ABD: Koronavirüs salgınının ne zaman biteceğine dair 3 farklı senaryo da korkunç

Yeni tip koronavirüsün biteceği ve tekrar eski normal hayatımıza dönmemizin aylar süreceği bilinen bir gerçek. ABD'de Kovid-19 salgınının ne zaman ve nasıl biteceğine dair bir rapor yayınlandı. ABD'nin önde gelen pandemi uzmanları tarafından kaleme alınan raporda, salgınının nasıl bir yol izleyerek son bulacağına dair 3 farklı senaryo ortaya kondu. 3 senaryoda da sürecin uzun ve sancılı olacağı belirtildi.

ABD: Koronavirüs salgınının ne zaman biteceğine dair 3 farklı senaryo da korkunç
ABD: Koronavirüs salgınının ne zaman biteceğine dair 3 farklı senaryo da korkunç
GİRİŞ 01.05.2020 14:49 GÜNCELLEME 01.05.2020 14:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi'nin raporunda (CIDRAP) salgının nüfusun yüzde 60-70'ine hastalık bulaşmadan durmayacağı öne sürüldü.

 

CIDRAP Direktörü Mike Osterholm, CNN Televizyonu'nda bu orana gönderme yaparak "Bu şeyin hemen biteceğini düşünmek mikrobiyolojiye aykırı" dedi.

Son 20 yıldır salgın hastalıklar ve riskleri üzerine araştırmalar yapan Osterholm, ABD başkanlarına bu konuda danışmanlık yaptı.

 

"BU HASTALIĞA KARŞI KİMSENİN BAĞIŞIKLIĞI YOK"

Osterholm, raporu Harvard Üniversitesi'nden pandemi uzmanı Dr. Marc Lipsitch, CIDRAP'ın medikal direktörü Dr. Kristine Moore ve 1918 İspanyol gribi salgınının anlatıldığı "The Great Influenza" (Büyük Grip) kitabının yazarı tarihçi John Barry ile birlikte kaleme aldı.

Raporda Kovid-19'un yeni olması nedeniyle kimsenin bu hastalığa karşı bağışıklığı olmadığı belirtilerek şöyle denildi: "Sürü bağışıklığı insanlar arasında kademeli olarak gelişeceği için salgının süresinin 18-24 ay olması muhtemel. Kuluçka döneminin daha uzun olması, daha belirtisiz yayılması ve R0 değerinin (Bulaştırma katsayısı) daha yüksek olması nedeniyle Kovid-19 gripten daha kolay yayılıyor."

ÜÇ SENARYO MEVCUT

Hükümet yetkililerinin halka salgının yakında sona ereceğini söylemekten vazgeçip ilerisi için hazırlık yapmasının tavsiye edildiği raporda üç senaryonun olası olduğu belirtiliyor:

1. SENARYO: 2020 baharındaki ilk Kovid-19 dalgasını yaz boyunca ve sonrasındaki bir-iki yıllık süre içinde küçük dalgalar izler. Salgın 2021'de bir noktada aşamalı olarak azalır.

2. SENARYO: İlk Kovid-19 dalgasını sonbahar ya da kış mevsiminde daha büyük bir dalga izler. 2021'de bir veya iki küçük dalga daha görülür: "Bu model, hastalığın yayılıp sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturmasını engellemek için sonbaharda salgını yavaşlatma önlemlerine yeniden başvurulmasını gerektiriyor. Bu model, 1918-19 salgınında görülenle benzerlik taşıyor."

3. SENARYO: Salgının yavaş yavaş devam etmesi: "Üçüncü senaryoda salgını yavaşlatma önlemlerinin yeniden uygulanmasını gerektirmiyor. Ama vakalar ve ölümler devam edecek."

Raporda en ağır öngörülerin yer aldığı ikinci senaryoya göre hazırlık yapılması gerektiği belirtiliyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 12
  • Nezir 3 yıl önce Şikayet Et
    Yabancıların aşısını Türkiye kullanmamalı.Kendi aşımızı geliştirmeliyiz.Yerli aşı kullanalım.
    Cevapla
  • KORKMA 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunların korku sistemi çöktü amaçları insanları korkutmak ve eve kapatmaktır.Bu koronovirus kesinlikle bir biyolojik silahtır.Bunun araştırılması gerekir bu kadar insanın ölümüne yol açan bu virüsü yayanlar da bu sorumluluktan bu vebalden kavramayacaktır.Artik Amerikada iki yıl mi sürer bizde biteceği tünelin ucu göründü.Degerli kardeslerim bizimde bir virüsleri araştıran üniversite kurmamız kesinlikle ivedilikle yapılmalıdır.Biz bu virüsleri araştırmazsak durmadan bize akil vereceklerdir.Yeterki su mübarek günlerde mesafeyi koruyalım asla rehavete kapılmayalım....
    Cevapla
  • avciTURK 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar dogruyu soylemis her ne sartta olursa olsun bu virusle yasamayi ogrenmemiz lazim tipki grip virusu gibi.Ha deyince baslayip ha deyince bitmiyor zaten olan bir virus simdi ortaya cikti sebebini zamanla ogreniriz.
    Cevapla
  • Akçaabatllıselçuk 3 yıl önce Şikayet Et
    BU VİRÜSÜ YAPANLARI ÇOĞU ÜLE BİLDİĞİNİ SANIYORUM ...BU NUN GEREĞİ YAPILMALI BU yapan ZİHNİYET ve İMKANLAR YOK EDİLMELİDİR .DÜNYA İNSANLARININ HALKLARININ GÖREVİ Bu gündeme gelmelidir .TEKNOLOJİDE yavaşlatılmalıdır İNSANA DEĞER VE İMKAN ,AÇLIK giderilmelidir . BİYOLOJİK ÇALIŞMALARI YAPAN lar ÜLKELER İNSANLARI YOK SAYMAKTADIR. ÇİN,ABD,İSRAİL,,İRAN,RUSYA,KUZEY KOREMİ NE İSE O ,FRANSA gibi BU ÜLKELERİN HALKLARIDA BU SUÇA ORTAKTIR . Biyolojik çalışmaları yapan onlar .
    Cevapla
  • murat olgun 3 yıl önce Şikayet Et
    korku düzeni oluşturuluyor dünya da kaosun başka yolu olmazdı, bence 2021 de sağlam savaş var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi