Dikkat çeken çağrı: Türkiye gibi yönetilmek istiyoruz

Libya ordusunun son dönemde ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislere karşı elde ettiği askeri başarılar, Libya sokağında sevinç ve ümitle karşılandı. Emekli Öğretmen Yusuf el-Kebir (63), son dönemde Libya'da sahada elde edilen kazanımların Türkiye'nin yardımlarıyla sağlandığını belirterek "Türkiye'deki gibi seçime dayalı demokratik bir yönetim arzuluyoruz" dedi.

GİRİŞ 13.06.2020 06:31 GÜNCELLEME 13.06.2020 09:27
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Son dönemde Libya ordusu, başkent Trablus'un il idari sınırlarının tamamını, stratejik Terhune vilayetini, ülkenin batısındaki temel yerleşim ve ulaşım arterlerini Hafter milislerinden arındırdı.

 

Libya hükümeti, Sirte vilayeti ve Cufra Askeri Hava Üssü ile bu alanın çevresindeki bölgeleri Hafter milislerinden kurtarmak için 6 Haziran Cumartesi günü ordunun "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurdu.

Libya ordusunun, ilk aşamadaki öncelikli hedefi olarak açıkladığı doğudaki Sirte vilayeti, Trablus'a 450, Misrata'ya ise 250 kilometre mesafede yer alıyor. Bu nedenle Misrata, Sirte operasyonu için de kritik önem arz ediyor.

 

Sahil ve ticaret kenti olarak tanınan Misrata, ülkenin devrik lideri Muammer Kaddafi'nin kendisine yönelik ayaklanmayı cezalandırmak için hedef aldığı bir kent. Şehirde Kaddafi'nin yol açtığı yıkımın izlerini görmek hala mümkün. Kaddafi'den sonra Hafter de başkente yönelik saldırıları sırasında Misrata'daki farklı noktaları savaş uçaklarıyla hedef almıştı.

Emekli Öğretmen Yusuf el-Kebir (63)

"TÜRKİYE'DEKİ GİBİ SEÇİME DAYALI DEMOKRATİK BİR YÖNETİM İSTİYORUZ"

AA ekibi, Hafter milislerinin başkente yönelik 14 ay önce başlattığı saldırıya karşı direnişte önemli bir rol üstlenen Misrata'da sokağın nabzını tuttu.

Emekli Öğretmen Yusuf el-Kebir (63), son dönemde Libya'da sahada elde edilen kazanımların Türkiye'nin yardımlarıyla sağlandığını ve bu yardımın iki ülke arasındaki din kardeşliğinden kaynaklandığını söyledi.

Hafter'in bugüne kadar hep güç zoruyla iktidarı ele geçirmeye çalıştığına işaret eden Kebir, "Libya halkının demokrasiye, iktidarın barışçıl yollardan el değiştirmesine ve seçimlere hasret olduğunu, silah ve zor kullanarak iktidara gelenlerin karşısında yer aldığını" vurguladı.

Kebir, "Türkiye'deki gibi seçime dayalı demokratik bir yönetim arzuluyoruz. Ülkeyi kimin yöneteceğine silahların değil sandığın karar vereceği bir düzenin özlemini duyuyoruz" dedi.

Misrata şehrinden bir görüntü

"LİBYA'YI UÇTAN UCA KURTARMALIYIZ"

Hafter cephesinin son dönemde yaptığı siyasi çözüm çağrılarına ilişkin ise Kebir, "Bizler bugüne kadar kaç kere çözüm yolu müzakere olsun diye ısrar ettik. Bizler 'ülkenin doğusu batısı hep kardeşiz, tek kandanız, neden bu yıkım' dedik ama duyulmadı. Şimdi (Hafter) üst üste yenildikten sonra Abdulfettah Sisi, 'siyasi çözüm' diyor, artık bu fayda etmez. Libya'yı uçtan uca kurtarmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Libya'nın artık geleceğine odaklanması, anayasal kurumlarını güçlendirmesi ve uluslararası alanda kendisine bir yer edinmesi gerektiğini söyleyen Kebir, "Fransa, Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bizimle savaşan ülkeler değil bize dostluk eden ülkelerle iş birliği yapmak istiyoruz. Şimdi bizim önceliğimiz ülkemizi yeniden inşa etmek. Eğer bunu şirketler gelip yapacaksa Türk şirketlerinden başkasını istemiyoruz" diye konuştu.

Misrata'da yıkımın izleri

TÜRK HALKINA ÇAĞRI

Kebir, Türk halkı ve iş dünyasına seslenerek, "Türk halkı ve ticaret erbabı şunu bilsin ki Libya'ya artık istikrar geliyor. Buraya gelsinler yatırım yapsınlar kardeşçe yaşayalım, bizler Müslüman halklarız. Sevgi ve barış içinde yaşayalım" şeklinde konuştu.

Libya'ya desteğinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Kebir, Ankara'nın son dönemde Libya'da çok büyük kredisinin biriktiğini ve Türkiye'nin daha da iyi yerlere ulaşmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Libyalı memur Hasan Mahmud (48)

"ATEŞKES ÇAĞRISININ ANLAMI YOK"

Libyalı memur Hasan Mahmud (48), Libya ordusunun son dönemde kaydettiği başarıların halkta büyük sevinç yarattığını söyledi.

Hafter cephesinden yükselen siyasi çözüm ve ateşkes çağrılarına ilişkin ise Mahmud, şöyle konuştu: "Libya halkının artık bu girişimi hoş karşılaması mümkün değil. Çünkü bu, Libya ordusunun elde ettiği başarıların ardından geldi. Bu ateşkes çağrısı, daha önce yapılsaydı durum başkaydı. Ancak ordunun elde ettiği böyle bir başarı sonrası gelen ateşkes çağrısının anlamı yok."

Halkı gelecekte daha güzel günlerin beklediğine dair ümitli olduğunu ifade eden Mahmud, bu başarılarından ve devrimi korumalarından dolayı Libya halkını tebrik ederken, Türk halkına da bu zor zamanda yanlarında yer aldıkları için için teşekkürlerini iletti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 45
  • Vali 3 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm basit referandum yapın atayalım bir vali yeterli
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye lideri gibi bir lider isteyin anlarım ama yönetilmek sıkıntılı konu. Bizi daha önce limler yönetti kimler bilseniz hiç istemezdiniz;)))
    Cevapla
  • veli 3 yıl önce Şikayet Et
    hafter yenilirse libya halkı daha iyi yaşam için seçim isteyecek o zaman bugünkü hükümet gidebilir seçim olmaz ise kaddafi gibi ayaklanma çıkar libyanın chp si ortaya çıkar kafaları bulandırır
    Cevapla
  • - Tedbir- tedavi 3 yıl önce Şikayet Et
    Temennimiz Libya Halkı - ve Yönetimi - Kıbrıs Türkleri gibi Vefasız olmasın ... — Kıbrıs Türk’ünü RUM Soykırımından kurtardık Ve 50. Yıldır besliyoruz ... Akıncı Ve Bazı KKTC Türkleri - Bizi Yanii Türkiye’yi Anavatanı - Düşmanı gibi görüyor ... Bu Kadar Korkunç - Alçak - Hain - Sapıklar - Kötü Günleri Hatırlamaz ...
    Cevapla
  • Doğrusu 3 yıl önce Şikayet Et
    Libya Zaten Uluslararası Meşruiyeti Olan Ve Zengin Bir Ülke ... Türkiyeye Bağlanmak Değil - Libya Esaret ve Savaştan Bıkmış durumda ... Özgürlükler ve Adil Seçim olsun İstiyor ... Bir Ülkenin Boyunduruğu altına Girmek değil ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı