Gerilim tırmanıyor! Çin sınırına füze savunma sistemi konuşlandırdılar

Hindistan, Çin ile yaşanan sınır çatışmasının ardından Himalaya Dağları’ndaki Ladakh’a karadan havaya füze savunma sistemi yerleştirdi. Hindistan’ın adımı, Çin’in, iki ülke arasındaki Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca savaş uçağı ve helikopterlerinin faaliyetlerini artırmasının ardından geldi.

Gerilim tırmanıyor! Çin sınırına füze savunma sistemi konuşlandırdılar
Gerilim tırmanıyor! Çin sınırına füze savunma sistemi konuşlandırdılar
GİRİŞ 28.06.2020 02:40 GÜNCELLEME 28.06.2020 02:49
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Times of India gazetesindeki habere göre, yetkililer, Çin savaş uçağı ve helikopterlerinin yol açacağı bir sorunun önlenmesi için bölgeye Hindistan ordusunun savunma sistemlerinin yerleştirildiğini belirtti.

"Akash (Gökyüzü)” isimli orta menzilli karadan havaya füze savunma sistemi yerli olarak Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) tarafından geliştirildi.

- BÖLGEDE GERİLİMİ YÜKSELTEN SÜREÇ

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, "bölgeden ayrılmaları" yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Öte yandan haziran başında iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin sınırda artan gerilimi video konferans yoluyla görüştüğü açıklanmıştı.

Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusunda Çinli yetkililerle hemfikir olunduğunu bildirmiş, Pekin yönetimi de iki ülkenin gerilimin düşmesine ilişkin konsensüse vardığını duyurmuştu.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de de Çin'in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    her iki devlet de mazlum müslümanlara katliamlar yaptılar şimdi dinsiz imansıza karşı yiyin birbirinizi perişan olmanız dileği ile genel söylem endişeliyiz lakırdısıdır lakin endişeli falan değilim bilakis sevinçliyim birbirinizi gebertirken keyifle izleeyeceğim ateşiniz bol olsun
    Cevapla
  • Ethem ESER 3 yıl önce Şikayet Et
    Birbirinizi yiyin inşallah
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Bile bile yapılan işler. Her iki ülke de siyonist işgalinde. siyonist emeller için milletler birbirine düşürülüyor.
    Cevapla
  • selim asaf 3 yıl önce Şikayet Et
    abd-rusya ile çin-hindistan ile birbirini yese dünyada müslümana huzur sağlar
    Cevapla
  • özkonyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    chp aralarını bulur düzeltir. suriyeden ıraktan libyadan ikisinide memnun edecek sahalar topraklar önerir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?