin kuzeyinden ayrılarak kendi devletlerini kurma girişimi başlattı.

Yemen'de BAE destekli ayrılıkçı konsey: Kendi devletimizi kuracağız
Yemen'de BAE destekli ayrılıkçı konsey: Kendi devletimizi kuracağız
GİRİŞ 17.04.2020 13:25 GÜNCELLEME 18.04.2020 08:17
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yemen'deki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK), ülkenin kuzeyinden ayrılarak kendi devletlerini kurma çağrısı yaptı.

 

Konseye bağlı Aden televizyonunda konuşan GGK Meclis Başkanı Ahmed Said bin Berik, "Kendisine meşru diyen Yemenli oluşumlara ve partilere yetecek kadar gücümüz var" ifadelerini kullandı.

Güney halkına kendilerine katılma çağrısında bulunan Bin Berik, "Barış arayışımızda, halkımızın güney devletini yeniden kurma hakkını savunma konusunda ısrarcıyız" diye konuştu.

 

Söz konusu açıklama, Yemen hükümet güçleri ile BAE destekli GGK arasında askeri çatışmaların sonlandırılması için 14 Nisan'da Ebyen vilayetinde başlayan görüşmelerin bugün başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldi.

NE OLMUŞTU?

Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında yıllardır çatışmalar sürerken güney bölgelerinde "ayrılık" fikirleri gündeme gelmiş ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluşmuştu.

Güney Hareketi, savaş durumu ve krizleri gerekçe göstererek Mayıs 2017'de "Siyasi Geçiş Konseyi" adı altında bir oluşum kurulduğunu duyurmuştu.

BAE tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos 2019'da geçici başkent Aden'de, daha sonra da doğusundaki Ebyen ve Şebve kentlerinde kontrolü ele almıştı.

Suudi Arabistan'ın girişimi sonucu Yemen hükümeti ile BAE'nin desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi sona erdirmesi beklenen Riyad Anlaşması, 5 Kasım 2019'da imzalanmıştı.

Anlaşma, 30 günde teknokrat bir hükümetin kurulmasını, 24 bakanlıktan 12'sinin güneylilere verilmesini, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin 15 günde Aden'e bir emniyet müdürü, 30 günde de Ebyen ile Dali kentlerine birer vali atamasını içeriyordu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • ceren 3 yıl önce Şikayet Et
    Böl parçala Yut sistemi iyi işliyor
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH 'ım SEN Resulünün Ümmetine yardım eyle
    Cevapla
  • kızılelmA 3 yıl önce Şikayet Et
    merak etmeyin aslanlar oraya girdiler libyaya nasıl el attıysak oraya el attık bölemezler bu üçlü şeytan bizi gördülermi kaçacak delik arıyorlar bae suud mısır şeytanları hepsi satılmış köpek bunların.ALLAH reise uzun ömür versin daha yapacak çok işi var.ALLAH vatan millet için kızıl elma için çalışan yönetilerimizin yardımcısı olsu
    Cevapla
  • işin aslı 3 yıl önce Şikayet Et
    Artık bae iyi bir ders verme vakti demekki geldi
    Cevapla
  • sivaslı 3 yıl önce Şikayet Et
    aman ayırılın bölünün parçalanın sona kolay yutulursuz.ALLAH akıl fikir versin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!