Financial Times COVID-19 krizini açıkladı: İngiltere'nin büyük hatasını Türkiye düzeltti

İngiliz Financial Times gazetesinde, son dönemde yaşanan ve Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesiyle çözülen "sevkiyat krizini" anlatan bir haber yayımlandı. Haberde, İngiliz hükümetine sert eleştiriler getirilerek "İngiltere'nin koruyucu ekipman siparişini yerine getirebilmek için devreye Türk hükümeti girdi" denildi. İngiliz hükümeti, daha önce sevkiyat krizinde asıl hatalı tarafın kendileri olduğunu itiraf etmişti.

Financial Times COVID-19 krizini açıkladı: İngiltere'nin büyük hatasını Türkiye düzeltti
Financial Times COVID-19 krizini açıkladı: İngiltere'nin büyük hatasını Türkiye düzeltti
GİRİŞ 23.04.2020 13:33 GÜNCELLEME 23.04.2020 17:48
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan haberin detayları şu şekilde;

İngiltere'nin özel bir şirketten kişisel koruyucu malzeme satın alma planlarının kaosla sonuçlanmasının ardından Türk hükümetinin devreye girdiği sürecin sonunda İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait bir uçak, koruyucu ekipman sevkiyatını İngiltere'ye ulaştırdı.

 

"İNGİLTERE'NİN YARDIMINA ANKARA KOŞTU"

İngiltere'nin, ilk olarak anlaştığı tedarikçi firmanın gerekli ihracat lisansı olmadığı anlaşıldıktan sonra gecikmeler yaşanmasının ve Boris Johnson hükümetinin utanç verici bir durum içine düşmesinin ardından İngiltere'nin yardımına Ankara koştu.

'Türkiye koronavirüs malzemelerimizi göndermedi' diyorlardı! İngiltere hatasını itiraf etti

 

Koronavirüs hastalarına bakan sağlık çalışanları için gerekli önlüklerin ve koruyucu ekipmanın sevkiyatı, konuyla alakalı iki kaynağın aktardığına göre Türk devletine ait bir sağlık şirketi olan USHAŞ tarafından sağlandı.

SAĞLIK BAKANI DETAYLARI VERDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çarşamba gecesi açıklama yaparak Türkiye'nin bir önceki akşam sevkiyata "izin verdiğini" ifade etti ancak daha fazla açıklama yapmadı. Koca, "Türkiye bu anlamda İngiltere'ye ikinci kez yardım etti" diyerek bu ay başlarında İngiltere'ye gönderilen acil yardım ekipmanıyla dolu bir önceki sevkiyata atıfta bulundu.

TÜRK ŞİRKETİYLE ANLAŞMA YAPAN İNGİLİZ HÜKÜMETİ ÇARESİZ KALINCA DEVREYE TÜRK HÜKÜMETİ GİRDİ

İngiliz yetkililer çaresiz bir şekilde, İngiltere'nin bir Türk şirketiyle yaptığı 84 tonluk anlaşmanın sonuçsuz kalmasının ardından Kraliyet uçağına yüklenecek koruyucu ekipmanın bulunması noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti ile birlikte hareket ederken İstanbul'da resmen kaos yaşandı.

İngiltere'de Türkiye krizi patlak verdi: Bu büyük bir utanç

İngiliz bakanlar, ilk olarak yapılan 84 tonluk anlaşmada, sağlık çalışanlarının eksikliğini gidermek için gerekli olan 400 bin önlük de yer aldığını açıkladı.

Ancak Başbakanlık çarşamba sabahı İstanbul'dan gelen uçakta ne kadar ekipman olduğunu açıklamadı; yalnızca ekipmanın çalışanlara gönderilmeden önce kontrol edildiğini bildirdi.

Türkiye'nin İngiltere Büyükelçisi Ümit Yalçın Sky News'e açıklama yaparak, "Anladığım kadarıyla özel tedarikçi şirketle bazı sorunlar oldu. Türkiye İngiltere'nin acil ihtiyaçlarına hızla çözüm bulmak için İngiliz yetkililerle birlikte hareket ediyor" dedi.

Yalçın, "Türkiye geçen hafta 250 bin parça kişisel koruyucu ekipman bağışlayarak İngiltere'ye yardım etmişti, şimdi de İngiliz yetkililerin bu ticari meseleyi çözmesine yardım ediyor" diye ifade etti.

Kraliyete ait dört askeri uçak, İstanbul'dan koruyucu ekipman tedarik etmeye devam etmek için Oxfordshire'daki Brize Norton'da beklemede. Öğlen saatleri için planlanan bir uçuş iptal edildi. Askeri kaynaklar, uçağın perşembe günü hareket etmesi için gerekli bazı planlar yapılmakta olduğunu aktardı.

İngiltere ile Türkiye son yıllarda zaten yakın olan diplomatik ilişkilerini daha da geliştirdi. 2016'daki darbe girişiminin ardından İngiltere Erdoğan'a desteğini dile getirmişti ve savunma, terörle mücadele ve ticaret konularında yakın ilişkiler kurmaya devam etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 45
  • kader 4 yıl önce Şikayet Et
    ulan hala nasıl bu ingiltereye yardım ediyoruz anlayamıyorum. o kadar asil güzel bir devletiz ki bir gün tüm dünya bunu anlayacak
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    türk kültüründe olan , bir fincan kahvenin kirk yil hatiri vardir kültürü batililarda yok,bos beklentilere girmeyelim.birakin istediklerini yazsinlar,hem niye yardim yapiyoruzki ,fakir ülkelere yardim yapilsin,ingiltere gibi parasi olanlara parasiyla verilsin ,belkide öyledir.
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Parası ile veriliyor ticari bir olay
    Cevapla
  • Yunus 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim özel şirketlerimiz, devletimizin de izni ile dışarı mal satabiliyorlar. Yani parası ile veriliyor.
    Cevapla
  • anonim 4 yıl önce Şikayet Et
    hediyeyi nasıl satın alıyorlar anlayabilen var mı?
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Zamanı gelince Türkiye'ye biad edeceksiniz.
    Cevapla
  • Seçkin 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah bizi kemal kilicdar ve yandaşlarından korusun tüm dünya biad eder
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    gayret bbc yalanla cambazlıkla guyruğunu dik tutmaya devam et, siz batılılar için (Elhamdulillah bizim için değiil) şu yoklukta hem malzemeyi almak için yalanla baskı oluştur, teamüllere uyma, hem malzemeyi al, hem de Türkiye hakkında bakın uçak geldiği halde malzemeyi vermiyor algısı yap, cambaz seni, bir gün cümle alem grallığın yıkıldığını, graliçenin sürgün edildiğini görecek İnşaallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye müjdeleri peş peşe açıklarken skandal petrol bildirisi! Rahatsız oldular
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan