Libya, Mısır'a rest çekti! Çok sert açıklama

Trablus'taki Libya Parlamentosu, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya'ya askeri müdahale yönündeki açıklamalarını en sert ifadelerle kınadı. Libya Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Şatır, "Sisi'nin açıklamaları savaş davullarını çalmaktır. Demokrasiyi baltalamak, kabul etmediğimiz ve indirdiğimiz bir askeri getirmek konusundaki ısrarınızdan bu yana Libya'nın güvenliği tehlikededir" diye konuştu.

Libya, Mısır'a rest çekti! Çok sert açıklama
Libya, Mısır'a rest çekti! Çok sert açıklama
GİRİŞ 21.06.2020 14:16 GÜNCELLEME 23.06.2020 14:52
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Sisi'nin, Libya'nın güvenliği konusunda hassas olduğunu iddia ettiğini belirten Şatır, "Mısır 4 yıl boyunca ülkemize müdahalede bulundu." ifadesini kullandı. 

 


'ISRARINIZDAN BU YANA LİBYA'NIN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE'

Şatır, Sisi'ye hitaben, "Demokrasiyi baltalamak, kabul etmediğimiz ve indirdiğimiz bir askeri getirmek konusundaki ısrarınızdan bu yana Libya'nın güvenliği tehlikededir." değerlendirmesinde bulundu. 

'ELLERİNİZİ ÜZERİMİZDEN ÇEKİN'

Sisi'nin açıklamalarını "savaş davullarını çalmak" olarak nitelendiren Şatır, Sisi'ye ve Libya'ya saldırmak durumunda olanlara "Ellerinizi üzerimizden çekin, Yemen'deki trajediyi tekrar etmeyin." dedi.

 


'LİBYA HÜKÜMETİNİ SİSİ’NİN TEHDİDİNE KARŞI SİYASİ VE FİİLİ OLARAK HAZIR OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Trablus'taki Libya Parlamentosu, Mısır'ın darbeci lideri Abdülfettah es-Sisi'nin Libya'ya askeri müdahale yönündeki açıklamalarını en sert ifadelerle kınadı.

Parlamento tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sisi’nin Libya’ya askeri müdahale imasının “Libya’nın egemenlik ve güvenliğine açık bir tehdit olduğu” kaydedildi.

Sisi’nin Libya’daki kriz ile ilgili olarak başlangıçta kendisini bir ara bulucu olarak nitelendirdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Libya’ya askeri müdahale imasında bulunmasını en sert ifadelerle kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Mısır’ın Libya’ya “nefsi müdafaa kisvesi altında” müdahale etme tehdidinin, Libya’nın güvenliği için tehdit niteliğinde olduğu, Libya’nın Mısır’ın güvenliğini tehdit etmediği, tam aksine Sisi rejiminin Libya’nın egemenlik, güvenlik ve toprak bütünlüğüne zarar veren düşmanca tutum sergilediği vurgulandı.

Ciddi barış girişimleri kimden geldiğine bakmaksızın dikkate alındığının belirtildiği açıklamada, “Sisi’nin sözleri Mısır yönetiminin Libya’da taraf olduğu ve sorunun bir parçası olduğunun ispatıdır.” ifadelerine yer verildi.

Sisi’nin savurduğu tehdidin uluslararası yasalara aykırı olduğunun altının çizildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin tehditkar ifadeleri Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmelerine ve uluslararası yasalara aykırı olmanın yanı sıra Libya’nın egemenliğinin ihlalidir. Sisi’nin konuşmasında Libya’daki meşru hükümete bağlı ordu birliklerini 'terörist milisler' olarak nitelendirmesi ise kabul edilemez.

Libya Parlamentosu olarak söz konusu tehdidi en sert ifadelerle kınıyor, uluslararası toplumu sorumluluğunu yerine getirmesini ve bu durumu açık bir şekilde kınamasını istiyoruz.

Son olarak Libya hükümetini Sisi’nin tehditlerine karşı uygun zaman ve mekanda gereken siyasi ve fiili cevabı vermek için hazır olmaya çağırıyoruz.”

SİSİ'DEN LİBYA'YA MÜDAHALE MESAJI

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi, Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

"Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız." ifadelerini kullanan Sisi, askerlere, "Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." demişti. 

Libya hükümeti, daha önce defalarca ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e askeri destek verdiklerini belirttiği Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya'yı kınamıştı. 

YORUMLAR 84
  • Daruga 3 yıl önce Şikayet Et
    Si-si nin de davulları çalınacak. Ama bugün ama yarın.Beklesin görsün.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Libya artık Türklerindir. Mısırı da ezer geçeriz. F16lar daha kalkmadı bile hafter bitti.
    Cevapla
  • Alparslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Batının ve israilin kuklası firavun çok hava atıyorsun .1967 de 6 günde israile yenildin.Gücün yetiyorsa israille savaş.
    Cevapla
  • erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    bizde hazırız lafla pilav bişmez sisi geliriz mısırı başınıza yıkarız
    Cevapla
  • Kuvayi Milliye 3 yıl önce Şikayet Et
    Yavaş şampiyon yavaş!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas üyeleri Katar'dan ayrılıyor mu? Erdoğan'dan son dakika açıklamalar!
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?