Ülke iflasın eşiğinde! Ekmeğe yüzde 33 zam yapıldı

Ekonomik krizle boğuşan ve halkın eylemlerini sürdürdüğü Lübnan'da ekmek fiyatları yüzde 33 oranında artırıldı.

GİRİŞ 01.07.2020 07:53 GÜNCELLEME 01.07.2020 11:20
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Lübnan'da ekonomik krize karşı eylemler sürerken hükümet ülkede kısmi devlet destekli ekmeğin fiyatının yarından itibaren yüzde 33 oranında artacağını duyurdu.

Yerel medyaya göre, Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raul Name, Bakanlar Kurulu toplantısında, 1500 lira olan 900 gramlık ekmeğin fiyatının 2000 liraya çıkarılacağını açıkladı.

BAŞBAKAN DİYAB: BAŞKA ÜLKELERDE VATANDAŞLAR DOLARLARINI SATTI AMA LÜBNAN'DA TAM TERSİ OLDU

Toplantıda konuşan Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ise "birtakım insanların Lübnan'ın ekonomik olarak çökmesini istemesinden" duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Hassan "Ulusal para birimi dolar karşısında değer kaybeden ve baskı altında kalan öyle ülkeler var ki buradaki vatandaşlar siyasi farklılıklarını kenara koyup doların baskısına karşı çıktılar. Ülkelerinin para birimini desteklemek için dolar sattılar ve ulusal bağlılıklarını gösterdiler. Lübnan'da olanlar ise bunun tam tersi." dedi.

1 MİLYONDAN FAZLA MÜLTECİNİN YÜKÜNÜ TAŞIYAMADI

Hassan ayrıca, ülkesinin, topraklarında barındırdığı 1 milyondan fazla mültecinin yükünü taşıyamadığını ifade etti.

Öte yandan ekmeğe zam kararını protesto eden halk başkent Beyrut'ta ve Sayda'da bazı yolları trafiğe kapattı.

EKONOMİK KRİZ VE HAYAT PAHALILIĞI

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1515 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar dün 8 bin Lübnan lirasının üzerinde işlem gördü.

Ülkedeki 675 bin Lübnan lirası olan asgari ücret, 1992'den beri değişmeyen Merkez Bankasının resmi kurunda yaklaşık 450 dolara tekabül ederken, birkaç aydan beri yükselişe geçen karaborsadaki kurda ise bugün 84 dolara denk geliyor.

Temel gıda maddelerinin çoğunlukla karaborsadaki kur odaklı ithalata dayalı olması nedeniyle alım gücünün düştüğü Lübnan'da, 15 bin Lübnan lirasından satılan dana etinin kilogramı 36 bin, koyun etinin kilogramı ise 30 binden, 50 bin liranın üzerine çıktı.

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 41
  • Kil oldum 3 yıl önce Şikayet Et
    Matematik dehalarimiz süpermiş 2 kere 2 yi carpamayanlar çıkmış Lübnan'daki doları turkiyede dolar kuruyla hesapliyorlar müthiş zekalar
    Cevapla
  • yunus 3 yıl önce Şikayet Et
    Lübnan başbakanının açıklamaları ile ülkemiz toplumunun dövizlere karşı tutumu aynı. ''tüm farklı siyasi görüşlere sahip vatandaşların ülkesine sahip çıkması gerekirken milli parasını satıp döviz alması''
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunların cumhurbaşkanı bize iftiralar savuruyordu.. Sen önce kendi halkını ne durumda ona bak..
    Cevapla
  • dost bir 3 yıl önce Şikayet Et
    dış güçler ozellkkle hiristiyanlar ve siyonist yahudiler bir ulkeyi ele geçirmek için önce orayi içeren bozmaya başlar önce gonderdigi misyonerler le dini sonra aileyi bozar . sonra insanlari paraya bogup vatan sevgisini elinden alır. topragini satin alır. sonra nemi olur.hiristyanlasmiş kolelestrilmiş bir Afrika filistin şimdi Lübnan. aslında Lübnanin yöneticileri Hristiyan farketmez onlara göre kendi soylarindan baskasi iyi bir hristiyan olamazlar. biz Lübnandaki afrikadaki diger Hristiyanlasmiş arablara çakma diyelim. neyse ben derimki Lübnan'dan sonra sirada kim var.
    Cevapla
  • KÜRESEL KITLIK 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz yaz mevsimi boyunca acilen Birleşmiş milletleri uyararak 5 yıllık gıda giyim enerji, ilaç, ham madde , stoklamalı ki bu süreçte dışardan bulunamayabilirse dünya üzerinde kıtlık dünyayı tehdit edebilir ülkemizin stokları yetse bile Afrika gibi çalışamayan topluluklar da acilen birleşmiş milletler eliyle hesaplanmalı ki açlık ve kıtlık yıkım getirmesin ...Küresel kıtlık açlık oluşmaması için BM üzerinden İSLAM İŞBİRLİĞİ üzerinden acilen yaz bitmeden üretim stoklar hesaplamalar yapılmalı....
    Cevapla
  • Hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    senin islam birligin zaten senin sonunu getirmeye çalışıyo...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!