Bakan 'Türkiye devam edecek' dedi DSÖ geri adım attı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye sıtma ilacı kullanmaya devam edecek açıklamasından sonra DSÖ geri adım attı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.

Bakan 'Türkiye devam edecek' dedi DSÖ geri adım attı
Bakan 'Türkiye devam edecek' dedi DSÖ geri adım attı
GİRİŞ 04.06.2020 01:25 GÜNCELLEME 04.06.2020 01:55
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla basın toplantısı düzenleyen Ghebreyesus, geçen hafta "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubu"nun toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin"in kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını anımsattı. 

 

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacının denemelerinin yeniden başlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Güvenlik verileri gözden geçirilirken bu karar tedbir amaçlı olarak alınmıştı. Dayanışma Denemesi'nin Veri Güvenliği ve İzleme Komitesi, verileri gözden geçirdi. Mevcut mortalite (ölüm oranları) verilerine dayanarak, komite üyeleri deneme protokolünü değiştirmek için hiçbir neden bulunmadığı tavsiyesinde bulundu. Yürütme Grubu bu öneriyi aldı ve Hidroksiklorokin de dahil olmak üzere Dayanışma Denemesinin tüm kollarının devamını onayladı."

 

 

Yürütme Grubunun, Hidroksiklorokin ilacının denemelerinin yeniden başlamasından itibaren "başlıca araştırmacılarla" iletişim halinde olacağını belirten Ghebreyesus, Dayanışma Denemesi'nde tüm tedavi yöntemlerini yakından takip edecekleri mesajını verdi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, ayrıca 35 ülkede 3 bin 500'den fazla hastanın denemeler için başvuru yaptığını kaydetti.

LATİN AMERİKA ENDİŞESİ

Dünyadaki Kovid-19 vakalarına da değinen Ghebreyesus, özellikle salgının hızla yayılmaya başladığı orta ve güney Amerika ülkelerindeki durumdan endişe duyduklarını vurguladı. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, doğu Akdeniz, güneydoğu Asya ve Afrika'da da vaka sayılarında tırmanış gözlemlemelerine rağmen vaka sayılarının çok daha az olduğunu belirtti.

Avrupa kıtasındaki vaka sayılarının ise azalmaya devam ettiğini ifade eden Ghebreyesus, "Dün, Avrupa'da 22 Mart'tan bu yana rapor edilen en az sayıda vaka sayısı görüldü." diye konuştu.

GÜVENLİK ENDİŞESİYLE ASKIYA ALINMIŞTI

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubu"nun toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan Hidroksiklorokin isimli ilacın kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını kaydetmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • siyasi kavun 3 yıl önce Şikayet Et
    dünya sher örgütü
    Cevapla
  • can 3 yıl önce Şikayet Et
    DSÖnün ilacı yasaklaması siyasi bir hareket, trump açıkca ilacı tavsiye ettiği ve dsöye tavır aldığı için trumpa zarar vermek için yaptılar. DSÖ çinin emrinde
    Cevapla
  • Niğdeli 3 yıl önce Şikayet Et
    DSÖ virüse ve yayılmasına çalışıyor diyorum size. İyileştirebilecek herhangi bir şeyi de önleme kafasındalar. Aşıları küçük görüyorlar, ilaçları eleştiriyorlar sürekli. Hastalık 5 sene sürecek diyorlar
    Cevapla
  • Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    DSÖ'ye ilk itiraz eden ülkelerden biri Türkiye olmuştu. Dilekçeyi hazırlayan Prof. Dr. Tufan Tükek'i tebrik ederiz.
    Cevapla
  • Ramazan çelik 3 yıl önce Şikayet Et
    Hidroksiklorokin, klorokin ve kinin parestemol içeren ilaçlarla etkileşim yapıyor. Kendi tecrübem
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor