Türkiye'nin adını sildiler! ABD'den tepki çekecek F-35 kararı

Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemi sebebiyle Türkiye ile ABD arasındaki krizin başrolündeki F-35 savaş uçakları hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Amerikan devi Lockheed Martin, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II Programı kapsamında "küresel katılımcı" ülkelerin bulunduğu listeden Türkiye'yi çıkarttı. Türkiye, F-35 programı kapsamındaki 9 orijinal katılımcı ülke arasında bulunuyordu.

Türkiye'nin adını sildiler! ABD'den tepki çekecek F-35 kararı
Türkiye'nin adını sildiler! ABD'den tepki çekecek F-35 kararı
GİRİŞ 17.07.2020 12:22 GÜNCELLEME 17.07.2020 17:25
Bu Habere 179 Yorum Yapılmış

Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında geliştirilen F-35 Lightning II savaş uçağının ana yüklenicisi olan ABD'li Lockheed Martin şirketi, tepki çekici bir karara imza attı.

 

Şirket, F-35 Lightning II savaş uçağı ile ilgili olarak açılan web sitesinde bulunan "Küresel Katılımcılar" listesinden Türkiye'nin adını sildi.

Listede Türkiye'nin adı yok.

 

KARAR, KRİTİK DÖNEMDE ALINDI

Şirket bu kararı, geçtiğimiz günlerde ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi tarafından hazırlanan 2021 Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35A Lightning II savaş uçağının, gerekli modifikasyonların yapılmasının ardından ABD Hava Kuvvetleri'ne satışına onay verilmesinin ardından aldı.

TÜRKİYE ORJİNAL KATILIMCILAR ARASINDA YER ALIYORDU

Halihazırda söz konusu sitenin ilgili kısmında; Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, İsrail, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Güney Kore, İsviçre, İngiltere ve ABD olmak üzere toplam 15 ülkenin adı geçiyor. Türkiye, Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamındaki 9 orijinal katılımcı ülke arasında bulunuyordu.

Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 18-0001 kuyruk numaralı F-35

"TÜRKİYE'NİN AYRILMASI 500-600 MİLYON DOLARLIK EK MALİYET GETİRİR"

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri tarafında tam ne olup ne bittiği ile ilgili net bir veri yok elimizde. F-35 sürecinde sürekli olarak benim vurguladığım, biz bu süreçte bir ortağız ve ortaklıkla ilgili tek taraflı yapılan hareketlerin hiçbir yasal dayanağı yok ve mantıklı da değil. Bütün ortaklık yapısını düşündüğümüzde atılan bu adımın, S-400 ile ilişkilendirilmesinde de bir temel yok. Türkiye’ye uçağı vermemek ile ilgili karar almak bir bacaktır ama diğeri ise hiç alakası olmayan bir konu. Biz bunu muhataplarımıza defalarca dillendirmemize rağmen ve dillendirdiğimizde de hiçbir mantıklı cevap almamıza rağmen, süreç devam ettirildi. Kendi ifadeleriyle bile bütün bu süreçte, projeye en az 500-600 milyon dolarlık bir ek maliyet geleceği dillendirildi. Yine bizim hesaplarımıza göre, uçak başına en az 8 ila 10 milyon dolar civarında ilave bir maliyet geleceğini görüyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
YORUMLAR 179
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna Türkiye ye beraber uçak üretelim demiş gerçi üretelim dedikleri uçak kargo uçağı ama olsun F 16 birde bu olunca tecrübe nasip kendi uçağımızı üretmeye olacaktır Antonov olması gerekir üretelim denilen uçağın adının en azından hava yollarımızın aldığı uçakları da kendi tesislerimizde üretmiş olur ülkemiz
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    O miktar parayla halk faydalandirilsa, halk fakirlikten kurtulurdu. Ben halk olarak velim siyasetçiler degil Allah'tir diyorum.
    Cevapla
  • kaya 3 yıl önce Şikayet Et
    kim fakir. bi siz doymadınız . Bakıma muhtaçlar, engelliler , yaşlılar .... maaşlı . Artık fakir muhabbeti bu ülkede siyaset yapmıyo , kendinize başka kılıf bulun
    Cevapla
  • Recepali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir kere türkiye olarak artık f 35 ten ümidinizi kesin yedek parça üretiminden vaz geçin şimdiye kadar ödemiş oldugunuz paranızı geri alın. Artık kendi başınızın çaresine bakmayı öğrenin. Ab nin kapısında sızlanmaktan beklemekten vaz geçin. Biz bize yeteriz türkiye
    Cevapla
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    aman ya sanki uçağı alınca kullanacağız da kriz çıkartacak deniyor hala asıl bu uçaklar hangarda çürüyüp gideceklerdi ne bu uçakları alınca Rusya ya mı saldıracağız elimizdekiler zaten gerisine yeterli üretimde olmamamız mı sorun çıkartırlarsa çıkartsınlar diyeceksiniz biz bizde lana bakalım elimizdekilerden iyisini üretmeye bakalım bu F35 leri S-400 ler tespit ediyor mu diye hiç incelediler mi sonuçta onlara karşı kullanılacak bu uçaklar ve füzeler
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Su 57 ler alinsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı