BM 75. Genel Kurul Başkanlığına Volkan Bozkır seçildi

Son Dakika Haberi; BM 75. Genel Kurul Başkanlığına Türkiye'nin adayı eski AB Bakanı ve Başmüzakereci, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır seçildi. Böylece BM tarihinde ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, BM sistemindeki bu en üst düzeyli görevi üstlenmiş oldu.

BM 75. Genel Kurul Başkanlığına Volkan Bozkır seçildi
BM 75. Genel Kurul Başkanlığına Volkan Bozkır seçildi
GİRİŞ 17.06.2020 22:10 GÜNCELLEME 18.06.2020 00:56
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler'in (BM) 75.yıldönümünde, 1 yıl süreyle genel kuruluna başkanlık yapabilmesini tescil edecek olan oylama, bugün yapıldı.

VOLKAN BOZKIR'DAN İLK AÇIKLAMA: MİLLETİM VE ŞAHSIM ADINA GURUR DUYUYORUM

Volkan Bozkır twitter'dan yaptığı açıklamada "BM 75. Genel Kurul Başkanlığına, üye ülkelerin ezici çoğunluğu ile seçilmiş bulunmaktayım. Kuruluşunun 75. yılında,içinde bulunduğumuz zor şartlarda, BM’nin en üst karar organının yönetimini üstlenecek ilk TC vatandaşı olmaktan, ülkem, milletim ve şahsım adına gurur duyuyorum." dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Bozkır açıklamasını şu şekilde devam ettirdi;

Bu tarihi göreve beni aday gösteren Sn Cumhurbaşkanımıza Recep Tayyip Erdoğan ve Sn Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na bana olan güven ve teveccühlerinden dolayı müteşekkirim. Ayrıca, bu sürecin her aşamasında bana güçlü destek veren Dışişleri Bakanlığımıza da teşekkür ediyorum.

Bu zorlu dönemde, liderlik görevini üstlenerek, BM Genel Kurulu’nun sorumluluklarını etkin biçimde yerine getirmeye devam etmesine; çoktaraflılık ve uluslararası işbirliği temelinde, küresel sorunlara ve bunların çözüm yollarına dair kararlar alınmasına gayret edeceğim.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA: BM TARİHİNDE BİR İLK!

Dışişleri Bakanlığı, eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır'ın Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı seçildiğini ve BM tarihinde ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının BM sistemindeki bu en üst düzeyli görevi üstleneceğini bildirdi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Bozkır'ın, oylamaya katılan ülkelerin ezici çoğunluğunun tam desteğini alarak BM 75. Genel Kurul Başkanlığı görevine getirildiği belirtildi.

Açıklamada, Bozkır'ın bir yıl boyunca yürüteceği görevi 15 Eylül 2020'de devralmasının öngörüldüğü belirtilerek, "BM tarihinde ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, BM sistemindeki bu en üst düzeyli görevi üstlenecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye'nin, BM 75. Genel Kurul Başkanlığı görevine adaylığını 2014 yılında açıkladığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 17 Eylül'de BM Genel Kurulu'na hitap ettiği konuşmasında, Türkiye'nin Büyükelçi Bozkır'ı aday gösterdiğini tüm dünya kamuoyuna duyurduğu hatırlatılan açıklamada, Bozkır'ın, seçim sürecine tek aday olarak katıldığı da vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"BM Genel Kurulu, BM üyesi tüm ülkelerin eşit biçimde temsil edildiği, bu bakımdan uluslararası toplumun sesi ve vicdanı olma özelliği taşıyan en önemli karar organıdır. BM Genel Kurulu'nun sorumluluklarını etkin ve kararlı biçimde yerine getirmesi, BM'nin görevleri açısından kilit niteliğindedir.

Genel Kurul Başkanı, tüm bu süreçte liderlik görevi üstlenmekte, çok taraflılığı ve iş birliğini ön plana çıkaran bir bakış açısıyla, BM üyesi ülkelerin küresel sorunlara ve bunların çözüm yollarına dair kararlar almasında uzlaştırıcı bir rol oynamaktadır. Büyükelçi Bozkır'ın, Genel Kurul Başkanlığı görevini, BM teşkilatının kuruluşunun 75. yıl dönümünde ve BM sisteminin Kovid-19 salgınına karşı etkin mücadele yöntemleri aradığı zorlu bir dönemde üstlenecek olması ayrı bir önem taşımaktadır.

Tecrübeli bir diplomat ve siyasetçi olan Büyükelçi Bozkır'ın, bu saygın sorumluluğu başarıyla yerine getireceğine, dünya barışı ve istikrarına ve içinde bulunduğumuz bu sıkıntılı dönemin aşılmasına değerli katkılar sağlayacağına inanıyoruz."

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN’DAN TEBRİK MESAJI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurul Başkanı seçilen Volkan Bozkır’ı tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurul Başkanı seçilen Volkan Bozkır’ı tebrik etti. Kalın, “Birleşmiş Milletler’in 75. Genel Kurul Başkanı seçilen Sayın Volkan Bozkır’ı tebrik ediyorum. ‘Dünya beşten büyüktür’ ilkesiyle küresel vicdan ve adalete katkı sağlayacağı bu önemli görevinde kendisine başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: VOLKAN AĞABEYİ KUTLUYORUM

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sosyal medya hesabından Bozkır'ı kutlayarak "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla aday gösterdiğimiz Volkan Bozkır üye ülkelerin büyük desteğiyle BM 75. Genel Kurul Başkanlığına seçildi. Türkiye’nin saygın konumunu ortaya koyan bu gurur verici başarıdan dolayı Volkan Ağabeyi kutluyorum. Çalışmalarının destekçisi olacağız" dedi.

ADAYLIĞI ŞUBAT'TA ONAYLANMIŞTI

Bozkır'ın adaylığı, BM Batı Grubunun bu yıl Şubat'taki toplantısında, oybirliğiyle onaylanmıştı.

Bozkır, tek aday durumunda bulunuyor ve yürütülecek oylamanın sonucunda da, Eylül 2020-Eylül 201 dönemiyle BM'nin genel kurullarına başkanlığı üstlenmesi gerçekleşecek.

VOLKAN BOZKIR, KİMDİR

Volkan Bozkır, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Bozkır, Dışişleri Bakanlığında sırasıyla, Stuttgart Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu, Bağdat Büyükelçiliği Başkâtibi, OECD Daimi Temsilciliği Müsteşarı, New York Başkonsolosu, Bükreş Büyükelçisi ve AB nezdinde TC Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu.

Başbakanlık Dışişleri Danışmanlığı, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve Dışişleri Başdanışmanlığı, AB Genel Sekreter Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı AB'den Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve AB Genel Sekreterliği görevlerini yürüten Bozkır, Romanya Ulusal Liyakat Madalyası sahibi.

AK Parti'nin yönetimindeki hükümetler döneminde, daha önce 'Avrupa Birliği Bakanı' ve 'Başmüzakereci' olarak görev yaptı.

YORUMLAR 33
  • ŞEKER Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal OLSUN
    Cevapla
  • SEDAT KALFA 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP iptali için bir üst makama başvurabilir. hemen sevinmeyin dünyanın en başarılı işi dahi olsa malum ..........
    Cevapla
  • İ. Keskin 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah. Allah muvaffak etsin. Allah Erdoğan Başkanımızdan razı olsun.
    Cevapla
  • İlhami 3 yıl önce Şikayet Et
    Önceden Irak nerde bilmeyen Türkiye Cumhuriyeti şimdi Dünya devletleri arasında söz sahibi.Elhamdülillah
    Cevapla
  • osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin gücü..Cumhurbaşkanımız sağolsun...devammm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi