Geri adım attıran rest: Türk F-16'ları Akdeniz'i geçip karargahı başına yıkar

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet "Suriye'den sonra Libya'da da Ruslarla baş başa mı kalıyoruz?" adlı köşe yazısında, "Rus savaş uçakları devreye girerse Libya Suriye'ye dönebilir" dedi. Hafter'in son tehdidi sonrası Türkiye'nin "F-16'lar Akdeniz'i geçip Hafter'in karargahını da vurur" restini hatırlatan Acet, geçen sene de benzer bir tehdidi yapan darbeci komutanın nasıl geri adım attığını anlattı.

Geri adım attıran rest: Türk F-16'ları Akdeniz'i geçip karargahı başına yıkar
Geri adım attıran rest: Türk F-16'ları Akdeniz'i geçip karargahı başına yıkar
GİRİŞ 23.05.2020 11:41 GÜNCELLEME 23.05.2020 11:41
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

İşte Mehmet Acet'in o yazısı;

Salı günü konuşup Çarşamba yazısında sözlerine yer verdiğim Ankara’nın karar mekanizmalarında sandalye sahibi olan üst düzey bir isim, "Ruslar Suriye’deki Hmeymim Üssü ile Libya arasında hava koridoru oluşturdular" demişti.

Rusya savaş uçağı gönderdi, Hafter Türkiye'yi tehdit etti! Cumhurbaşkanlığından misilleme resti

Bu sözlerin ne anlama geldiğini ertesi gün Libya’dan gelen haberlerle anlamış olduk.

Ruslar, Hmeymim’den kaldırdıkları 8 savaş uçağını Libya’da Hafter güçlerinin kontrolündeki Tobruk ve El Cufra’da bulunan hava üslerine indirmişlerdi.

Peki bu neyin habercisiydi?

Güvenlik toplantıları, takvimle belirlenmiş belli periyotlarla yapılmıyor.

Ne zaman önemli bir gelişme olduysa, ya da ne zaman önemli bir karar alınacaksa genelde bu toplantılar öyle zamanlarda yapılıyor.

Çarşamba günü İstanbul Huber Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan zirvenin mahiyeti de böyle olmalıydı.

İçinden geçtiğimiz Kovid-19 sürecinde uzaktan video konferans usulüyle olabilecek böyle bir toplantının, ihtimal "içerik güvenliği" gerekçesiyle yüz yüze bir format ile yapılması yine "önemli bir gelişme" nedeniyle bu zirvenin yapıldığını ihsas ediyordu.

Güvenlik zirvesinin hızlıca toplanmasını gerektiren o önemli gelişme muhtemelen Libya’dan gelen haberlerle ilişkiliydi.

Masada Rus savaş uçaklarının Suriye’den Libya’ya taşınmasından cesaret alan Hafter güçlerinin, son günlerde verdikleri büyük kayıpların da öfkesiyle Türkiye’ye dönük yeni tehdit açıklamaları yapması da vardı.

Darbeci Hafter’in Hava Kuvvetleri Komutanı Caruşi, "Önümüzdeki saatlerde Libya tarihindeki en geniş kapsamlı hava saldırılarını göreceksiniz" demiş ve "Libya’daki Türk pozisyonları ve çıkarlarının hedef alınacağını" duyurmuştu.

Bunun üzerine Ankara’dan "Öyle bir şey olursa Hafter’in karargahı dahil vururuz" cevabı geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bloomberg’e verdiği demeçte, "Temsilciliklerimiz ile çıkarlarımızın hedef alınması halinde, Hafter unsurlarını meşru hedef olarak telakki edeceğimizi bildiriyor ve her türlü saldırıya karşı en sert şekilde karşılık vereceğimizi vurguluyoruz" dedi.

F-16’LAR HAFTER’İN KARARGAHINI VURUP GERİ GELEBİLİR

Öyle bir durumda Ankara’nın Hafter’e nasıl bir karşılık verebileceğini geçen sene Haziran sonu yine böyle bir tehditle muhatap kalındığında kulak verdiğimiz ilgili isimlerin sözleri üzerinden tahmin edebiliyoruz.

Libya’daki Türk unsurlarının hedef alınması halinde Hafter güçlerinin "meşru hedef" haline geleceği o zaman da vurgulanmıştı.

"Peki, öyle bir durumda ne yapılır" diye sorduğumuzda "Türk savaş uçaklarının İzmir ya da Antalya’dan kalktıktan sonra Akdeniz’deki Uluslararası Hava Sahası’nı kullanarak Libya’ya ulaşabileceği ve oradaki belirlenen hedefleri vurup geri gelebileceği" söylenmişti.

Geçen sene "meşru hedef haline gelirsiniz" dendiğinde Hafter, gözaltına aldırdığı Türk vatandaşlarını hemen serbest bıraktırmıştı.

Yani mesajı alması gerektiği gibi almıştı.

Bugün için de, bu anlamda durum çok farklı değil.

Ancak yeni denklemde karşımıza çıkan sorun, Hafter’in tehditlerinden ziyade Rusların yeni bir meydan okuma türüyle Libya’da boy göstermesi.

RUS SAVAŞ UÇAKLARI DENKLEME GİRERSE LİBYA SURİYE’YE DÖNEBİLİR

Ankara’nın hafızasında Ruslar’ın Hmeymim Üssü ile Libya arasında hava koridoru oluşturması, savaş uçaklarını bu ülkeye taşıması gibi haberlerin ne anlama gelebileceğine işaret eden bir Suriye tecrübesi var.

Bir tür "Biz bu filmi görmüştük" çağrışımı yapan "Deja vu hali" yani.

2015 Eylül ayında da böyle olmuştu ve Ruslar, Suriye savaşına Şam rejimi lehine dahil olarak savaş hukukunu da hiçe sayan acımasız bir müdahaleyle gidişatı değiştirmişlerdi.

Benzeri bir durum Libya’da da karşımıza çıkabilir mi?

Aldığım nabız, Ankara’da bu anlamda ciddi bir endişe olduğuna işaret ediyor.

Önceki yazıda aktardığımız gibi, hem yakın zamana kadar CIA’nın kucağında olan bir adamın Ruslarla açıktan iş tutmasındaki garabete dikkat çekiliyor, hem de Moskova’nın Libya’dan elini çekmeye niyetinin olmadığına vurgu yapılıyor.

Belki de Amerikalılar, 2015 Eylül ayında Rusya’nın Suriye’ye girmesini nasıl geriden geriye desteklemişlerse, bugün de kendi yetiştirmeleri olan Hafter’in Putin ile iş tutmasından gocunmuyorlar, hatta el altından buna yol veriyorlardır.

Zaten son yıllarda dünya, kimin elinin kimin cebinde olduğunun bilinmediği garip bir hal almadı mı?

Bu kritik ve tehlike arz eden gelişmelerin yaşandığı geride kalan birkaç gün içerisinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov arasında bir telefon görüşmesinin gerçekleştiğini ve görüşmede Libya’daki son gelişmelerin ele alındığını not edelim.

Görüşmenin arkasından her iki tarafın da Libya’da acil ateşkes ilan edilmesi gerektiği konusunda fikir birliği içinde oldukları yönünde haberler yansıdı.

Ancak, Ruslar gerçekten de bir ateşkes mi istiyor, yoksa başka niyetleri mi var, orası net değil.

Net olan şey, Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de olduğu gibi Libya’da da ortak bir zeminde buluşamamış olmaları ve bu durumun ciddi riskleri beraberinde getiriyor olması.

YORUMLAR 101
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Asla Ruslara taviz verilmeden hafter in öldürülmesi gerekir acilen suikast yapılmalıdır hem de hemen...
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 3 yıl önce Şikayet Et
    ruslar daha virüsle yeni dans etmeye başladı ve bize kafa tutmaya başladılar tam bir aptallık içindeler... libyada hiç rus gördünüzmü? fakat halkın ücde biri ecdat yadigarı...
    Cevapla
  • Öğretmen 3 yıl önce Şikayet Et
    Uçak gemisine ne gerek var? İşte bu yüzden! Gücün deponun yettiği yere kadar değil geminin girebildiği yere kadar olacak. Küresel arenada ancak denizlerde güçlü isen varsın. ABD nasıl Dünya kovboyluğu yapıyor sanıyorsun?
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Libya ve Suriye hezimetlerinden kaynaklanan bir tepki içerisinde. Savaş uçaklarını boşuna göndermedi. Mutlaka bir eyleme girecekler. Rusya ile bir iletişim kurmak gerekli. Amerika güvenilir değil. Ruslar Hafter marifetiyle bir eylem ger Çekleştirirse biz de gereğini yaparız. Ama biraz geç kalırız gibi. Allah yar ve ysrdımcımızolsum. Çekime hareketler zarar getirebilir.
    Cevapla
  • Eskişehir'denyaşar 3 yıl önce Şikayet Et
    Indikleri yerde vuralım bu ayıların ucurtmalarini. Hemde bir gece ansızın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!