İsveç'in çok konuşulan planı tutmadı: 'Sürü bağışıklığı' fiyaskosu!

Koronavirüs salgını dünyayı kasıp kavururken birçok ülkenin aksine hiçbir önlem almayan ve adını koymadan sürü bağışıklığı stratejisi uygulayan İsveç'te yapılan bir çalışma, Nisan sonu itibarıyla başkent Stockholm'de nüfusun sadece yüzde 7,3'ünün hastalığa karşı antikor geliştirdiğine işaret ediyor.

GİRİŞ 22.05.2020 23:18 GÜNCELLEME 22.05.2020 23:54
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Sürü bağışıklığı stratejisi, nüfusun büyük bölümünün (Yüzde 70-90) bağışıklık kazanmasıyla enfeksiyon zincirinin bozulacağı ve bunun sonucunda hastalığının yayılma hızının yavaşlayacağı ya da tamamen duracağı öngörüsüne dayanıyor.

 

 

İsveç Kamu Sağlığı Kurumu'nun yayımladığı veriler 10 milyonlu nüfuslu ülkenin yakın bir gelecekte sürü bağışıklığına ulaşmaktan uzak olabileceğini gösteriyor.

'DÜŞÜK AMA ÇOK DÜŞÜK DEĞİL'

 

 

Ancak stratejinin mimarı olan epidemiyolojist Anders Tegnell, "Oran beklediğimizden düşük. Ama çok da düşük değil. Belki bir-iki puan" dedi.

Anders Tegnell 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, Stockholm'de bağışıklık seviyesinin yüzde 15-20 civarında olduğunu tahmin ettiklerini söylemişti.

Tegnell, hükümete bu stratejiden vazgeçmesi için çağrıda bulunan çok sayıdaki bilim insanının uyarısına rağmen ölenlerin yarısının bakımevinde kalan yaşlılar olduğunu ve bir yıl içinde ölüm oranının diğer ülkelerle aynı seviyede olacağını savunuyor.

OKULLAR TATİL EDİLMEDİ, RESTORANLAR AÇIK KALDI

Çalışma başkentte bir haftada yapılan 1118 test sonucuna dayanıyor. Bu kapsamda sekiz hafta süreyle her yedi günde bir testlerin yapılması planlanıyor. Diğer bölgelerin sonuçlarının daha sonra açıklanabileceği belirtiliyor.

İsveç'te salgın sırasında okullar tatil edilmedi, iş yerleri, restoran ve kafelerin çoğu açık kaldı. Ülkede koronavirüse karşı yasaklar yerine gönüllülük ve kişisel sorumluluk esas alındı.

İsveç'teki ölü sayısı diğer İskandinav ülkelerininkinden yüksek. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre ülkede bugün itibarıyla vaka sayısı 32 bin 172, ölü sayısı da 3 bin 871. Norveç'te vaka ölü sayısı 235 (vaka sayısı 8 bin 300), Danimarka'da 561 (vaka sayısı 11 bin 182), Finlandiya'da ise 306 (vaka sayısı 6493).

İspanya'da yapılan benzer bir çalışmada 14 Mayıs itibarıyla ülke nüfusunun yüzde 5'inin Covid-19'a karşı antikor geliştirdiğinin tahmin edildiği açıklanmıştı.

DSÖ: SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI TEHLİKELİ BİR HESAP

Dünya Sağlık Örgütü Acil Sağlık Programı Direktörü Dr. Mike Ryan sürü bağışıklığı kavramının "tehlikeli bir hesap" olduğunu söylemişti.

Harvard Üniversitesi T.H. Chan Kamu Sağlığı Fakültesi'nden epidemiyoloji uzmanı Dr. Michael Mina CNN'e "Şimdiye kadar hiçbir toplum sürü bağışıklığına ulaşamadı. Bir aşı bizi sürü bağışıklığına, enfeksiyondan daha hızlı ulaştırır" diyor.

YORUMLAR 22
  • Avrupalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar öncelikle hepinize iyi bayramlar diliyorum. Bu yazımı sizleri bilimsel olarak aydınlatmak amacı ile yazıyorum. Her ülkenin nüfusu değişik olduğu için karşılaştırma yapmak için ortak bir özdeşi bulmak gerekiyor. Bu ortak sayı nüfusun 1 milyona bölünmesi ile bulunur. Türkiye de 1 milyon kişiye 1.872 hastalanmış, İsveç de ise bu sayı 3.212 dir. Buda 1,7 kat daha fazla demektir. Saygılarımla.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok da farketmemiş. Hiç bir tedbir almadıkları halde vaka sayısı 32 bin biz de o kadar tedbire rağmen belki dünyada en sıkı tedbirler bizde uygulandı, vaka sayısı 154 bin. Nüfusa oranla pek de fark yok gibi. Ölüm derseniz yaşlılara alınma tedbirler ölüm sayısında fark oluşturmuş
    Cevapla
  • Sayısal 3 yıl önce Şikayet Et
    Yok canım hiçde fark etmemiş, nüfus ile bir karşılaştırma yaparsak İsveçte bizden 1,72 misli daha fazla vaka oluşmuş . Ölenleri kıyaslarsak Türkiyedeki vaka sayısının % 0,03 vefat etmiş, bu sayı İsveçte % 0,12 dir. :-)
    Cevapla
  • köksal 3 yıl önce Şikayet Et
    ülkenin nüfusu 10 milyon ölüm 3800 oda bizimle aynı.
    Cevapla
  • Turasalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamların tüm ülke nüfusu 10 milyon bizim sadece İstanbul 16 milyon. Ayrıca yüzölçüme düşen insan sayısı, ev apartman yaşam şekilleri, insan hareketliliği.... falan falan. Doğru senin hesaba göre fark yoktur.
    Cevapla
  • Ado 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki 18 milyonun psikolojik durumu ile ordaki nufusun oranina gore psikolojik durumunu hesaplayabiliyormusun.tr de 3 kisi korona testi yaptirip intihar etti.sonuclarida negatif cikti
    Cevapla
  • Önder 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de 86 milyon yaşıyor ama bu ülkelerdeki nüfuslar 10 milyonu geçmiyor
    Cevapla
  • OSMANLI TORUNU 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölüm oranlarına bak istersen kardeşim saçmalama oran olarak çok yüksek bizimkinin 7-8 katı neredeyse adamlarda yüzde 10dan fazla ölüm oranı bizde yüzde 2 nasıl fark yok gibi dersin muhalefet için konuşmuşsan o ayrı
    Cevapla
  • Burhan Aktaş 3 yıl önce Şikayet Et
    En doğrusunu yapmışlar.
    Cevapla
  • hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    okullar kapanmadı niye bütün ülkeye yayılmadı virüs buda ayrı bir tartışma konusu..
    Cevapla
  • hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    rusyada vaka sayısı 250 bin ölü sayısı 2400.. türkiyede vaka 155 bin ölü sayısı 4200 bu rakamlar hiç bir anlam ifade etmiyor.. ölüm vakaları doğrudan koronayla ilgili değil bir çok nedeni var her ülkenin şartları başka genlerle alakalı yaşlı nufusun fazlalığı önemli yani hastane koşulları vs kimse kibir yapmasın
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Hastalığın ölümcül sonuç doğurmasındaki en önemli etken -Allahın izniyle- kişide metabolik sendrom olması. Metabolik sendrom ne aşırı kilo+şeker+tansiyon+kalp rahatsızlığı ve bunların neticesinde vücudun savunma olarak geliştirdiği yangı. Vefatlar büyük oranda -yanılmıyorsam %85- metabolik sendromu olanlar. (Kaynak Ahmet Türkçaparın ntvdeki muhteşem konuşması) Sonuç: Şekeri tatlıyı fos ekmeği hayatınızdan çıkarın.
    Cevapla
  • Hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya nın verileri bana çok sağlıklı gelmedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!
CHP provokatöre para yağdırmış: Sadece reklam için 10 milyon lira